mixgrill picks theatre προτάσεις θέατρο φεβρουάριος 2016

Θέατρο - Φεβρουάριος 2016

Οι συντάκτες μας επιλέγουν!
Διαβάστηκε φορες
Victor/Victoria
στο Θέατρο Pantheon
victor victoria pantheon
Στο Παρίσι του μεσοπολέμου, η Βικτόρια Γκραντ, μια σοπράνο με οικονομικά προβλήματα προκειμένου να βρει δουλειά ως τραγουδίστρια, αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε άνδρα, ύστερα από υπόδειξη του ιμπρεσάριου Τόντι. Σύντομα θα γίνει διάσημη ως Βίκτορ, μέχρι τη στιγμή που ο έρωτας θα μπει στη ζωή της με το πρόσωπο ενός Αμερικανού γκάνγκστερ.

Το διάσημο και απολαυστικό μιούζικαλ Βίκτορ Βικτόρια είναι η δεύτερη μεγάλη παραγωγή που φιλοξενείται από τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Πάνθεον. Η ιστορία της πάμφτωχης σοπράνο Βικτόρια Γκραντ που μεταμφιέζεται σε άντρα και θριαμβεύει στα μεγάλα κλαμπ του μεσοπολεμικού Παρισιού ως κόμης Βίκτορ Γκραζίσκι, θα ξετυλιχτεί με μια ιδιαίτερη αισθητική ματιά από τον νέο σκηνοθέτη Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Στον κινηματογράφο έγινε διάσημο από την ερμηνεία της Τζούλι Άντριους κερδίζοντας μια υποψηφιότητα στα Βραβεία Τόνι και βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1982, ενώ στο ελληνικό κοινό μας συστήθηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1983 με την ίδια, τον Βλάση Μπονάτσο και τον Ηλία Λογοθέτη.
Περισσότερα εδώ.

Τυφλή Εμπιστοσύνη
στο Θέατρο Επι Κολωνώ
του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου. Ένα έργο πάνω στην τύχη, την  κυριαρχία και το ανελέητο κυνήγι του κέρδους, που στιγματίζει το καπιταλιστικό σύμπαν και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. "Κάθε κέρδος είναι μια αδικία σε κάποιον".
Περισσότερα εδώ.

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα
στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Ένα αγόρι μεγαλώνει σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, καθώς ο 19ος αιώνας τελειώνει. Ψηλά στο βουνό, μα με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα, αναμετριέται με την αποκάλυψη των επιθυμιών του. Διχάζεται, ταλαντεύεται, τρομάζει, αντιστέκεται και ενδίδει ακολουθώντας το εκκρεμές της καρδιάς και τις γραμμές του ιδρώτα στην παλάμη του. Ανατριχιάζοντας και τρέμοντας, μετρώντας μυστικά και φιλιά, τάζοντας όλα του τα χάδια στις ενοχές του για να σωπάσουν: έτσι πάει. Ο έξω κόσμος υποχωρεί σιγά σιγά, για να κερδίσει ο άλλος κόσμος, ο κόσμος των θεών και των διαταγών τους, του λαχανιάσματος και των αναφιλητών, των ονείρων και των ματαιώσεών τους, της αμαρτίας και της εξιλέωσης, των αισθημάτων και των αισθήσεων. Μια πάμφωτη Κόλαση χτίζεται με τα υλικά ενός χαμένου Παράδεισου – χώματα τα πιο πολλά, για μια στιγμή ανθισμένα, μετά άγονα. Ένας λαβύρινθος σαν κήπος κρεμαστός που αιωρείται πάνω από τ’ ανθρώπινα κι ένας Μινώταυρος που τα περιγελάει. Όπως και να την πεις, η ιστορία του Γιωργή σε περιγράφει.
Η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το νέο έργο του Άκη Δήμου «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», εμπνευσμένο από την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη Αγάπη» (1919). Μια παράσταση που σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία της Τάνιας Τσανακλίδου με την bijoux de kant και την επιστροφή της στο Θέατρο Τέχνης ύστερα από 40 χρόνια.
Περισσότερα εδώ.

Η όπερα της πεντάρας
στο Θέατρο Παλλάς
οπερα πεντάρας παλλάς
«Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ», το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ πρόκειται να παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από τις 24 Φεβρουαρίου σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Σε έναν δυνατό πολυπληθή θίασο, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Λούλης (Μακχήθ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κυρία Πίτσαμ), Άγγελος Παπαδημητρίου (Κύριος Πίτσαμ), Λυδία Φωτοπούλου (Τζέννυ), Νίκος Καραθάνος (Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν), Νάντια Κοντογεώργη (Πόλλυ), Κίκα Γεωργίου (Λούσυ), ενώ τους πλαισιώνει ζωντανά 12μελής ορχήστρα.
Λίγα λόγια από τον Γιάννη Χουβαρδά για την παράσταση, που θα ανέβει στις 24 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς: «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» έχει κατά καιρούς αντιμετωπιστεί ως μιούζικαλ, ως πολιτική σάτιρα με τραγούδια, ως κωμωδία ευρείας κατανάλωσης, ως μουσικό μπουλβάρ, ακόμα και ως επιθεώρηση εποχής. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για τίποτε από αυτά. «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» μπορεί να δανείζεται στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου, αλλά τελικά αποτελεί ενα ιδιαίτερο θεατρικό είδος από μόνη της. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη δυσκολία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση για ένα σύγχρονο ανέβασμα: μέσα από μια προσεκτική και θαρραλέα προσέγγιση, να αναδειχθούν η καθαρότητα, η εκρηκτικότητα και η ψυχαγωγική δύναμη που συνθέτουν τον κόσμο του υπέροχου αυτού έργου."
Περισσότερα εδώ.

Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας
στο Θέατρο Πόρτα
Στις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας» τα φαινόμενα απατούν. Ξεκινώντας από την
ίδια την υπόθεση: αρχικά όλα δείχνουν γνώριμα- ένας νέος είναι απελπισμένα ερωτευμένος με μια απόμακρη και ακατάδεχτη νέα, ωραία παντρεμένη γυναίκα.
Ο καλύτερός του φίλος αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για χάρη του, με απρόβλεπτες συνέπειες και ανατροπές… Ή μήπως προβλεπόμενες; Ο ερωτευμένος νέος τι ακριβώς αγαπάει; Μια γυναίκα που δεν έχει δει ποτέ του;
Τον ίδιο τον έρωτα; Ή κάτι ακόμα πιο σκοτεινό; Ο έκλυτος και ελευθεριάζων
φίλος του που σαρκάζει  ιερά και όσια, γιατί αναλαμβάνει μια τόσο «ιερή αποστολή»; Για να αποκαθηλώσει πλήρως ή να εξυψώσει την ίδια την ιδέα του
έρωτα; Η νεαρή Μαριάννα τι είναι τελικά; Μια ιδιότροπη κακομαθημένη γυναίκα ή ένα πλάσμα που διεκδικεί το δικαίωμά της να αγαπάει και όχι μόνο να αγαπιέται, να νιώσει πραγματική και όχι σύμβολο;

Το ΠΟΡΤΑ παρουσιάζει από 28 Ιανουαρίου τις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας», το πρώιμο αριστούργημα του Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα, Αλφρέ Ντε Μυσσέ. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Γιώργο Παπαγεωργίου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Παντελή Βασιλόπουλο.
Περισσότερα εδώ.

Καθαρή Πόλη
στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
καθαρή πόλη στέγη γραμμάτων και τεχνών
Αθηναίες και Αθηναίοι! Πόσο «καθαροί» είστε; Ας καταργήσουμε τα στερεότυπα. Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι ιδανικές πρωταγωνίστριες αυτής της διεθνούς συμπαραγωγής θεάτρου-ντοκιμαντέρ, με την υπογραφή του φοβερού νεανικού δίδυμου των Αζά και Τσινικόρη.
Περισσότερα εδώ.

Η συμβολαιογράφος
στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Μπορεί όμως μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο.
Ένας μονόλογος, μία παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί.
Η επιτυχημένη παράσταση του Συμβολαιογράφου, έργο του Νίκου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου με την Υρώ Μανέ, στην πιο συγκλονιστική στιγμή της καριέρας της, επιστρέφει στις 13 Φεβρουαρίου στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε ακόμα