Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Films On Pinboards / Eγκατάσταση του Νίκου Περάκη [26.09.2016]

Όλη η φιλμογραφία του Νίκου Περάκη σε μία έκθεση 
Διαβάστηκε φορες
Ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης. 

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της εποχής μας με πλούσιο έργο στη διάρκεια  40 χρόνων κινηματογραφικής δουλειάς, μας καλεί να το ανακαλύψουμε στο Iνστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα) σε μία έκθεση στημένη από τον ίδιο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016. 

Ο Νίκος Περάκης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1945, μετά την απελευθέρωση, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα. Από το 1962 έως το 1966 σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Μονάχου, από το 1966 έως το 1969, πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, στην Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μετά επέστρεψε στη Γερμανία όπου στις επόμενες δεκαετίες εργάστηκε στο σινεμά, μετέχοντας στην άνθηση του «Νέου γερμανικού Κινηματογράφου». 

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό από τα χρόνια που ο Νίκος Περάκης δούλεψε ως σκηνογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. 

Παρουσιάζονται σκίτσα, προσχέδια, μακέτες κοστουμιών, σκηνικών και κατασκευών, λίστες, φωτογραφίες από καστινγκ και γυρίσματα, διαφημιστικό υλικό και αφίσες αλλά και οτιδήποτε κινδύνευε να πεταχτεί ή να χαθεί στα συρτάρια όπως διαβατήρια, κλειδιά, παλιές ατζέντες, καρτ-ποστάλ, εγγυήσεις μηχανημάτων, εισιτήρια, προγράμματα φεστιβάλ, επαγγελματικές κάρτες και άλλα πολλά. 

Νίκος Περάκης

Χθες βράδυ (26/9) είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τον Περάκη μία αναδρομή στην κινηματογραφική του καριέρα παρουσιάζοντάς μας λιγότερο γνωστές ταινίες, ξαναθυμίζοντάς μας παλαιότερες και δίνοντάς μας μερικά στοιχεία για το τι συνέβαινε πίσω από τις κάμερες. 
Ο κόσμος δεν ήταν πολύς αρχικά αλλά όσο πέρναγε η ώρα μαζευόταν ολοένα και περισσότερος. 

Περπατώντας μαζί με τον Περάκη κατά μήκος των Pinboards ανακαλύπταμε μέσα από τα αντικείμενα που είχε κρεμάσει και μέσω της παραστατικής του περιγραφής τη μαγεία, τις δυσκολίες και τα ευτράπελα μίας κινηματογραφικής παραγωγής. Σα μαγεμένο το κοινό χάζευε το μεγάλο δάσκαλο της κινηματογράφησης και ταξίδευε με τα λόγια του στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ταϋλάνδη και τα υπόλοιπα μέρη που γυρίστηκαν οι ταινίες του. Όσο για τις πιο πρόσφατες παραγωγές του, όλοι μας λίγο πολύ τις θυμόμαστε και κάθε πληροφορία που έδινε γινόταν αμέσως εικόνα. 



Η παρουσίαση ήταν εξαιρετική, καθόλου στημένη και πολύ αληθινή. 
Με ένα μικρόφωνο στο χέρι και το κοινό τριγύρω  άκουγε, ρώταγε και χαμογελούσε.

Μετά το τέλος της ωριαίας παρουσίασης πέρα από τον θαυμασμό για τις παραγωγές του, θαυμάζεις το χιούμορ του και σκέφτεσαι πόσα πράγματα έχει ζήσει αυτός ο άνθρωπος! 

λουφα και παραλλαγη

Την παρουσίαση ακολούθησε η προβολή της πρώτης του ταινίας “Bomber&Paganini”. 

Κινηματογραφικές παραγωγές Νίκου Περάκη(σκηνοθεσία):  

• (Γερμανικά) Bomber und Paganini (1976)
• (Γερμανικά) Milo Milo (1979)
Άρπα Colla (1982)
• Λούφα και παραλλαγή (1984)
BIOS + πολιτεία (1987)
• Προστάτης Οικογενείας (1997)
• Θηλυκή εταιρεία (1999)
• Η φούσκα (2001)
• H Λίζα κι όλοι οι άλλοι (2003)
• Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο (2005)
• Ψυχραιμία (2007)
• Artherapy (2010)
• Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στη στεριά (2011)

Νίκος Περάκης: www.nikosperakis.gr

Goethe- Institut Athen
Ομήρου 14-16
106 72 Αθήνα
τηλ. 210 3661000

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
16/9 - 30/9: Δευτέρα - Πέμπτη 9:00 - 19:30, Παρασκευή 9:00 - 17:00 
Σάββατο και Κυριακή κλειστά
1/10: 9:00 -16:00
Είσοδος ελεύθερη.



Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" διεξάγεται από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016 στους κινηματογράφους Δαναός, Odeon Όπερα, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.aiff.gr.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα