Αιμίλιος Χειλάκης

Ο Αιμίλιος Χειλάκης μένει "Μόνος με τον Άμλετ".

Διαβάστηκε
Μια νέα προσέγγιση ενός πολύ κλασικού έργου λαμβάνει χώρα στο θέατρο Κιβωτός.
Αιμίλιος Χειλάκης


"Να ζει κανείς ή να μη ζει";

Το αιώνιο ερώτημα του κλασικού ήρωα αιωρείται στους καιρούς, τις κοινωνίες, τους ανθρώπους, τις συνθήκες, αναλλοίωτο και διαχρονικό. Ο Άμλετ ψάχνει το νόημα της ζωής, προσπαθώντας να επιλύσει ηθικά και υπαρξιακά ζητήματα, μέσα από το παιχνίδι της εκδίκησης και το κυνήγι μιας δικαίωσης που καταλήγει να κατατρώει και τον ίδιο.

Στη σκηνή του θεάτρου Κιβωτός η ιστορία του Άμλετ ξυπνά και πάλι με μια νέα, ενναλακτική προσέγγιση. Το "Μόνος με τον Άμλετ" σου αφηγείται, μέσα από ένα μεστό μονόλογο, την ιστορία του ήρωα και πατώντας πάνω της αμφισβητεί την ίδια τη ζωή, τη σκέψη, τη διαβίωση.Τελικά, αρκεί μόνο να ζεις;

Μόνος με τον Άμλετ

Ο Γιώργος Χειμωνάς στη  μετάφραση και οι Μανώλης Δούνιας και Αιμίλιος Χειλάκης στη διασκευή του κειμένου στήνουν μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική ιστορία και τη σύγχρονη προσέγγιση και καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα. Μια ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στην εκδίκηση και την ηθική δικαίωση εδραιώνεται στο σήμερα, στα "πρέπει" και τα "μη", τα "θέλω" και τα "μπορώ", τα "σκέφτομαι και τα "πράττω" του σύγχρονου κόσμου.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ελίσσεται και μεταλλάσσεται με εξαιρετική συνέπεια, καταφέρνοντας να υποδυθεί το ίδιο πετυχημένα κάθε έναν από τους ρόλους του. Οι αμέτρητες εναλλαγές στη φωνή, την κίνηση και τις εκφράσεις σε παρασύρουν σε όλες τις κλιμακώσεις και μεταπτώσεις του κειμένου και υπηρετούν απόλυτα τους χαρακτήρες και τις προθέσεις τους. Με τη σημαντική συμβολή της Πατρίσιας Απέργη στην επιμέλεια της κίνησης, ο Χειλάκης μας παρέσυρε σε έναν υποκριτικό χείμαρρο αφήνοντάς μας εντυπωσιασμένους.

Αιμίλιος Χειλάκης

Η ανατρεπτική σκηνοθεσία, που επίσης συνυπογράφουν οι Μανώλης Δούνιας και Αιμίλιος Χειλάκης, απογειώνει το κείμενο και σε κρατά σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Η ευρηματικότητα της σκηνοθετικής προσέγγισης πλαισιώνει άριστα τον ηθοποιό υποβοηθώντας τις πολυάριθμες μεταμορφώσεις του , ενώ παράλληλα ακολουθεί εύστοχα τις αυξομοιώσεις στην ένταση του κειμένου.

Οι συντελεστές της παράστασης στήνουν με ευρεσιτεχνία έναν κόσμο με παλιά ιστορία και νέα πνοή. Η επιμέλεια του ιδιαίτερα λειτουργικού σκηνικού και των κοστουμιών από τον Κένι Μακλέλλαν, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου καθώς και η μουσική και ο ηχητικός σχεδιασμός του Γιώργου Σπανού συντελούν στη δημιουργία αυτού του κόσμου, προσδίδοντάς του τις πινελιές που τον καθιστούν ξεχωριστό.

Ο ήρωας κρύβεται πίσω από τους τέσσερις τοίχους, που μοιάζουν να περικλείουν  ολόκληρη την ύπαρξη, και η αυλαία πέφτει. Ο Άμλετ έσβησε, μα η ιστορία του φωτίζει όλα τα ερωτήματα που τον βασάνισαν.

Τελικά, να ζεις; Ή να μη ζεις;

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Μανώλης Δούνιας- Αιμίλιος Χειλάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κένι Μακλέλλαν
Μουσική-Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Σπανός
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Πατρίσια Απέργη
Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής
Δημιουργικό: kissmyart.gr
Διεύθυνση παραγωγή: Σωτήρης Μίχας
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αναστασία Καμβύση
Κατασκευή σκηνικών: Θανάσης Θαλασσινός
Ειδικές κατασκευές: Βασίλης Σάκης
Κατασκευή Κούκλας: Μάρθα Φωκά
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης

Θέατρο Κιβωτός Πειραιώς 115,Γκάζι

Παραστάσεις: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00, 21.00, Κυριακή 20.00
Τιμή εισιτηρίου: € 15 (Παρ.-Κυρ.), € 12 (Σάβ. απόγ.). Ισχύουν ειδικές τιμές.


Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια