Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X 15-26/9 2010

Στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X που θα λάβουν χώρα 15-26 Σεπτεμβρίου 4 σταρ της κριτικής απ’ όλο τον κόσμο θα συναντηθούν φέτος προκειμένου να κρίνουν τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ.
Διαβάστηκε φορες
Ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές σε όμορφα παραθαλάσσια μέρη, υπάρχουν κάποιοι που εργάζονται σκληρά για όλα τα ωραία που αναμένουμε να δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X 15-26 Σεπτεμβρίου 2010. Τα δελτία τύπου ήδη άρχισαν να έρχονται και να μας ενημερώνουν:

ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

4 Σταρ της κριτικής (κινηματογράφου και μουσικής) απ’ όλο τον κόσμο θα συναντηθούν φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, προκειμένου να κρίνουν τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ. Η Λίσα Σουόρτσμπαουμ του αμερικανικού περιοδικού Entertainment Weekly, η Άνκε Στέρνερμποργκ της Γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ο Δημήτριος Μαθέου της Αγγλικής εφημερίδας Guardian και ο Ντέηβιντ Κήναν του Αγγλικού μουσικού περιοδικού The Wire, θα απονείμουν την φετινή Χρυσή Αθηνά στο καλύτερο ντοκιμαντέρ του τμήματος Μουσική και Φιλμ. Από Ελληνικής πλευράς στην επιτροπή συμμετέχει ο αρχισυντάκτης της Athens Voice, Γιάννης Νένες.

Η Λίσα Σουόρτσμπαουμ είναι μια από τις πιο διάσημες κριτικούς κινηματογράφου του κόσμου. Ως βασική κινηματογραφική συντάκτρια του πιο ενημερωμένου περιοδικού της Αμερικής σχετικά με την ψυχαγωγία, του Entertainment Weekly, η Σουόρτσμπαουμ έχει κατακτήσει από το 1991 μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων δημοσιογράφων.  Το ταλέντο της όμως, όπως και η προσωπικότητά της δεν περιορίζεται στα κινηματογραφικά. Κατά την ιδιαίτερα σημαντική δημοσιογραφική της καριέρα, έχει συνεισφέρει με την κριτική της προσέγγιση σε θέματα δημιουργικής συγγραφής δοκιμίων, μουσικοκριτικής (κυρίως κλασσικού ρεπερτορίου), χορού αλλά και γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος σε κάποια από τα πλέον επιτυχημένα μέσα επικοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το New York Daily News, το New York Times Magazine το CNN, η Vogue και το Redbook.

Η Λίσα Σουόρτσμπαουμ είναι μέλος της περίφημης Εθνικής Ένωσης Κινηματογραφικών Κριτικών της Αμερικής (National Society of Film Critics) και έχει αναλάβει την θέση της  πρόεδρου της φετινής πενταμελούς επιτροπής του Φεστιβάλ της Αθήνας. Τα υπόλοιπα μέλη της έρχονται από την Αγγλία, τη Σκωτία τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Ο Δημήτριος Μαθέου ζει, αρθρογραφεί και δημιουργεί στην Αγγλία. Έχει μακρινή κυπριακή καταγωγή ωστόσο η οικογένειά του ζει εδώ και δεκαετίες στη Μεγάλη Βρετανία. Αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα που διαπρέπει στη δημοσιογραφία, τη συγγραφή βιβλίων και τον προγραμματισμό / επιμέλεια κινηματογραφικών διοργανώσεων. Είναι κινηματογραφικός συντάκτης στις Κυριακάτικες εφημερίδες Independent και Sunday Herald Scotland και αρθρογραφεί για φιλμ στις εφημερίδες Sunday Times, Guardian και το περιοδικό, Sight & Sound. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Faber Book of New South American Cinema” και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ “South American Renaissance” που διοργανώνεται από το British Film Institute (BFI).

Ο Ντέηβιντ Κήναν είναι σκωτσέζος συγγραφέας, μουσικοκριτικός και μουσικός και το όνομά του είναι εξίσου γνωστό σε μουσικούς, συγγραφείς και μουσικόφιλους. Ζει στη Γλασκόβη, ασχολείται με τη φύση του αυτοσχεδιασμού, μελετάει ακραία μουσικά ρεύματα και δε σταματάει ποτέ να συνθέτει, με όχημα τα διάφορα πρωτοπόρα, διεθνή, μουσικά σχήματα που δημιουργεί. Έχει συμμετάσχει στα καλλιτεχνικά projects των 18 Wheeler και Telstar Ponies και έρχεται στην Ελλάδα ως ένας από τους πιο διάσημους συντάκτες του κορυφαίου μουσικού περιοδικού The Wire.

Η Άνκε Στέρνερμποργκ είναι Γερμανίδα κριτικός κινηματογράφου που ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε θέατρο, τέχνες και επικοινωνία στο Μόναχο και το Βερολίνο και ξεκίνησε να δουλεύει σαν ανεξάρτητη δημοσιογράφος σε αρκετές ημερήσιες εφημερίδες, εβδομαδιαία και κινηματογραφικά περιοδικά. Από το 1992 αρθρογραφεί τακτικά για τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μία από τις δύο εθνικές εφημερίδες, ενώ δουλεύει ως ραδιοφωνική κριτικός κινηματογράφου στο Βερολινέζικο ραδιοφωνικό σταθμό RBB. Αρθρογραφεί επίσης για τα περιοδικά Filmkonzepte και Filmklassiker.
 
Ο Γιάννης Νένες είναι αρχισυντάκτης της Athens Voice και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φωνές του ραδιοφώνου τα τελευταία 25 χρόνια. Έχει μια αξιομνημόνευτη θητεία στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αρθρογραφώντας κατά καιρούς σε πρωτοκλασάτα ενημερωτικά έντυπα της χώρας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΕΩΝ

Χρυσή Αθηνά όμως θα απονεμηθεί και σε ένα άλλο τμήμα του φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό, η κριτική επιτροπή του οποίου είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη: δεν αποτελείται από επαγγελματίες αλλά από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νεαροί κριτές θα κρίνουν 11 πρωτότυπες και ανατρεπτικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εξειδικευμένα master classes. Αποστολή τους είναι η ανταλλαγή απόψεων και η παραγωγή κριτικής σκέψης όσον αφορά στα κινηματογραφικά έργα, αναλύοντας τη λειτουργία των μέσων που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί κάθε φορά.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υποστηρίζει και φέτος την δημιουργία της κριτικής επιτροπής. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X είναι το μόνο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο που εμπιστεύεται την απονομή του μεγάλου βραβείου του σε μια επιτροπή νέων.
 
Διαβάστε ακόμα