Walt Disney

Αρχειακό υλικό της Walt Disney για πρώτη φορά στο φως

Διαβάστηκε
Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε και θα ακολουθήσουν άλλοι 3, με τον δεύτερο να είναι αφιερωμένος στον χαρισματικό δημιουργό Walt Disney 
Walt Disney


Όταν ο κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Daniel Kothenschulte ξεκίνησε την έρευνά του στα αρχεία της Walt Disney Company, μερικά από τα σχέδια και σκίτσα που έμεναν αποθηκευμένα για δεκαετίες στα ράφια και τις προθήκες, διατηρούσαν ακόμη τη σκόνη από τις αυθεντικές πρώτες εκείνες ζωγραφιές παστέλ. Τα αρχεία ανοίγονταν για πρώτη φορά από έναν ερευνητή εκτός της εταιρείας δίνοντάς του έτσι πρόσβαση σε μια από τις πιο συναρπαστικές συλλογές της ιστορίας του κινηματογράφου: στα σχέδια των ταινιών που κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα είχαν κάνει διαδοχικές γενιές θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο να ονειρεύονται! 

Το έργο που επιτέλεσε ο Γερμανός κριτικός συλλέγεται στο βιβλίο "The Walt Disney Film Archives. The Animated Movies 1921-1968" (Taschen) είναι ένα δώρο για όλους τους λάτρεις των ταινιών κινουμένων σχεδίων και των παραγωγών που αναδύονταν από τα στούντιο Μπέρμπανκ για πάνω από μισό αιώνα. Σχέδια, σκίτσα, σενάρια ταινιών που παρέμειναν στα συρτάρια, projects σε πρώιμο στάδιο που τελικά απορρίφθηκαν, πρακτικά των συνεδριάσεων των δημιουργικών ομάδων έρχονται τώρα στο φως. "Στα studios της Disney" δηλώνει ο Kothenschulte "σε αντίθεση με άλλα studios του Hollywood, όλα καταγράφονταν. Η Walt Disney διέθετε ταχυγράφους για να καταγράφουν τη δουλειά των διαφόρων ομάδων κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους!"

Το βιβλίο "The Walt Disney Film Archives. The Animated Movies 1921-1968" παρουσιάζεται ως η πιο ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι σήμερα σχετικά με τον κόσμο της Disney και τις ταινίες που απαρτίζουν τη μυθολογία της. Η ογκώδης μελέτη περιλαμβάνει περισσότερες από 1500 φωτογραφίες, μερικά κομμάτια της Animation Research Disney Library που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια, ενώ έχει καταφέρει να καταλογογραφηθεί μόλις το 1 εκατομμύριο από το διαθέσιμο υλικό. 

Μετά από αυτή την πρώτη κυκλοφορία, έχει προγραμματιστεί η έκδοση τριών ακόμη τόμων με τη δεύτερη να είναι αφιερωμένη εξ' ολοκλήρου στη χαρισματική φιγούρα του Walt Disney. Στον πρώτο τόμο υπάρχουν οι πρώτες σύντομες ταινίες κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του '20 μέχρι και την παραγωγή του Βιβλίου της Ζούγκλας, της ταινίας που βγήκε στις αίθουσες μετά τον θάνατο του δημιουργού Disney. Ανάμεσα στις ανακαλύψεις του βιβλίου φιγουράρουν και κάποια σχέδια ενός γραφιστικού σεναρίου σχετικά με τον David Crockett - δημιουργίες του ζωγράφου Thomas Hart Benton - που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, αν και αργότερα η Disney θα δημιουργούσε τελικά μία ταινία με τον ηθοποιό Fess Parker στον ρόλο του Αμερικανού ήρωα. 

Περιλαμβάνεται συλλογή από πρωτότυπα σκίτσα από τη φάση της δημιουργίας κλασικών έργων όπως η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, ο Ντάμπο, η Σταχτοπούτα και η Λαίδη και ο Αλήτης, που είχαν μείνει ανέκδοτα και μέσα από τα οποία φαίνεται η εξαντλητική διαδικασία, μέχρι την τελική δημιουργία των χαρακτήρων που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. Στις πρώτες σημειώσεις για τη Χιονάτη και τους 7 νάνους μάλιστα, ξεχωρίζει ένα σχέδιο με το προφίλ ενός προσώπου που θυμίζει έντονα την Greta Garbo στη "Βασίλισσα Χριστίνα" της Σουηδίας (1933). Στο κεφάλαιο με τις φωτογραφίες της Disney, αξιοσημείωτες είναι αυτές που έχουν τραβηχτεί από την παραγωγή της σαν υλικό μελέτης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Μπάμπι, υπάρχει μία φωτογραφία που απεικονίζει την ομάδα των σκιτσογράφων γύρω από ένα ελάφι που βρίσκεται στη μέση του δωματίου σε ένα κρεβάτι από άχυρο!

disney-artsts-with-real-bambi
H ομάδα των σκιτσογράφων της ταινίας "Μπάμπι"

Όπως γράφει ο John Lasseter, ο σκηνοθέτης του Toy Story, στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου: "Συχνά αναφέρεται το στυλ της Disney σαν κάτι αμετάβλητο ή πολύ συγκεκριμένο, ενώ στην πραγματικότητα εξελισσόταν με το πέρασμα των χρόνων!". Μία εξέλιξη που σίγουρα διαφαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των διευθυντών κινουμένων σχεδίων που πέρασαν από τη Disney, στους οποίους και το βιβλίο αποτίει φόρο τιμής: Albert Hurter, Gustaf Tenggren, Kay Nielson, Carl Barks, Mary Blair, Sylvia Holland, Τyrus Wong και άλλα ονόματα που βοήθησαν να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερoς και πιο συναρπαστικός κινηματογραφικός φανταστικός κόσμος του εικοστού αιώνα.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια