Alex Drakos Trio

Gimme 10: Οι πηγές έμπνευσης του Αλέξανδρου-Δράκου Κτιστάκη

Διαβάστηκε
Alex Drakos Trio
Οι Alex Drakos Trio, ένα νέο jazz σχήμα αποτελούμενο από τους Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα, σύνθεση), Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο) και Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο), μας συστήθηκαν πέρυσι μέσα από το ντεμπούτο άλμπουμ τους Tora (Puzzlemusik).

Με έναρξη την Παρασκευή 23 Δεκέμβριου, και κάθε Παρασκευή, το τρίο παρουσιάζει, στο Tesla Bar του Bios (Πειραιώς 84), την παράσταση "The Lost Track". Σύμφωνα με τους ίδιους "το "The Lost Track" είναι το χαμένο τραγούδι που κάποτε ακούσαμε και πάντα αναζητούμε. Είναι ο δρόμος που ακολουθούμε αλλά ενίοτε χάνουμε και συνεχίζουμε να αναζητούμε".

Με την ευκαιρία αυτών των παραστάσεων, ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης γράφει για τις 10 πηγές έμπνευσής του αυτό τον καιρό.

1. Ο Πόλεμος Της Τέχνης, Στίβεν Πρέσσφιλντ (βιβλίο)
Με βοηθάει πάντα να επανέλθω στο δρόμο της δημιουργίας, όταν οι καθημερινές δυσκολίες με καταβάλουν και χάνω την προσήλωση στους στόχους μου.

2. Αναφορά Στον Γκρέκο - Νίκος Καζαντζάκης (βιβλίο)
Ο Νίκος Καζαντζάκης, με την γεμάτη χρώματα, αρώματα και συναισθήματα γραφή του, με συγκινεί βαθιά. Με συνδέει με την πατρίδα μου, καθώς τα κείμενά του μοσχοβολούν Κρήτη. Ειδικά στην αναφορά στον Γκρέκο με εμπνέει η συνέπεια του Συγγραφέα στις αξίες της ζωής κι η γενικότερη στάση του απέναντι στη ζωή.
Συχνά επανέρχομαι και παίρνω κουράγιο, δύναμη  κι έμπνευση από τα γραπτά του Καζαντζάκη. 

3. Rite Of Spring - Igor Stravinsky
Η μεγαλειώδης αυτή τη σύνθεση με αφήνει πάντα άναυδο, όσες φορές κι αν την ακούσω.
Η δύναμη της φύσης στη μουσική. Το έργο αυτό αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν μεγαλουργεί.

4. Πικάπ 
Πρόσφατα παρατήρησα με τρόμο ότι είχα χάσει την χαρά και το ενδιαφέρον της μουσικής ακρόασης.
Έκπληκτος κατάλαβα τι συμβαίνει όταν τυχαία επανεγκατέστησα το παλιό μου πικάπ και άρχισα να ακούω ξανά βινύλια.
Συνειδητοποίησα ότι η μουσική με τον τρόπο και τα μέσα που την ακούμε (κινητά, mp3) έχει χάσει την ακουστική της ποιότητα, σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν βιώνει κάνεις την ουσιαστική εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Με το βινύλιο άρχισα να αντλώ και πάλι την ικανοποίηση, την χαρά και την έμπνευση της ακρόασης.

5. Τρέξιμο
Οταν τρέχω, συνήθως έχω τις πλέον δημιουργικές σκέψεις. Πολλές ιδέες γεννώνται εκείνη τη στιγμή και πολλά ερωτήματα απαντώνται ως δια μαγείας. Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά γυμνάζεται με το τρέξιμο είναι κυρίως το πνεύμα κι ακολουθεί το σώμα.

6. Οι νεότεροι μουσικοί και μαθητές μου 
Όταν βλέπω παιδιά τα οποία γνωρίζω χρόνια, να εξελίσσονται μουσικά, χαίρομαι πάρα πολύ και αισθάνομαι υπερήφανος. Όταν αυτά τα παιδιά γίνονται καλύτεροι από εμένα, μετά το αρχικό σοκ, συνειδητοποιώ ότι πλέον εγώ είμαι ο μαθητής κι αυτοί οι δάσκαλοι. Μπαίνω σε αυτή την θέση ηθελημένα. Έτσι αποκτώ ξανά την υπομονή και το κουράγιο του μαθητή κι επιστρέφω στην μελέτη, μια διαδικασία που ποτέ δεν σταματάει όσο κάποιος είναι ενεργός μουσικός.

7. Διαλογισμός
Ένα ποτήρι για να γεμίσει πρέπει πρώτα να αδειάσει. Αυτό κάνει ο Διαλογισμός κι η επιστροφή στο εδώ και τώρα.

8. Αγαπημένοι σκηνοθέτες
Οι αγαπημένοι μου σκηνοθέτες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό στις ταινίες τους. Ατμόσφαιρα.
Από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και τον Βιμ Βέντερς έως τον Ταραντίνο και τον Γούντι Άλεν ο θεατής υποβάλλεται σε ένα κλίμα και μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα.
Είναι κάτι που λατρεύω στην τέχνη και το αποζητώ όταν γράφω ή παίζω μουσική. 

9. Η πατρίδα μου η Κρήτη
Το νησί μου πάντα με εμπνέει. Πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου είναι μονίμως στραμμένο στην Κρήτη. Είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος αυτή την αίσθηση. Η Κρήτη "υποβόσκει" στον τρόπο σκέψης μου στις σχέσεις μου, στην τέχνη μου, σε ότι είμαι. 

10. Η κρίση
Δεν επιτρέπω στην κρίση να με μιζεριάζει και να με καταβάλλει ηθικά, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
Θεωρώ την κρίση μοχλό έμπνευσης. Όσο καταρρέουν όλα γύρω μου, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη αισθάνομαι να είμαι δημιουργικός και παραγωγικός. Θεωρώ ότι η κρίση είναι εν μέρει ένα "βίαιο δώρο" που μας δόθηκε. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τις πραγματικές ανάγκες μας. Η δική μου είναι η δημιουργία.

Από
Λέξεις Κλειδιά
Alex Drakos Trio Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης Gimme 10
178
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια