Η πρώτη μετάφραση του Αλέξη Ζορμπά στα ισπανικά

Διαβάστηκε
Η πρώτη μετάφραση που έγινε από τα νέα ελληνικά στα ισπανικά του θρυλικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, έγινε από την Σέλμα Ανσίρα και εκδόθηκε πρόσφατα στην Ισπανία από τις  εκδόσεις Acantilado.

Selma AnciraΗ Σέλμα Ανσίρα (μεταφράστρια και φωτογράφος, Μεξικό, 1956) είναι Διδάκτωρ Ρωσικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και έχει κάνει σπουδές Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρείται από τις σημαντικότερες μεταφράστριες της εποχής μας. Είναι μεταφράστρια που ασχολείται με το συνολικό έργο ορισμένων συγγραφέων, διότι θεωρεί πολύ σημαντικό για τον μεταφραστή να εμβαθύνει στο έργο του συγγραφέα που μεταφράζει. Γι’ αυτό, στο μεταφραστικό της βιογραφικό εμφανίζονται λίγα ονόματα, αλλά με πάνω από εκατό βιβλία. Ιδιαίτερο βάρος έχουν τα ονόματα του Λέοντα Τολστόι, της Μαρίνα Τσβετάεβα (από τα ρωσικά), του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καζαντζάκη (από τα νέα ελληνικά).

Στην Σέλμα Ανσίρα οφείλονται οι μεταφράσεις  απάντων των δοκιμίων του Γιώργου Σεφέρη στα ισπανικά, όπως και η πρώτη εκδοχή του μυθιστορήματος Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, απ’ ευθείας από το ελληνικό πρωτότυπο.

ZORBA EL GRIEGO (Vida y andanzas de Alexis Zorba)Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία, τόσο στο Μεξικό, όσο και στην Ισπανία και την Ρωσία, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Πούσκιν (Ρωσία, 2008), Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης (Ισπανία, 2011) για το σύνολο του έργου της και Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης «Τομάς Σεγκόβια» (Μεξικό, 2012).Βιβλιοπαρουσίαση
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, 19:30


Στην παρουσίαση, εκτός από την Σέλμα Ανσίρα, θα μιλήσουν, ο επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης και η καθηγήτρια πανεπιστημίου και μεταφράστρια (Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης), Ολίβια ντε Μιγκέλ.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, Κολωνάκι. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια