Αυτογονία

Διαβάστηκε
Η μοναδική παράσταση σε κείμενο Αύγουστου Κορτώ ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη!Μπαίνουμε στην αίθουσα. Ο μπάτλερ Κώστας Καρυωτάκης μας σερβίρει ένα μικρό έδεσμα. Καθόμαστε στις θέσεις, τα φώτα ανοίγουν, τρεις θρυλικές προσωπικότητες εμφανίζονται επί σκηνής. Η Σάρα Κέιν, η Σύλβια Πλαθ και η Βιρτζίνια Γούλφ κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, στη μετά θάνατον ζωή. Οι διαφορετικοί τους χαρακτήρες, η ξεχωριστή προσέγγισή τους για τη ζωή και το θάνατο και το χάσμα που απλώνεται ανάμεσα στις προσωπικότητες και τα πιστεύω τους ξετυλίγονται πάνω στη σκηνή. Μια άκρως ενδιαφέρουσα συγκυρία ξεκινά.

Αυτογονία

Το κείμενο του Αύγουστου Κορτώ καλογραμμένο και έξυπνο, αστείο και σαρκαστικό μας κάνει να ταυτιζόμαστε άλλοτε με τη μία κι άλλοτε με την άλλη, προκαλώντας το μυαλό μας να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να σκανδαλιστεί. Οι τρεις γυναίκες που αμφισβήτησαν περισσότερο απ' όλους την ύπαρξη του Θεού, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με τις προσταγές και τις διαθέσεις του. Η Αυτογονία, ως αντίθετο της αυτοκτονίας, ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και μας καθηλώνει με το σκοτεινό της χιούμορ και τις υπαρξιακές αναζητήσεις της.

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά της Μιράντας Κατσιβέλου απέδωσε με μεγάλη ευστοχία τα νοήματα και τους προβληματισμούς του έργου και έδωσε στην ίδια και τις δυο συμπρωταγωνίστριές της χώρο και τρόπο να ξεδιπλωθούν. Η ίδια, υποδύθηκε εντυπωσιακά και με απόλυτη φυσικότητα το ρόλο της Σάρα Κέιν, ενώ το ίδιο καλοί, αλλά ίσως περισσότερο υπερβολικοί, ήταν οι Στέλλα Σαπουνάκη, Εύη Τσάφου και Σταυριανός Κιναλόπουλος, με τους ρόλους των Κώστα Καρυωτάκη, Σύλβια Πλαθ και Βιρτζίνια Γουλφ αντίστοιχα. Οι τελευταίοι ίσως χρειάζονται λίγο ακόμη χρόνο να βρουν τον εαυτό τους μέσα στους δύσκολους χαρακτήρες που υποδύονται.Τα πολύ έξυπνα κατασκευασμένα σκηνικά του Χρήστου Γράπα και οι φωτισμοί του Μανώλη Μπράτση προσέδωσαν στην παράσταση την ανατριχίλα και το σκοτεινό ύφος που χρειαζόταν, ενώ τα κοστούμια της Αργυρώς Καλλιάφα έδωσαν στους πρωταγωνιστές την ξεχωριστή αύρα των ηρώων που υποδύονταν.

Μια παράσταση ιδιαίτερα απολαυστική, που μας γέμισε σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα κι αν οι πρωταγωνιστές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο και τριβή για να δέσουν και να εναρμονιστούν πλήρως με το πολύ ιδιαίτερο κείμενο, αλλά και μεταξύ τους, η παράσταση παραμένει καθηλωτική και άκρως ενδιαφέρουσα.

Στην ερώτηση “τι θα γινόταν αν η Σάρα, η Σύλβια και η Βιρτζίνια εγκλωβίζονταν σε ένα δωμάτιο, μετά θάνατον” , η απάντηση είναι “μια πολύ πετυχημένη παράσταση”.

Η Αυτογονία αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, ίσως και μια πρώτη.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Αύγουστος Κορτώ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιράντα Κατσιβέλου
ΣΚΗΝΙΚΑ: Χρήστος Γράπας
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Αργυρώ Καλλιάφα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ:Μανώλης Μπράτσης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Σταυριανός Κιναλόπουλος
Στέλλα Σαπουνάκη
Έυη Τσάφου
Μιράντα Κατσιβέλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Άντζυ Νομικού
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: GREENSTUDIOS
ΠΡΕΜΙΕΡΑ : 15/2/16

Ημέρα & ώρα παραστάσεων : Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια 70′ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου 10€ / μειωμένο 5€

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΗΝΗ»
Αλκμήνης 8-12 , Πετράλωνα
τηλέφωνο: 210 3428650
Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Στέλλα Σαπουνάκη Αυτογονία Μιράντα Κατσιβέλου Εύη Τσάφου Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
44
θεατρική παράσταση
386
Αύγουστος Κορτώ
9
Θέατρο
697
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια