Οι αντιδράσεις για το επερχόμενο "Διεθνές" Φεστιβάλ Αθηνών

Διαβάστηκε
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, Βέλγος στην εθνικότητα, τάραξε τα νερά των παραστατικών τεχνών τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος; Με την ανάληψη ευθυνών για τη διεύθυνση του φετινού Φεστιβάλ, αποφάσισε πως η πλειοψηφία των παραγωγών που θα παρουσιαστούν θα είναι βελγικές, καθότι δεν είναι εξοικειωμένος με την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα προτείνεται και εν συνεχεία ο ίδιος αποδέχεται να αναλάβει τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή σε ένα ελληνικό φεστιβάλ. Δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εθνικιστικές απόψεις, καθώς η ύπαρξη διεθνών παραγωγών είναι κατανοητή και αποδεκτή ούτως ή άλλως στο Ελληνικό Φεστιβάλ κάθε χρόνο και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Εδώ όμως, φτάνουμε στο άλλο άκρο γιατί αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών φέτος; Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αποτελεί κάθε χρόνο κοιτίδα ανάδειξης θεατρικών και χορευτικών δημιουργιών και των συντελεστών τους. Είναι μια μικρή ανάσα καλλιτεχνικής έκφρασης την οποία περιμένουν καλλιτέχνες όλων των κατευθύνσεων. Ας σημειωθεί εδώ, πως οι άνθρωποι του χορού ισχυρίζονται τον σχεδόν εξολοκλήρου εκτοπισμό τους από το φετινό Φεστιβάλ.

Είναι άξιο απορίας πώς αντι ο πολιτικός σχεδιασμός σχετικά με τον πολιτισμό να βελτιώνεται και να συνδράμει στην εγκόλπωση των καλλιτεχνών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τους απαξιώνει με την πρόφαση της "άγνοιας" του εκλεγμένου διευθυντή. Για άλλη μια φορά οι σπασμωδικές, ανοργάνωτες πολιτικές κινήσεις θυσιάζουν αυτά στα οποία θα έπρεπε να δώσουμε ουσιαστική βαρύτητα στις εποχές που ζούμε,όπως ο πολιτισμός.

Αύριο, Παρασκευή 1 Απριλίου, στη 13.00 άνθρωποι του θεάτρου θα συγκεντρωθούν στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη) με σκοπό να συζητήσουν όλες τις οπτικές του παραπάνω προβλήματος.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του Χρήστου Λεοντή προς τον Υπουργό Πολιτισμού

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καθηγητή του πολυτεχνείου κύριο Μπαλτά


Κύριε Υπουργέ  

Οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση - σε πρόσωπα που καλείτε από......το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!!  

Μας πέταξε «στη μούρη», χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα ... ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ!! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και τ’όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ...για να ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό... (Διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω...Τι σπουδαία ιδέα!) Για μία τετραετία θα πρέπει οι Έλληνες καλλιτέχνες να διδαχτούμε πρώτα από Βέλγους και μετά, θα δούμε τι θα γίνει, αν είμαστε καλοί μαθητές!!  

Υπενθυμείστε, παρακαλώ, στον κύριο καλλιτεχνικό διευθυντή ότι, ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των Βέλγων ή δικό του...Κάτι υπάρχει κι αλλού από Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφος, Ποίηση, Λογοτεχνία, Εικαστικά..... Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα.
Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ, Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ... η συνέχεια;  

Μεγαλύτερη περιφρόνηση και προσβολή για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ !  ΌΛΟΙ οι Έλληνες, καλλιτέχνες και κοινό, είμαστε απέναντί σ’ αυτή τη λογική και σ’ αυτές τις επιλογές. Στο παρελθόν είχαμε απαγορεύσεις, λογοκρισίες και τώρα αποκλεισμούς. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα και δε φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να επαίρεται για τη συμβολή του στον πολιτισμό της χώρας του. Οι ενέργειες αυτές κουμπώνουν απόλυτα με το λεχθέν κατά το παρελθόν ότι, ο έλεγχος μιάς χώρας περνάει μέσα από τον έλεγχο του πολιτισμού της.  

Αλλάξτε ρότα κύριε Υπουργέ. ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! Απαλλάξτε μας από αυτές τις επιλογές. Μην εμποδίζετε με τον τρόπο σας την ελπίδα από τους δημιουργούς της πατρίδας μας. ΦΤΑΝΕΙ ! Μήπως «φραγκέψαμε:»

Κύριε Υπουργέ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΕΛΓΟΣ. Έχω την τιμή και το προνόμιο, να είμαι πολίτης αυτής της δύσμοιρης χώρας. Αλήθεια, αν επεδίωκα να γίνω Βέλγος πολίτης, μήπως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ,το ορατόριο μου «ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ», το οποίο παρακολούθησε και ο εξοχώτατος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που με κάλεσε στο γραφείο του να με συγχαρεί για το ΕΘΝΙΚΟΥ χαρακτήρα έργο μου, όπως μου ετόνισε;  ΚΡΙΜΑ!

Χρήστος Λεοντής
Πιστός και αμετανόητος υπηρέτης του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΑπό
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια