Zourmet - 04

Το Zourmet σε αυτό το τέταρτο επεισόδιό του θα ασχοληθεί με το ψήσιμο του παραδοσιακού αρνοκοκορετσιού. Ναι ξέρω οτι ξεφεύγουμε πάλι από την πεπατημένη αλλά αυτό επιβάλλεται από τις συγκυρίες. Επίσης ξέρω ότι όλοι σας είσαστε μάστορες στο ψήσιμο του αρνιού αλλά σκέφτηκα να γράψω δυο πραγματάκια ώστε αν κάτι δεν πάει καλά την ώρα του ψησίματος να ανοίξετε το λαπτοπ σας να μπείτε στο Mixgrill και να δείτε τι φταίει και αν σώνεται η κατάσταση.Το Zourmet σε αυτό το τέταρτο επεισόδιό του θα ασχοληθεί με το ψήσιμο του παραδοσιακού αρνοκοκορετσιού. Ναι ξέρω οτι ξεφεύγουμε πάλι από την πεπατημένη αλλά αυτό επιβάλλεται από τις συγκυρίες. Επίσης ξέρω ότι όλοι σας είσαστε μάστορες στο ψήσιμο του αρνιού αλλά σκέφτηκα να γράψω δυο πραγματάκια ώστε αν κάτι δεν πάει καλά την ώρα του ψησίματος να ανοίξετε το λαπτοπ σας να μπείτε στο Mixgrill και να δείτε τι φταίει και αν σώνεται η κατάσταση.

Η προετοιμασία για το ψήσιμο ξεκινάει πάντα από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό γιατί αν επιχειρήσετε να αρχίσετε το τύλιγμα του κοκορετσιού και το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάτε τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό γιατί είναι λίγο χρονοβόρα η διαδικασία αυτή.

                                              
Για το κοκορέτσι θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά : Μια μεγάλη συκωταριά , δυο πλεξούδες έντερα, γλυκάδια από το αρνί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Μεγάλη σημασία έχει να καθαριστούν καλά τα έντερα αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι αν αφήσεις και λίγο ψιλό μέσα γίνεται πιο νόστιμο. Αυτό γίνεται με απλό αλλά χρονοβόρο τρόπο. Βρίσκουμε πρώτα την άκρη του εντέρου, πιστέψτε με θα σας πάρει ώρα. Αφού την βρούμε την προσαρμόζουμε στη βρύση όπως κάνουμε με το λάστιχο του κήπου όταν θέλουμε να ποτίσουμε. Ανοίγουμε τη βρύση και με το χέρι μας πιέζοντας διώχνουμε το νερό προς την άλλη άκρη. Καλός καθαρισμός μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει αφού καθαρίσουμε τουλάχιστον από δυο φορές το κάθε έντερο. Προσέχτε μην έχετε τίποτα περίεργους τύπους δίπλα σας όταν τα καθαρίζετε και αρχίσουν τη μουρμούρα γιατι σας βλέπω όλη μέρα να καθαρίζετε έντερα. Αφού τελειώσουμε με τα έντερα κόβουμε τη συκωταριά σε μέγεθος καρυδιού. Έπειτα περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα εναλλάξ (συκωτάκι- καρδιά - σπλήνα -γλυκάδι κτλ). Τα πιέζουμε να μην αφήσουν κενά και τα τυλίγουμε όσο σφιχτά γίνεται με τα έντερα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη μας στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όχι οτι θα περισέψει κάτι αλλά τι σόι μάστορες είμαστε;

Για το αρνί τώρα θα πρέπει να έχουμε τα παρακάτω υλικά: Σούβλα, γύρω στα 15 με 20 κιλά κάρβουνα, σύρμα 3 σφιχτήρες , ψησταριά είτε χτιστή είτε μεταλλική. Αν δεν έχουμε κάτι από τα παραπάνω βολευόμαστε και με έναν λάκκο στην αυλή αρκεί να προνοήσουμε να έχουμε και δυο πασαλάκια για να στηρίξουμε τη σούβλα. Και φυσικά θα χρειαστούμε και το αρνί το οποίο καλό θα ήταν να κυμαίνεται στα 10 με 12 κιλά. Αν έχουμε πολλούς καλεσμένους καλό θα ήταν να βάλουμε 2 αρνιά και όχι να ψήσουμε αρνί σε διαστάσεις βοδιού. Σημαντικό και στο αρνί όπως στο κοκορέτσι είναι να το προετοιμάσουμε την προηγούμενη μέρα. Κατά της 9 το βράδυ το Μεγάλο Σάββατο θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Αφού πλύνουμε καλά το αρνί ή το κατσίκι το αφήνουμε να στεγνώσει. Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι μας απο άκρη σε άκρη δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο λαιμό και τα μπούτια. Μη φοβηθείτε το αλάτι ρίχτε του μπόλικο καθώς είναι σημαντικό για την νοστιμάδα του. Επόμενη κίνηση είναι να λαδώσουμε τη σούβλα αφού πρώτα την έχουμε καθαρίσει με σύρμα γιατι σίγουρα θα έχει σκουριάσει και την περάσουμε με λεμόνι. Λόγω των οξέων το λεμόνι λειτουργεί και σαν απολυμαντικό.  Περνάμε τη σούβλα απο πίσω απο το αρνί (Αμάν πια όλο εκεί πάει το μυαλό σας!!!!) και τρυπάμε με αυτή το κεφάλι. Ένα πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε είναι η σταθεροποίηση του αρνιού στη σούβλα. Γιαυτό προσοχή στο δέσιμο μην έχουμε κανένα Βατερλώ την Κυριακή. Ήρθε η ώρα να περάσουμε τους σφιχτήρες. Δυο παιρνάμε στον κορμό του αρνιού και έναν στο λαιμό όπου εκτός απο σφιχτήρες τον δένουμε και με σύρμα. Έπειτα δένουμε τα πόδια του αρνιού με σύρμα και αφού βεβαιωθούμε ότι δεν κουνιέται το στρεώνουμε όρθιο έχοντας προνοήσει από κάτω να βάλουμε εφημερίδεςγια να στραγγίξει καλά. Καλό είναι να το σκεπάσουμε για μεγαλύτερη ασφάλεια. Η διάρκεια του ψησίματος είναι περίπου στις 4 ώρες.

Ήρθε η μεγάλη ώρα της Κυριακής!!! Ιδανική ώρα να ξεκινήσουμε είναι στις 9 το πρωί ώστε κατα τις 2 το μεσημέρι να τρώμε. Εδώ να πούμε και μερικά τιπς. Βασικό είναι να μην ανακατευτεί κανείς άλλος εκτός από εσάς την ώρα του ψησίματος. Ο καθένας θα αρχίσει το μακρύ και το κοντό του και θα τα κάνουμε σαλάτα. Σαν προσάναμα μπορούμε να βάλουμε κληματόβεργες αλλά και κατα τη διάρκεια του ψησίματος να πετάμε βέργες στη φωτιά. Δίνει άλλη γεύση στο αρνί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλό είναι με ένα πινελάκι να λαδώνουμε το αρνί. Άλλο πολύ βασικό είναι να έχουμε σε θέση μάχης τη μητέρα μας ή τη γυναίκα μας ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να ετοιμάζει μεζεδάκια και για εμάς αλλά και για τους φιλοξενούμενούς μας που θα έρχονται σιγά σιγά.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους και όσοι φύγετε καλή επιστροφή να έχετε. Να γυρίσετε με γεμάτες μπαταρίες και ανανεωμένοι
 
Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια