Ο Νονός

Επανέκδοση του "Νονού" από 30 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Διαβάστηκε
Ο Νονός
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νονός
The Godfather

Το κλασικό αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα σε ψηφιακή επανέκδοση 4K.
Πρώτη προβολή: 1972
Πρωταγωνιστούν: Μάρλο Μπράντο Αλ Πατσίνο Ντάιαν Κίτον Τζέιμς Κάαν Τζον Καζάλ
Ρόμπερτ Ντυβάλ Τζιάννι Ρούσσο Τάλια Σάιρ

3 Βραβεία Όσκαρ
Καλύτερης ταινίας
Α’ Αντρικού Ρόλου – Μάρλον Μπράντο
Καλύτερου Σεναρίου

5 Χρυσές Σφαίρες
Καλύτερης Σκηνοθεσίας 
Καλύτερης Δραματικής Ταινίας
Καλύτερου Αντρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία – Μάρλον Μπράντο
Καλύτερης Μουσικής – Νίνο Ρότα
Καλύτερου Σεναρίου

Βραβείο Γκράμι 
Νίνο Ρότα

Διάρκεια: 175’

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Ιουνίου 2016


Σύνοψη
1945, Νέα Υόρκη.
Ο Δον Βίτο Κορλεόνε, αρχηγός της ομώνυμης οικογένειας μαφιόζων, παντρεύει την κόρη του Κόνι. Όπως θέλει η παράδοση -«Κανένας Σικελός δε μπορεί να αρνηθεί ένα αίτημα την ημέρα του γάμου της κόρης του»- ο Δον Βίτο δέχεται αιτήματα για χάρες. Ταυτόχρονα, αναζητεί το διάδοχο του. Μία σειρά από βίαια γεγονότα θα οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ των οικογενειών, έως ότου βρεθεί ο διάδοχος αυτής της πολυπόθητης θέσης.



Οι χαρακτήρες
Σόνι (Τζέιμς Κάαν) 
Ο πρωτότοκος γιος του Δον Βίτο και νόμιμος διάδοχος του- οξύθυμος και θερμοκέφαλος. 
Φρέντο (Τζον Καζάλ)
Ο δευτερότοκος γιος του Δον Βίτο, ένας αγαθός άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες αρετές και ικανότητες.
Μάικλ (Αλ Πατσίνο)
Ο τριτότοκος γιος του Δον Βίτο, εθελοντής πεζοναύτης και ιδεαλιστής, που δε θέλει να ακολουθήσει τα σχέδια της οικογένειας του. Ονειρεύεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής του, την Κέι (Νταϊάν Κίτον). Είναι το αγαπημένο παιδί του Δον Βίτο.
Κόνι Κορλεόνε (Τάλια Σάιρ)
Η μοναχοκόρη και το νεότερο παιδί του Δον. Παντρεύεται τον Κάρλο Ρίζι (Τζιάννι Ρούσσο).
Καρμέλλα Κορλεόνε (Μοργκάνα Κινγκ)
Η σύζυγος του Βίτο και μητέρα των Σάνι, Φρέντο, Μάικλ και Κόνι καθώς και θετή μητέρα του Τομ Χέιγκεν.
Τομ Χέιγκεν (Ρόμπερτ Ντυβάλ)
O «Κονσιλιέρε» (σύμβουλος) του Δον. Ο Τομ είναι ορφανός και τον έχει μεγαλώσει ο Δον. Επειδή δεν είναι Σικελός, δε δικαιούται να ανέβει στην ιεραρχία. 
Εμίλιο Μπαρτζίνι (Ρίτσαρντ Κόντε)
Ο Δον της οικογένειας Μπαρτζίνι.
Δον Ζαλούτσι (Λούις Γκάς )
Δον της οικογένειας Ζαλούτσι από το Ντιτρόιτ.
Φίλιπ Τατάλια (Βίκτορ Ρεντίνα)
Δον της οικογένειας Τατάλια- ορκισμένοι εχθροί των Κορλεόνε.

Ο Νονός
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γεννήθηκε από παιδιά Ιταλών μεταναστών το 1939 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Εκεί σπούδασε θέατρο κι αργότερα σκηνοθεσία στο UCLA του Λος Άντζελες. Γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 1963, την Παραφροσύνη (Dementia 13) . Το 1971 κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία Πάττον, ο Θρύλος της Νορμανδίας (Patton).  Η καταξίωση του ως σκηνοθέτη ωστόσο, ήρθε τη δεκαετία του ’70 με τις ταινίες  Ο Νονός (The Godfather) , Ο Νονός, Μέρος 2ο (The Godfather: Part II) και Η Συνομιλία (The Conversation). Ο Νονός τιμήθηκε με τρία Βραβεία Όσκαρ, από τις συνολικά έντεκα υποψηφιότητες που είχε.  Ο Νονός Μέρος 2ο, τιμήθηκε με έξι Βραβεία Όσκαρ, ξεπερνώντας και την πρώτη ταινία. Η Συνομιλία, χάρισε στο Φράνσις Φορντ Κόπολα το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1974. Το ίδιο βραβείο έλαβε και με την ταινία Αποκάλυψη τώρα (Apocalypse now), που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1979 (εξ ημισείας με το Τενεκεδένιο ταμπούρλο (Die Blechtrommel) ).
Τη δεκαετία του '80, σκηνοθέτησε ταινίες όπως οι Αουτσάιντερς, Επαναστάτες Χωρίς Αύριο (The Outsiders),  Ο Αταίριαστος (Rumble Fish), Η Πέγκυ Σου Παντρεύτηκε (Peggy Sue Got Married), Κότον Κλαμπ  (The Cotton Club). Το 1990 ακολούθησε το τρίτο μέρος του Νονού (επτά υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ) και το 1992 ο Δράκουλας (Dracula) που απέσπασε τρία Βραβεία Όσκαρ (Κοστούμια, Ηχητικά εφέ, Μακιγιάζ). Το 2010 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την συνολική προσφορά του.
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μαζί με τον Τζορτζ Λούκας έχουν ιδρύσει την εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών American Zoetrope.

Φιλμογραφία:
Twixt - Παραισθήσεις (2011)  
 Tetro (2009)  
Youth Without Youth - Νεότητα Χωρίς Νιάτα (2007)  
The Rainmaker - Ο Βροχοποιός (1997)  
Jack - Τζακ (1996)  
Dracula - Δράκουλας (1992)  
The Godfather: Part III - Ο Νονός 3 (1990)  
New York Stories - Ιστορίες της Νέας Υόρκης (1989)  
Tucker: The Man and His Dream - Τάκερ: Ο Ανθρωπος και το Ονειρο του (1988)  
Gardens of Stone - Πέτρινοι Κήποι (1987)  
Peggy Sue Got Married - Η Πέγκυ Σου Παντρεύτηκε (1986)  
The Cotton Club - Κότον Κλαμπ (1984)  
Rumble Fish - Ο Αταίριαστος (1983)  
The Outsiders - Αουτσάιντερς, Επαναστάτες Χωρίς Αύριο (1983)
One from the Heart - Μια Μέρα, ενας Ερωτας (1982) 
Apocalypse Now - Αποκάλυψη Τώρα (1979)
The Black Stallion - Το Μαύρο Αλογο (1979)  
The Conversation - Η Συνομιλία (1974)  
The Godfather: Part II - Ο Νονός, Μέρος 2ο (1974)
The Godfather - Ο Νονός (1972)
Patton - Πάττον, ο Θρύλος της Νορμανδίας (1970) (Σενάριο)
The Rain People - Δεν θα Γυρίσω το Βράδυ (1969)  
Finian`s Rainbow - Κάτω απ` το Ουράνιο Τόξο (1968)  
You`re a Big Boy Now - Τώρα που Εγινες Ανδρας (1966)
Dementia 13 - Παραφροσύνη (1963)
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια