Athens Film Factory

Ξεκινά το Athens Film Factory 2016

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, εργαστήρια από βραβευμένους Έλληνες κινηματογραφιστές και άλλα πολλά
Διαβάστηκε φορες
Athens FILM FACTORY 2016
Δελτίο Τύπου

Athens Film Factory

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, εργαστήρια από βραβευμένους Έλληνες κινηματογραφιστές, ημερίδα για την κινηματογραφική εκπαίδευση, παρουσιάσεις που παντρεύουν την αρχιτεκτονική με τον κινηματογράφο, διαγωνισμός σεναρίου για μικρομηκάδες, και βέβαια προβολές, δωρεάν και για όλους, υπόσχεται το Athens Film Factory που θα διεξαχθεί σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2016.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση  και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά, την μεγάλη αυτή γιορτή του σινεμά. Το πείραμα που ξεκίνησε το 2012, έχει γίνει πλέον ένας πολυαναμενόμενος θεσμός που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και διεθνείς παρουσίες.

Πρωταγωνιστές του μεγάλου αυτού κινηματογραφικού event, είναι πάντα οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές, που καλούνται να παραδώσουν αφιλοκερδώς σεμινάρια και εργαστήρια, ο καθένας στον τομέα του, δημιουργώντας γέφυρες γνώσης κι εμπειρίας, με τη νέα γενιά συναδέλφων.
Το τριήμερο σεμιναρίων, εργαστηρίων και προβολών είναι δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό.

Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους:

Αλέξης Αλεξίου (Βραβείο Σκηνοθεσίας)

Γιώργος Αλαχούζος-Ρούλης Αλαχούζος (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου)

Αλέξανδρος Βούλγαρης-The Boy (Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής)

Γιώργος Ζώης (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)

Χρήστος Καραμάνης (Βραβείο Φωτογραφίας)

Ευαγγελία Κρανιώτη (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, 
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)

Νικόλας Κολοβός (Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους)

Σπύρος Λάσκαρης (Βραβείο Σκηνογραφίας)

Ναμπίλ Σαλαμέ (Βραβείο Μακιγιάζ)

Μιχάλης Σαμιώτης (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)

Βασιλική Τρουφάκου (Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου)

Γιάννης Τσίρος (Βραβείο Σεναρίου)

Γιώργος Τσούργιαννης (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

Λάμπης Χαραλαμπίδης (Βραβείο Μοντάζ)

Όλα τα σεμινάρια κι εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό. Ο παραγωγός  Γιώργος Τσούργιαννης, θα επιθυμούσε οι συμμετέχοντες, να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό στο email:  info@hellenicfilmacademy.gr.


ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ: ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΕΛΙ ΝΤΑΓΚΕΡ

Το Film Factory θα υποδεχθεί φέτος δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό: τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και τον Ελί Νταγκέρ, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα για την μικρού μήκους ταινία του «Waves ‘98». Και οι δύο αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού με τις εισηγήσεις αλλά και τις ταινίες τους.

*Ο 54χρονος Ελληνοαμερικάνος Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας στο Χόλιγουντ υποψήφιος για βραβείο Oscar και BAFTA, στενός συνεργάτης του συμπατριώτη του Αλεξάντερ Πεϊν  (το «Νεμπράσκα» του χάρισε μια υποψηφιότητα  για όσκαρ φωτογραφίας), έχει περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του –αναμένεται μάλιστα με ανυπομονησία η νέα μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, με τίτλο «Α Beautiful Day». Στη νέα αυτή δουλειά του Παπαμιχαήλ, που θα προβληθεί στο Film Factory, ο πολυβραβευμένος Τζέιμς Μπρόλιν ενσαρκώνει έναν εβδομηντάρη ο οποίος ζει μια μονότονη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Η μοναξιά και οι αρρώστιες τον έχουν καταβάλει. Όμως σήμερα ξυπνά με ένα καινούργιο σχέδιο που θα αλλάξει την ζωή του για πάντα…
H ταινία βασίστηκε σε μια ιστορία της Αγγελικής Γιαννακοπούλου η οποία συνυπογράφει το σενάριο με την Κέισι Κάνον.
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μιλά ελληνικά, επισκέπτεται συχνά το χωριό του στο Λεωνίδιο ενώ γυρίζει και διαφημιστικά στην Ελλάδα.
Η παρουσίαση του στο φετινό Film Factory, έχει τίτλο: «Shooting on both sides of the pond» ή αλλιώς «Κινηματογραφώντας με διπλή ιδιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

*Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης και animator Ελί Νταγκέρ, ετών 31, απέσπασε πέρυσι στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους –υπήρξε μάλιστα η μόνη συμμετοχή από το Λίβανο σε επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών την τελευταία 25ετία. Το «Waves ‘98» με ήρωα έναν έφηβο σε σύγχυση που ζει στη μεταπολεμική Βυρητό το 1998, είναι μια ταινία μικτής τεχνικής και αποτελεί φόρο τιμής του Νταγκέρ στην γενέτειρά του.
Ο Νταγκέρ ολοκλήρωσε τις σπουδές του (2d/3d animation, Art Direction/Illustration) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λιβάνου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldmiths College του Λονδίνου με αντικείμενο τα Νέα Μέσα και τη Σύγχρονη Τέχνη.
Η παρουσίαση του θα τιτλοφορείται: «Why we make films»  («Γιατί κάνουμε ταινίες»).


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  το Νεανικό Πλάνο, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα πραγματοποιήσει ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα την δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών από μαθητές. 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδας  την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (10.00-14.00)
Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και  Νίκος Θεοδοσίου  διευθυντής της Camera Zizanio.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες που έχουν γυριστεί από παιδιά, θα παρουσιαστεί ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία γυρίστηκαν οι ταινίες αυτές και οι εισηγητές θα μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς τις εμπειρίες τους από την πολυετή ενασχόληση τους στον χώρο των μαθητικών και νεανικών ταινιών.


ΙΧΝΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or)», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Cesar, οι 30 φιλοξενούμενοι σκηνοθέτες, διεθνώς βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους, κινηματογράφησαν σύντομα σποτ, με θέμα την επανάχρηση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας.

Τα κτίρια αυτά είναι: α) Συγκρότημα Πειραιώς 206 – κτίριο Τσαούσογλου, β) Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γ) Θερινός Κινηματογράφος Δεξαμενή, δ) Πολιτιστικό  Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και περιβάλλων χώρος, ε)  Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Η κινηματογράφηση τους, πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Στο πλαίσιο του Film Factory 2016, η αρχιτέκτων και μηχανικός Άννα Σκιαδά θα κάνει μία παρουσίαση με θέμα «Ίχνη κτιρίων στον κινηματογράφο». Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής θα προβληθούν τα προαναφερόμενα σποτ, αλλά και σκηνές γνωστών ταινών μυθοπλασίας του Ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, στις οποίες εμβληματικά κτίρια συμμετέχουν στη δραματουργική αφήγηση ως «συμπρωταγωνιστές». Στόχος της εισήγησης της Α.Σκιαδά είναι η ανάδειξη της σημασίας των κτιρίων αυτών στην  δραματουργία των συγκεκριμένων ταινιών.


FILM FACTORY SHORT FILM FUND

Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης  ταινιών μικρού μήκους, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV. 
Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια του Film Factory, ο διαγωνισμός θα περάσει στην επόμενη φάση, καθώς η επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό ν’ αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε project.
Στις 19/12 θα ανακοινωθούν οι 6 φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, έως τον Μάρτιο του 2017, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών.
Η ανακοίνωση των δύο ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΚ και την COSMOTE TV, θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, στις 21 Μαρτίου 2017, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα