Στο Κουκλόσπιτο. Με τη Νόρα

Διαβάστηκε
Οι εντυπώσεις μας από την παράσταση στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης ΒογιατζήςΤο Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής φιλοξενεί στη σκηνή του το σπίτι της οικογένειας Helmer. Η κυρία Nora Helmer είναι μια αξιαγάπητη πρόσχαρη νοικοκυρά, σύζυγος του Torvald Helmer, δικηγόρου και πρόσφατα διορισμένου στη θέση του διευθυντή της τράπεζας. Οι δυο ήρωες μαζί με τα τρια παιδιά τους φαίνεται να περνούν μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο αυτές τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές - η χρονολογία τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Κουκλόσπιτο @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Η ευτυχία, όμως, όσο κι αν προσπαθείς να την εκβιάσεις, δεν μπορεί να κρατάει για πάντα κρυμμένο τον αληθινό χείμαρρο που κοχλάζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Με την είσοδο της Kristine και του Krogstad στο σπίτι την Παραμονή των Χριστουγέννων, τα δεδομένα αλλάζουν. Η πρώτη, φίλη της Nora, έχοντας περάσει δυσκολίες στη ζωή της, ζητά μια θέση στην τράπεζα από τον Torvald, ενώ ο δεύτερος, εργαζόμενος ήδη στην τράπεζα και γνωστός για κακόφημες παράνομες πράξεις, ζητά να μην απειληθεί η δική του θέση. Η Nora έχοντας ήδη υποσχεθεί στη φίλη της τη βοήθειά της, έρχεται στη δύσκολη θέση να υπερασπιστεί τον Krogstad, προκειμένου να μην αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό που θα την φέρει αντιμέτωπη με το νόμο και τον άντρα της.

Το "Κουκλόσπιτο" γραμμένο από τον Ερρίκο Ίψεν τον 19ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα παγκοσμίως (και πανελλαδικώς). Με τη πρωτοποριακή -για την εποχή του- σύλληψη της θέσης της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία, αλλά και με τη σκεπτικιστική στάση απέναντι σε αυτό που η κοινωνία ορίζει ως προορισμό του κάθε ανθρώπου, αποτελεί ένα απολαυστικό θεατρικό έργο που κρατάει τη μηχανή του μυαλού ζεστή για σχεδόν τρεις ώρες.

Το θεατρικό φέρνει κάθε θεατή αντιμέτωπο με τον εαυτό και τα πιστεύω του, εφόσον θίγει ζητήματα Ηθικής και Αξιοκρατίας που αφορούν στην κοινωνική ιεραρχία. Παράλληλα, ο θεατής προσπαθεί να επεξεργαστεί και το δίλημμα της πρωταγωνίστριας η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το Νόμο παραδομένη στο κίνητρό της να σώσει τον αγαπημένο της. Είναι δυνατόν οι νόμοι της πολιτείας να δημιουργούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα;
Το Κουκλόσπιτο @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων
Το τέλος αποτελεί το πιο πλούσιο και δημιουργικό σημείο του έργου, καθώς συγκεντρώνει πληθώρα νοημάτων και προβληματισμών. Η αληθινή αγάπη καταρρέει και αποκαλύπτει μια επιφανειακή σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών η οποία απώτερο σκοπό είχε την κοινωνική αποδοχή. Η ηρωίδα μας βλέπει πλέον καθαρά την αλήθεια και αποφασίζει να κλείσει πίσω της την πόρτα. Είτε επέστρεψε είτε όχι, δεν μας ενδιαφέρει, διότι στα μάτια μας έχει καταφέρει να κάνει το σημαντικότερο: Να αναζητήσει τον εαυτό της εις βάρος της επιδερμικής οικογενειακής ασφάλειάς της.
Το Κουκλόσπιτο @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Με διάρκεια περίπου τριών ωρών, η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη. Η Δεύτερη πράξη κλείνει με τον απελπισμένο χορό της Νόρα, ενώ έρχεται το διάλειμμα να μας αποφορτίσει και να μας προετοιμάσει για την Τρίτη και τελευταία πράξη. Ο χώρος του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων, μικρός και ζεστός, με καθίσματα γύρω από τις τρεις πλευρές της σκηνής, νομίζω πως έχει δημιουργηθεί για να φέρνει ακόμα πιο κοντά τον θεατή στην ένταση και τα συναισθήματα του ήρωα. Στη συγκεκριμένη μεταφορά του έργου, προσωπικά δεν το αισθάνθηκα και ίσως για αυτό να ευθύνονται κάποιες λεπτομέρειες. Από τη μια πλευρά, το σκηνικό δεν ευνοούσε και τις τρεις πλευρές στις οποίες κάθονταν οι θεατές και από την άλλη, οι ηθοποιοί απήγγειλαν τα λόγια τους αρκετές φορές σιγά και ξεψυχισμένα. Η έλλειψη νεύρου, έντασης (εκεί που πρέπει) και ρυθμού με έκανε να χάσω ακόμα και την προσοχή μου σε ορισμένες στιγμές - πράγμα καθόλου δύσκολο κατα τη διάρκεια ενός τρίωρου έργου.

Ο Γιώργος Σκεύας επιλέγει να "παίξει" με το φανερό-κρυφό στις σχέσεις των ηρώων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν βλέπουμε ποτέ τη νταντά και τα τρία παιδιά της οικογένειας, ενώ βρισκόμαστε σε οπτική επαφή μόνο με το σαλόνι του "κουκλόσπιτου". Στο ρόλο της Nora, η Αμαλία Μουτούση απέπνεε την παιχνιδιάρικη διάθεση της ηρωίδας, ενώ στο άλλο άκρο η Μαρία Ζορμπά ως Kristine πολύ εύστοχα κερδίζει με την ψυχρότητα της ερμηνείας της. Οι Γιώργος Συμεωνίδης (Krogstad) και Νικόλας Παπαγιάννης (Dr. Rank) υποδύονται αξιοπρεπώς τους ρόλους τους, ενώ μας κερδίζει ο Άρης Λεμπεσόπουλος (Torvald) ο οποίος δίνει παλμό σε στιγμές που η παράσταση φαίνεται να κάνει κοιλιά.

Ο τρόπος με τον οποίο η Nora οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως η ζωή της έμοιαζε με κούκλας κλεισμένης σε Κουκλόσπιτο είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να παρακολουθήσει την παράσταση.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αμαλία Μουτούση : Νόρα
Άρης Λεμπεσόπουλος : Τόρβαλντ Χέλμερ
Μαρία Ζορμπά: Κριστίνα Λίντε
Γιώργος Συμεωνίδης: Νιλς Κρόγκσταντ
Νικόλας Παπαγιάννης: Γιατρός Ρανκ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Γιώργος Σκεύας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Σκεύας
ΣΚΗΝΙΚΑ: Εύα Μανιδάκη
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άγγελος Μέντης
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΗΧΩΝ: Σήμη Τσιλαλή
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Σύλβια Λιούλιου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Φιλάνθη Μπουγάτσου
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Βέρικο Μγκελάτζε
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΩΝ: Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κώστας Ορδόλης
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ: Γιώργος Ρυμενίδης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λυκόφως - Γ. Λυκιαρδόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κατερίνα Μπερδέκα

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»
Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη | τηλ. 210 8217877

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη - Παρασκευή 20:30
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00
Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια