Bookspotting: Τέλος Θέρους, Αρχή Σοφίας

Τέλος Θέρους, Αρχή Σοφίας

Δύο ιερά τέρατα όχι μονάχα της Λογοτεχνίας αλλά σύνολης της κουλτούρας του 20ού αιώνα: ο Χόρχε Λούις Μπόρχες και ο Ερνέστο Σάμπατο – λίαν δημοφιλείς και στη χώρα μας – κάθονται στο τραπέζι και συνομιλούν. Εκρηκτικό κοκτέιλ γνώσεων, σοφίας, ειρωνείας, βιβλιοφιλίας. Παρέα με τον Ορλάντο Μπαρόνε, που σχολιάζει τις συνομιλίες, και υπογράφει τον πρόλογο. «Μα δε νομίζετε, Σάμπατο, ότι ο ουρανός και η κόλαση είναι λεκτικές επινοήσεις;» να ρωτάει ο Μπόρχες. «Ο τρελός είναι ένας άνθρωπος που ονειρεύεται ξύπνιος», να αποφαίνεται ο Σάμπατο. Αληθινό γλέντι υψηλής νοημοσύνης, λαϊκής ελίτ, εύστοχων παρατηρήσεων, παραδοξολογημάτων. Μεταφράζει με κέφι και συνείδηση η Δήμητρα Παπαβασιλείου. Από τις εκδόσεις Printa και τη σειρά Εκ βαθέων.

Αέναο Αφιέρωμα στον Έρνεστ «Πάπα» Χέμινγουεϊ [1899-1961]: Διαβάζουμε ξανά το Να Έχεις και Να Μην Έχεις [μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτης], την ιστορία του Χάρυ Μόργκαν, ενός τσίφτη, ενός «πρίγκιπα» που ξέρει από αλκοόλ και όπλα, που ζει στη μεθόριο ανάμεσα στον νόμο και την παρανομία, που έχει ρυτίδες στην ψυχή αλλά ενίοτε είναι πεντακάθαρο, λαμπίκο, το βλέμμα του. Ο Howard Hawks μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα αυτό, με τον ανυπέρβλητο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την απαράμιλλη Λορίν Μπακόλ. Απολαύστε εδώ μια μικρή σκηνή:Το Bookspotting, με την συμμετοχή σας, φίλες και φίλοι, θα ετοιμάσει το Top Ten των Βιβλίων του Θέρους: Στείλτε μας εδώ, καθεμία & καθένας από εσάς, τα τρία (3) πιο αγαπημένα σας βιβλία ever. Το Bookspotting θα δημοσιεύει ανά δύο Παρασκευές τα αποτελέσματα, και τον Οκτώβριο θα βγάλουμε τα τελικά. Θα κάνουμε μια ωραία γιορτή με καλεσμένους όλους εσάς που θα έχετε συμμετάσχει στο Top Ten των Βιβλίων του Θέρους! Και ένα συμβολικό δώρο: σε 5 τυχερούς θα προσφερθεί από ένα χειρόγραφο ποίημα εκλεκτού Έλληνα ποητή & ένα cd με επιλογές συνεργατών του Bookspotting!

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κάνει τον άνθρωπο σκληρό ούτε με υπερβολική αυτοπεποίθηση~ οι εκδηλώσεις της ειλικρίνειας είναι η ταπεινοφροσύνη και η απλότητα». Από τον ωραίο, εξόχως χρήσιμο τόμο Ημερολόγιο Σοφίας του Λέοντος Τολστόι [μτφρ. Νάνσυ Κουβαράκου, επιμέλεια Αγγελική Σταθοπούλου, εκδ. Printa]. 386 σελίδες από τα σημειωματάρια/ημερολόγια του συγγραφέα που μας πρόσφερε έργα ανοξείδωτα όπως το Πόλεμος και Ειρήνη και η Άννα Καρένινα. Αξίζει να κάνουμε, και θα το κάνουμε, ένα αφιέρωμα στις εκδόσεις Printa που δεν έχουν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό της ίντσας από την επιμονή τους στην ποιότητα, την ευαισθησία, και τη σοφία.

Καλώς σας βρήκαμε και πάλι! Μείνετε συντονισμένοι, όπως λέμε και στο ραδιόφωνο: το Bookspotting θα είναι κοντά σας κάθε Παρασκευή!
 
Από
Λέξεις Κλειδιά
Χόρχε Λούις Μπόρχες Ερνέστο Σάμπατο Άννα Καρένινα
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια