Στη Στέπα: Τα νέα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά

Τα νέα τραγούδια που μας παρουσίασε προσφάτως ο Φοίβος Δεληβοριάς με εντυπωσίασαν πολύ και είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω...
Σε εκείνη την εξαιρετική συναυλία στου Παπάγου, ο Φοίβος Δεληβοριάς μάς είπε πως αναφέρεται στα νέα του τραγούδια με τον τίτλο "Ο Μεγάλος Νευρωτικός", παρότι δεν έχει καταλήξει σε τίτλους ούτε για τα κομμάτια, ούτε για το δίσκο. Ευρηματικός και εξαιρετικά εύστοχος πάντως ο προαναφερόμενος τίτλος.

Διότι πράγματι η θεματολογία των νέων τραγουδιών του Φοίβου είναι ξεκάθαρα ερωτική. Ένας Δεληβοριάς πιο εσωτερικός, σκοτεινός και ερωτικός από κάθε άλλη φορά. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος άλλωστε, περιέργως όλη αυτή η ατμόσφαιρα με την κρίση τού έβγαλε μερικά πολύ προσωπικά, ερωτικά τραγούδια, για αυτόν τον νευρωτικό, αγχωμένο τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα τον έρωτα...

Ο νέος του δίσκος θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear στα τέλη του Οκτώβρη. Τα τραγούδια ηχογραφούνται με την γνωστή πια Big Band, το νέο σχήμα του Δεληβοριά όπου, με την καθοριστική συμβολή του Γιώργου Κατσάνου που παίζει όλα τα περίεργα και παραμελημένα όργανα (στυλόφωνο, theremin, βιμπραντονεόν κ.ά. ), κυριαρχεί ένα λιτό και avant-guard ύφος, ένας ήχος που πολύ δύσκολα συναντά κανείς σε ελληνικούς δίσκους. Πάμε να δούμε μερικά από τα τραγούδια αυτά:

Μπολέρο
Ο ήρωας αναρωτιέται "τι είναι αυτό που δεν μπορούσα / όταν ήσουνα δίπλα μου να σου χαρίσω", στο καλύτερο - αν μου επιτρέπετε - από τα νέα τραγούδια που μας παρουσίασε ο Δεληβοριάς.

Φεγγάρι (;) / Φιδίσιος Δρόμος (;)
Το ιδιαίτερο αυτό μπλουζ μιλά για τα προσωπικά αδιέξοδα, που ψάχνουμε να τα ξεπεράσουμε με άστρα, ζώδια και άλλα κολπάκια και συνταγές... Το πιο πρόδηλα κοινωνικό από τα νέα του κομμάτια, το οποίο στο δίσκο θα το πει η Αρλέτα!

Το σκοτάδι των δύο
Ίσως να είναι το πιο σκοτεινό από τα τραγούδια του νέου δίσκου, με το theremin σε ρόλο... φαντάσματος να το επισκιάζει. Μιλά για το "σκοτάδι" ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Ντουέτο με τη Ρένα Μόρφη.

Κάνε εκείνο που σου βγαίνει
Άλλο ένα ερωτικό, εσωστρεφές τραγούδι, σαν προσωπικός απολογισμός. "Η ζωή δεν έχει νόμους / και η αγάπη σιγουριά" σκέφτεται ο ήρωας και σίγουρα έχει δίκιο... Εξαιρετικό!

Super Ferry ή To βαλσάκι της Δάφνης
Και τώρα θέλω να βάλω όλη μου τη θετική ενέργεια, για να μπει τελικά αυτό το υπέροχο τραγουδάκι στο νέο δίσκο, καθώς δεν είναι ακόμα σίγουρο. Καταλαβαίνω τους λόγους. Είναι το μόνο που ξεφεύγει από το ύφος που περιγράψαμε παραπάνω. Ο γνωστός περιπαικτικός Δεληβοριάς που μπορεί να κάνει μια προσωπική του ιστορία σε κάτι που να σε αφορά. Το ρυθμό τον προδίδει ο τίτλος, ενώ η ιστορία που περιγράφουν οι στίχοι είναι πραγματική... Ό,τι πιάσεις... δεν στην μαρτυράω!


Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια