Θέατρο Βράχων

Δεν θα γίνουν συναυλίες στο Θέατρο Βράχων, το Κατράκειο & το Θεάτρο Παπάγου

Διαβάστηκε
Θέατρο Βράχων
Πολλές καλημέρες σε όλους!

Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς θα παραξενευτήκατε για την επιλογή του θεάτρου Πέτρας στις συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη. Αυτό βέβαια δεν το λέω γιατί το Θέατρο Πέτρας δεν είναι ένας όμορφος χώρος, αλλά γιατί είναι μικρότερος από το Θέατρο Βράχων και την Τεχνόπολη και σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει τους χιλιάδες φίλους του Κρητικού τραγουδιστή. Λογικά, το Σεπτέμβρη ο Χαρούλης θα πάει στην Τεχνόπολη, αλλά γιατί τον Ιούνιο (13 & 14/06) επέλεξε το Πέτρας;

Την απάντηση δίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών με ανακοίνωση του, στην οποία περιγράφεται η προσπάθεια του να μειωθεί το ενοίκιο των χώρων συναυλιών, τη στιγμή που ο ΦΠΑ στα εισιτήρια συναυλιών έχει αυξηθεί από το 13 στο 23 και τώρα μάλλον στο 24%. Όπως θα έχετε προσέξει, η τιμή των εισιτηρίων δεν έχει αυξηθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων. Πώς λοιπόν θα βγει μια συναυλία ενός "μικρομεσαίου" ονόματος (θα μου επιτρέψετε αυτή την έκφραση) σε έναν ανοιχτό χώρο; Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Χαρούλης κλπ δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, αλλά τι γίνεται με άλλες συναυλίες;

Είναι απόλυτα σωστή η προσπάθεια του Συνδέσμου Διοργανωτών να μειωθεί το ενοίκιο των θεάτρων. Στην προσπάθεια που γίνεται να μην πέσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Πολιτισμού, είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των παραγόντων και πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας τα 7 τελευταία χρόνια.

Το Θέατρο Βράχων (άραγε τι θα γίνει με το Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων;) , το Κατράκειο και το Θέατρο Παπάγου δε συνεργάζονται για αυτό το σκοπό κι έτσι ο ΠΣΔ τα μποϋκοτάρει, ακόμη κι αν θα γίνουν κάποιες μεμονωμένες συναυλίες σε αυτά (βλ. συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Βράχων στις 06/06 και συναυλία του Οmar Faruk Tekbilek στις 08/06 στον ίδιο χώρο).

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Συνδέσμου Διοργανωτών:

-----------------------------

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών που εκπροσωπεί το σύνολο των εταιριών – διοργανωτών συναυλιών ξεκίνησε μία συλλογική προσπάθεια, απευθυνόμενος στους Δήμους και στους φορείς όλης της Ελλάδας που διαθέτουν θέατρα προς διεξαγωγή συναυλιών, υποβάλλοντας αιτήματα μειώσεως του υψηλού μισθώματος των θεάτρων, το οποίο επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής των εκδηλώσεων, όσο να τις καθιστά αδύνατες προς πραγματοποίηση.

Ο συνδυασμός της χαμηλής τιμής εισιτηρίων – από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 - και της κατά 10% αύξηση του ΦΠΑ του εισιτηρίου συναυλίας το οποίο από 13% έγινε 23% τον Ιούλιο του 2015 και που ίσως να γίνει 24% αυτό το καλοκαίρι, καθιστά την παραγωγή συναυλιών εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά επίπονη για τις επιχειρήσεις μας.

Αρκετά από τα μέλη μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των μισθωμάτων.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο πρέπει οι δημόσιοι διαχειριστές των θεάτρων να σταθούν αρωγοί στον πολιτισμό και στους ιδιώτες που προσπαθούν να παράξουν πολιτιστικό έργο με τις δικές τους οικονομικές δυνάμεις, βαλλόμενοι καθημερινά από νέους δυσβάσταχτους φόρους και προσαυξήσεις.

Ο ΠΣΔΠΕ θα απέχει δια της πλειοψηφίας των μελών του το καλοκαίρι 2016 από : το φεστιβάλ Θέατρου Βράχων των ΔΗΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ, το Θέατρο Κατράκειο του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και του Θεάτρου Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την μη ανταπόκρισή τους στο αίτημα του συλλόγου για ενοίκιο 6% επί του καθαρού εισιτηρίου, αφού αφαιρεθεί ο ΦΠΑ 13% και η ΑΕΠΙ 7%, σε αντίθεση με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Βεάκειο Θέατρο , και το θέατρο Πέτρας που ανταποκρίθηκαν στο μίσθωμα του 6% και σε αυτά τα θέατρα θα αναπτύξει η πλειοψηφία των μελών του συνδέσμου τη φετινή της συναυλιακή δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές συναυλιών δεν έχουν το προνόμιο του χαμηλού ΦΠΑ εισιτηρίων του 6% που έχουν οι θεατρικές παραστάσεις. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται λοιπόν με το ίδιο μίσθωμα και δικαίως ζητάνε τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επιχειρηματική τους προσπάθεια που στηρίζει και εργοδοτεί μία ολόκληρη κατηγορία εργαζόμενων καλλιτεχνών, τεχνικών και λοιπών επαγγελματιών στο ακρόαμα, χωρίς καμία άλλη στήριξη πέραν των δικών τους οικονομικών δυνάμεων.

Ο ΠΣΔΠΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μισθώματα των θεάτρων πάνω από 6% επί του καθαρού εισιτηρίου, ούτε μπορεί να μετακυλήσει την κατά 10% αύξηση του ΦΠΑ στο αγοραστικό κοινό το οποίο αδυνατεί πια να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε αύξηση λόγων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας μας και των πολιτών της.

Γι αυτό και έχει ξεκινήσει προσπάθεια μείωσης των ενοικίων των θεάτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αίτημα στο οποίο μέχρι τώρα έχει ανταποκριθεί το Θέατρο Δάσους και Γης Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αλκαζάρ και το Θερινά Θέατρα του Βόλου. Στα υπόλοιπα θέατρα στην Ελλάδα με υψηλό μίσθωμα 10% πχ θέατρο Φορτέτζας Ρεθύμνου και άλλα, ο σύνδεσμος έχει έρθει σε επικοινωνία για μείωση του μισθώματος. Στόχος μας είναι η ανάλογη κατανόηση από τους αρμόδιους φορείς για το ενοίκιο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού καθώς και για τα ενοίκια των αιθουσών ΟΜΜΑ που είναι εξαιρετικά υψηλά.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Κώστας Χριστόπουλος –- πρόεδρος
Δήμητρα Μαντζούκα –- γραμματέας
Κατερίνα Σταματάκη - ταμίας

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια