Radiohead - Burn the witch

Radiohead: Η πολιτική "χροιά" του Burn the witch

Διαβάστηκε
Αν συνδυάσετε τους στίχους του τραγουδιού και το video clip, το οποίο παραπέμπει στην ταινία τρόμου των 70s, "The Wicker Man"...
Radiohead - Burn the witch


Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους! Χριστός Ανέστη!

Το μουσικό γεγονός των ημερών ήταν το "μαύρο" που έριξαν οι Radiohead στη σελίδα και τα social media τους και βέβαια η κυκλοφορία του νέου single, με τίτλο "Burn the witch".

Είναι γνωστή πλέον η ευρηματικότητα των Άγγλων στην προώθηση της μουσικής τους. Έτσι, η διαγραφή των άρθρων/posts όλων των επίσημων σελίδων τους ήταν άλλη μια έξυπνη κίνηση - μάθημα για το χώρο του marketing, μετά την κυκλοφορία του "The King of Limbs" ως ένα album-εφημερίδα, την ψηφιακή διάθεση του "In Rainbows" και τη δυνατότητα σε εμάς να επιλέξουμε το ποσό που θα δώσουμε για να το αποκτήσουμε.

Παράλληλα, το περασμένο (Μεγάλο) Σάββατο, όσοι είχαν αγοράσει πρόσφατα από το κατάστημα του συγκροτήματος, έλαβαν ταχυδρομικώς ένα φυλλάδιο με στίχους από το "Burn the witch" που κυκλοφόρησε 3 ημέρες μετά.

Radiohead - Hail to the Thief booklet

Το "Burn the witch" υπάρχει ως έκφραση στο βιβλιαράκι του CD "Hail to the thief", που κυκλοφόρησε το 2003 (κάτω αριστερά στην παραπάνω εικόνα). Αν συνδυάσετε τους στίχους του τραγουδιού και το video clip, το οποίο παραπέμπει στην ταινία τρόμου των 70s, "The Wicker Man" (με τον Christopher Lee), υπάρχουν διάφορες πολιτικές προεκτάσεις που μπορούμε να βγάλουμε από αυτό το κομμάτι.

Το "The Wicker Man" παρουσιάζει έναν αστυνομικό, ο οποίος προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός κοριτσιού σε ένα χωριό, που έκανε στην άκρη το Χριστιανισμό και χρησιμοποιούσε διάφορες παγανιστικές μεθόδους, βασανιστήρια, θυσίες κλπ. Αφού τελικά ανακάλυψε ότι το κορίτσι θα ήταν μια από τις θυσίες των χωριανών, τους ξεμπροστιάσε, αλλά κατάλαβε ότι αυτό ήταν το δόλωμα και ο ίδιος θα ήταν η θυσία τους...

Στο video clip του "Burn the witch" ο αστυνομικός σώζεται από τη φωτιά και φεύγει από το χωριό... Τι θέλουν να μας πουν με όλα αυτά οι Radiohead;

  • Να "κάψουμε τη μάγισσα", δηλαδή να ακολουθήσουμε όσα μας λένε οι πολιτικοί ταγοί (ο Δήμαρχος του χωριού στο clip), χωρίς να αντιδράμε (Avoid all eye contact, Do not react) και να συζητάμε για αυτά τα θέματα (Loose talk around tables).
  • Η παραπάνω ρήση θα μπορούσε να έχει προεκτάσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που βιώνει ο πλανήτης μας και η μάγισσα θα μπορούσε να είναι ο μετανάστης, ο οποίος πρέπει να "καεί", ανεξάρτητα με το αν δε φταίει καθόλου...
  • Το κυνήγι μαγισσών παραπέμπει στη δημιουργία εχθρών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν, κάτι το οποίο κάνουν οι ακραίες φωνές σ' όλο τον κόσμο.
  • Είμαστε όλοι φακελωμένοι (We know where you live) και κάποιοι από εμάς ζούμε σε σπίτια με κόκκινους σταυρούς, δηλαδή είμαστε στιγματισμένοι. Από ποιούς άραγε; Από την εξουσία; Από την ευρύτερη κοινωνία;
  • Να μείνουμε στις σκιές (φήμες - υποθέσεις) και τις αγχόνες (τιμωρίες) και να μη δούμε το πρόβλημα συνολικά.
  • Να τραγουδήσουμε το τραγούδι που είναι ήδη στο jukebox κι όχι αυτό που επιλέγουμε εμείς.
Η πολιτική χροιά που μπορεί να έχει αυτό το τραγούδι μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας σας θα μπορούσε να βγάλει κι άλλες σκέψεις και προβληματισμούς, πέρα από τους παραπάνω.

Το βασικό όμως συμπέρασμα είναι ότι οι "Ραδιοκέφαλοι" πέρα από τη δημιουργία ενός εξαιρετικού τραγουδιού, μας έκαναν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε με τους στίχους και το video clip του "Burn the witch".

Ας δούμε τους στίχους του παρακάτω:

Stand in shadows
To the gallows
This is a round up

This is a low flying panic attack
Sing the song on the jukebox that goes

Burn the witch
Burn the witch
In a village

Red crosses on wooden doors
And if you float you burn
Loose talk around tables
Abandon all reason
Avoid all eye contact
Do not react
Shoot the messengers

This is a low flying panic attack
Sing a song of sixpence that goes

Burn the witch
Burn the witch
We know where you live
We know where you live


Ακούστε το "Burn the Witch" παρακάτω:
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (1)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια