Ελληνικά Φεστιβάλ

Αλλάζει η μορφή των Ελληνικών Φεστιβάλ το Καλοκαίρι του 2016

Τα Ελληνικά Μουσικά Φεστιβάλ (εκτός του Plissken) αλλάζουν και θα έλεγα ότι προσαρμόζονται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.
Διαβάστηκε φορες
Πολλές καλημέρες σε όλους!

Το EJEKT Festival θα γίνει την Παρασκευή 8 (Editors) και το Σάββατο 23 Ιουλίου (η δεύτερη μέρα ανακοινώθηκε χθες) στην Πλατεία Νερού. Το Rockwave θα γίνει σίγουρα στις 5 του Ιούνη (Last Shadow Puppets) στο Terra Vibe, αλλά αν λάβουμε υπόψιν το περσινό Φεστιβάλ, το οποίο έγινε σε 4 όχι συνεχόμενες ημέρες, πιθανολογώ ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. Το Plissken Festival 2016 θα γίνει στις 10 και 11 Ιουνίου (δε γνωρίζουμε ακόμη κάποιο όνομα) στο γνώριμο χώρο της Πειραιώς 254 (Ελληνικός Κόσμος). Το "φρέσκο" Release Athens Festival θα γίνει στη 1 (Beirut) και τις 13 Ιουνίου (Sigur Ros). Οι άλλες 2 ημέρες θα είναι ανάμεσα στη 1 και τις 13/6, όπως υποδηλώνει το σχεδιάγραμμα, που υπάρχει στη σελίδα του Φεστιβάλ.

Όπως βλέπετε παραπάνω, τα Ελληνικά Μουσικά Φεστιβάλ (εκτός του Plissken) αλλάζουν και θα έλεγα ότι προσαρμόζονται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Η φυσιολογική δομή ενός Μουσικού Φεστιβάλ έχει τουλάχιστον 2 συνεχόμενες ημέρες, στις οποίες εμφανίζονται πολλαπλά ονόματα σε περισσότερες από 1 σκηνές. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές φορές που το EJEKT είχε μόνο 1 ημέρα. Ακόμη, αν εξαιρέσεις το Plissken, το οποίο βαδίζει στα βασικά στοιχεία που έχουν όλα τα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, υπήρχαν πολλές χρονιές όπου τα υπόλοιπα Festival είχαν μόνο μια σκηνή και λίγα σχετικά ονόματα.

Τι έχει αλλάξει τα 2 τελευταία χρόνια;

Με μπροστάρη το Rockwave Festival, το οποίο πέρσι εφάρμοσε για πρώτη φορά τη μέθοδο των μη συνεχόμενων ημερών, φέτος το EJEKT και το νέο Release Athens Festival υιοθετούν αυτό το σκεπτικό. Ο λόγος βέβαια είναι απλός. Οι μουσικόφιλοι δυσκολεύονται να πληρώσουν εισιτήριο για 2 ή και περισσότερες συνεχόμενες ημέρες κι έτσι ακόμη κι αν η ύπαρξη μη συνεχόμενων ημερών έχει επιπλέον κόστος για τους διοργανωτές, γιατί πρέπει να ξαναστήσουν το Φεστιβάλ (αυτό βέβαια συμβαίνει στο EJEKT και το Release Athens που χρησιμοποιούν την Πλατεία Νερού κι όχι στον ίδιο βαθμό στο Rockwave που χρησιμοποιεί τον δικό του χώρο), προτιμούν αυτή τη μέθοδο, γιατί θα τους αποφέρει περισσότερα έσοδα, λόγω μεγαλύτερης προσέλευσης κόσμου. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι δεν είναι εύκολο να επιλέξεις τα ονόματα ενός Φεστιβάλ, όταν έχεις συνεχόμενες ημέρες, γιατί μπορεί να συμπίπτουν με άλλα Festival στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, ουσιαστικά προσαρμόζεσαι με το πρόγραμμα των μουσικών που θες να φέρεις.

Το περσινό πείραμα του Rockwave πέτυχε κι αυτό κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα στο χώρο των Ελληνικών Φεστιβάλ. Μη σας κάνει εντύπωση που και το νεότευκτο Release Athens χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο. Οι άνθρωποι του Fuzz είναι χρόνια στο χώρο των συναυλιών.

Αυτό είναι καλό για εμάς;

Πρέπει να πω ότι αυτή η μέθοδο δε χρησιμοποιείται σε κανένα μεγάλο ξένο μουσικό Φεστιβάλ. Ο κόσμος που πάει σ' αυτά τα Φεστιβάλ κάνει κατά κάποιον τρόπο τις διακοπές του εκεί, μένοντας στα οργανωμένα camp που έχουν δημιουργήσει οι διοργανωτές και βέβαια αναμένει 3 ή 4 ή και περισσότερες ημέρες, γεμάτες με μουσική και πολλές συναυλίες. Αυτό είναι κάτι το άγνωστο σε εμάς, κακά τα ψέματα.

Παρ' όλα αυτά, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας, προτιμώ να δω ονόματα όπως οι Sigur Ros, οι Last Shadow Puppets και οι Beirut, παρά να ασχοληθώ περισσότερο με αυτή την αλλαγή.

Θέλω όμως να τονίσω ότι περιμένω πως αυτή η νέα μέθοδος θα κρατήσει για όσα χρόνια υπάρχει αυτή η άσχημη κατάσταση στα οικονομικά μας και δεν θα γίνει μόνιμη. Οι συνεχόμενες ημέρες σε ένα Φεστιβάλ έχουν άλλη γοητεία, άλλη ομορφιά και βέβαια δημιουργούν μια πολυήμερη γιορτή για τους μουσικόφιλους.

Τέλος, είναι γεγονός ότι οι πρώτες ανακοινώσεις των διοργανωτών των Ελληνικών Φεστιβάλ έχουν δημιουργήσει πολλές αχτίδες φωτός σε μια γκρίζα περίοδο για τα συναυλιακά της χώρας. Για να δούμε και τη συνέχεια, γιατί ακούγονται διάφορα...


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα