Tindersticks

Το βελούδινο χάδι των Tindersticks στην Ελλάδα

Tindersticks
Tindersticks
Tindersticks @ Ρόδον, 13/12/1997

Οι αγαπημένοι μας Tindersticks έρχονται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών και αύριο στο Λυκαβηττό, στην Αθήνα. Πληροφορίες για τις συναυλίες τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ένα συγκρότημα που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από πολλούς Έλληνες κι όχι μόνο ιδίως για τα δύο πρώτα albums του. Από το 1995 και ύστερα το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλα 6 albums, τα οποία κινήθηκαν σε μέτριο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, είναι τόσο γοητευτική η μουσική τους και τόσο αντίστοιχα "συναισθηματική" η φωνή του Stuart Staples, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αγγίζει τις ψυχές μας.

Η πρώτη εμφάνιση των Tindersticks έγινε το Δεκέμβριο του '95 στο Ρόδον. Έξι μήνες μετά, στις 08/06/1996 έπαιξαν στο Λυκαβηττό. Το Δεκέμβριο του '97 (13/12 - δείτε το παραπάνω εισιτήριο) τους είδαμε στο Ρόδον και δύο χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 1999 εμφανίστηκαν μαζί με τα Διάφανα Κρίνα στη Σφεντόνα σε μια απίστευτη συναυλία. Το καλοκαίρι του 2001 οι Tindersticks έπαιξαν στο Γκάζι και το Φλεβάρη της περσινής χρονιάς (21/02/2009) εμφανίστηκαν στο Θέατρο Badminton σε ένα χώρο, που δεν τους ταίριαζε κατά τη γνώμη μου.

Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω και διαβάζουμε στο Τεύχος Ιανουαρίου '96 του θρυλικού μουσικού περιοδικού "Ποπ+Ροκ" την ανταπόκριση του Νίκου Μποζινάκη (ένα απόσπασμα της) από την πρώτη συναυλία των Tindersticks στις 9 Δεκεμβρίου του 1995
. Ας θυμηθούμε τι γραφόταν για αυτούς 15 χρόνια πριν:

Ποπ+Ροκ Τεύχος 204 - Ιανουάριος '96 - Νίκος Μποζινάκης


Tindersticks"Στο ραδιόφωνο μια γυναικεία φωνή διαφημίζει την αποψινή εμφάνιση των Tindersticks εν Αθήναις. Μιλά περί "ερέβους". Όμορφη λέξη αλλά ουδεμία σχέση. Η μουσική των Tindersticks είναι ένα ημισκότεινο plateau με διακριτικές φωτοσκιάσεις. Διακριτική, ευγενική, κομψή, χαμηλότονη, δραματική. Με μελωδίες που στροβιλίζονται όπως ο καπνός από το τσιγάρο του ψηλόσωμου Stuart Staples. Μέσω μια φωνής - λυγμού σπηλαιώδους χροιάς που όμως γνωρίζει πότε να σπάσει, πότε να μουρμουρίσει, πότε να...

Η ορχήστρα απουσίαζε. Όπως απουσίασαν και τα "Talk to me", "Whiskey & Water", "Kathleen". Έμεναν όμως οι έξι Tindersticks κι επαρκούσαν. Μαζί τους όλα εκείνα τα μεθυστικά αρώματα των τραγουδιών τους: "Milky Teeth", "Her", "Drunk Tunk", "No More Affairs", "She's gone", "Mistakes", "Vertranen Ii", "A night in", "My Sister", "Tiny Tears" [με κάθε επιφύλαξη για το τι έπαιξαν και τι δεν, λόγω μόνιμου trip - ο φίλος βλέπετε J & B]. Με το βιολί κάθε δοξαριά σουβλιά στα εσώψυχα. Το όργανο σε διάφορους ρόλους: παραζαλισμένα waltz, αλά John Barry, ανατριχιαστικά ουρλιαχτά, θορυβώδεις οργανισμούς.

Όλα αυτά στην πιο μαγική νύχτα που έζησα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Από την παρθενική μου παρουσία στη συναυλία των Police. Ενδιάμεσα  οι Pixies, οι Go Betweens, ο Nick Cave [στο Χύμα Club]. Έξω μπορεί να έκανε τσουχτερό κρύο μέσα όμως τα πιο όμορφα και θερμά συναισθήματα γεννιόντουσαν.

Οι Tindersticks είχαν να στείλουν ένα προσωπικό γράμμα στον καθένα μας εκεί μέσα. Όσοι έβλεπα [αν έβλεπαν με το πλήθος του κόσμου που υπήρχε] αλλά κυρίως "άκουγαν" υπέκυπταν άλλοτε στο βελούδινο χάδι τους και άλλοτε στην εσωτερική σκληρότητα τους..."

Αυτά έγραφε το 1996 ένας από τους καλύτερους μουσικούς συντάκτες, ο Νίκος Μποζινάκης για τους Tindersticks. Άραγε, θα υποκύψουμε κι εμείς στο βελούδινο χάδι τους τώρα;

Τα χρόνια πέρασαν και το συγκρότημα (φυσιολογικά) έχει αλλάξει το setlist του. Ας δούμε παρακάτω ένα πρόσφατο setlist τους:   


Καθεδρικός Ναός Saint Canice, Kilkenny, Ιρλανδία - 15.08.2010

Tindersticks @ Λυκαβηττό - Review του Ν. Μποζινάκη στο Ποπ+Ροκ1. The Organist
2. Beautiful
3. Marbles
4. Raindrops
5. She's Gone
6. Sometimes It Hurts
7. She Rode Me
8. Can We Start Again
9. Marseilles Sunshine
10. Dying Slowly
11. City Sickness
12. The Other Side
13. Tyed
14. Black Smoke
15. Factory Girls
16. A Night In
17. Harmony

Encore:
18. My Oblivion

Ιδού το τραγούδι που θα ήθελα να ακούσω αύριο στο Λυκαβηττό:


Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια