Δεύτερη Φωνή

Δεύτερη Φωνή, στο θέατρο Αποθήκη

H σκοτεινή πλευρά των Ρέππα- Παπαθανασίου.
Διαβάστηκε φορες
Αθήνα, σήμερα. Μέσα σε τσιμεντένιους τοίχους, στην απεραντοσύνη της πόλης, ζει μια οικογένεια, λίγο - πολύ, σαν όλες τις άλλες. Μια μαμά που η τότε καριέρα της στο τραγούδι δεν ευδοκίμησε, ένας μπαμπάς που έχει ξεμείνει με τις αναμνήσεις από την επαναστατική του νιότη και τις δήθεν ιδεολογίες του κι ένα νεαρό ζευγάρι, η κόρη και ο γαμπρός τους, που ζουν με το νεογέννητο παιδί τους, κάτω από τη στέγη των γονιών. Η μάνα προσπαθεί να ζήσει το όνειρό της μέσα από την κόρη της, όταν της κάνει αίτηση για ένα τηλεοπτικό σόου τραγουδιού. Η μανία της να την κάνει διάσημη και να ζήσει τη ζωή που στερήθηκε η ίδια είναι η αρχή της κατηφόρας. Τραύματα χρόνων θα έρθουν στην επιφάνεια. Τα προστατευτικά ψέματα θα διαδεχθούν τις κρυμμένες αλήθειες και ένα ολόκληρο σύστημα ανειλικρινών σχέσεων θα αρχίσει να καταρρέει.

Δεύτερη Φωνή

Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γράφουν ένα ρεαλιστικό έργο με κύριο θέμα του την ελληνική οικογένεια, που στηρίζεται σε πανάρχαιους, άγραφους κανόνες υποκρισίας. Χειριστικοί γονείς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκλωβίζουν τα παιδιά τους ανάμεσα στα θέλω και τις ιδεολογίες τους, παιδιά που είτε αντιδρούν είτε υπομένουν σε ακραίο βαθμό και μια ολόκληρη κοινωνία στημένη σύμφωνα με τις προσταγές των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ελληνική αποχαύνωση και η ανθρώπινη ματαιοδοξία μέσα από την ιστορία των ανθρώπων "της διπλανής πόρτας".

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί με συνέπεια την παράσταση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβάσεις μεταξύ των σκηνών και πετυχαίνοντας δυναμικές κλιμακώσεις, με εξαίρεση τον -κάπως παρατραβηγμένα- στατικό μονόλογο του πατέρα στη μέση, περίπου, του έργου. Τόσο στις μεταβάσεις όσο και στις εναλλαγές των συναισθηματικών καταστάσεων συνέβαλλε σημαντικά και η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Εντυπωσιακό στάθηκε το σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή, με φόντο που μεταβαλλόταν ανάλογα με τις εποχές και που μας έδινε την αίσθηση ότι παρακολουθούμε ένα τυχαίο σπίτι μέσα στην αχανή τσιμεντούπολη. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε σπίτι.

Δεύτερη Φωνή

Πολύ καλές οι ερμηνείες των Γιώργου Ζιόβα (πατέρας), Δανάη Σκιάδη (κόρη), Κωνσταντίνου Γαβαλά (γαμπρού) και Δημήτρη Σαμόλη (ατζέντης κόρης), που με ευθύτητα, ρεαλισμό και φυσικότητα έκαναν τους χαρακτήρες ιδιαίτερα οικείους. Φυσικά, η Νένα Μεντή στο ρόλο της μητέρας μας κέρδισε για ακόμη μια φορά με το ταλέντο της να μας παρασύρει στις κλιμακώσεις και τις συναισθηματικές μεταβολές του χαρακτήρα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η ερμηνεία του νεαρού Γιώργου Κατσή στο ρόλο του μικρότερου "άσωτου" υιού.

Δεύτερη Φωνή

Η δεύτερη φωνή, οι δεύτερες ευκαιρίες, οι δεύτερες σκέψεις, ένας κόσμος γνώριμος για όλους μας, χαρακτήρες αδύναμοι, σχέσεις προβληματικές και μια κοινωνία που περιστρέφεται γύρω από το φαίνεσθαι ξεδιπλώνονται μέσα από ένα σκληρό έργο που έχει να πει κάτι σε όλους μας. Όλους εμάς που νιώθουμε άλλοτε μοναδικοί κι άλλοτε δεύτεροι, πολλές φορές δυνατοί κι ακόμα περισσότερες εξαντλημένοι. Μια ιστορία για αυτούς που έκρυψαν την αδυναμία τους πίσω από ψεύτικες επαναστάσεις και για εκείνους που έζησαν έστω και λίγο μέσα απ' τη ζωή των άλλων. Μια παράσταση για όσους ζουν στην Ελλάδα του σήμερα και ονειρεύονται ένα χθες ή ένα αύριο.


Συντελεστές:


Κείμενο: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας, Έλενα Σκουλά
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Πρωταγωνιστούν:

Νένα Μεντή, Δανάη Σκιάδη, Γιώργος Ζιόβας, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Κατσής.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη και Κυριακή: 20.00
Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 και 21.00



Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα