"Σημείο", μια παράσταση χορού με καθολική διάσταση

Διαβάστηκε
Παρακολουθήσαμε τρεις χορευτές να εκφράζουν πολυδιάστατες απόψεις για την έννοια της λέξης "σημείο".Η Ομάδα Σύγχρονου Χορού DIRECT της Μαρίας Μιχαηλίδου, μετά την επιτυχημένη σειρά παραστάσεων της προηγούμενης σεζόν ("Κοίτα Μέσα"), παρουσιάζει φέτος την χοροθεατρική παράσταση "Σημείο".

Στην ειδικά διαμορφωμένη Αίθουσα Χορού του θεάτρου Αλκμήνη, παρακολουθήσαμε τρεις χορευτές (Γιάννα Μελλά, Έλενα Τοντικίδου, Ervis Toska) να εκφράζουν πολυδιάστατες απόψεις για την έννοια της λέξης "σημείο".
 
Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από τη "μουσική" των ουράνιων σωμάτων, των ήχων που παράγει το ηλιακό μας σύστημα. Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες παραστάσεις πραγματεύονται το θέμα του διαστήματος και της ευρύτερης ζώνης ύπαρξης των όντων. Πρόκειται για μια θεματική συνυφασμένη με τα ερωτήματα του ανθρώπου για την ύπαρξη και την προέλευσή του. Τα συμπαντικά αυτά ερωτήματα φέρνουν στο μυαλό το χωροχρονικό "σημείο" που όλη η πλάση δημιουργήθηκε (ένα big bang ίσως;). Μέσα από κινήσεις που εναλλάσσουν τη βαρύτητα με την ελαφρότητα και την εγγύτητα με την απόσταση, οι χορευτές στροβιλίστηκαν στο σύμπαν και "έπεσαν" σε κάποιο σημείο της Γης.

Σημείο @ Θέατρο Αλκμήνη

Η μετάβαση στη Γη αποτελεί το δεύτερο μέρος της παράστασης, αναφερόμενη στην εξέλιξη του είδους και την ανάγκη του για προσαρμογή στις αλλαγές. Εδώ, οι χορευτές εξέφρασαν με περισσότερο ξεκάθαρες και καθημερινές κινήσεις τον θορυβώδη και έντονο παλμό της ζωής στην πόλη. Άλλοτε παλεύοντας ως μονάδες και άλλοτε σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μετέδωσαν το άγχος και την ματαιότητα σε όλο αυτό που ονομάζουμε "καθημερινότητα". Μια υπόνοια για το ότι κινούμαστε διαρκώς ελπίζοντας να πάμε πιο μακριά, αλλά εν τέλει μένουμε (ή επιστρέφουμε) στο ίδιο σημείο, γεγονός που ξεκάθαρα υποδήλωσαν οι σταθερές θέσεις των χορευτών.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος βλέπει στο εσωτερικό της ψυχής του κάθε ανθρώπου, στην ανάγκη για σχετίζεσθαι καθώς και για επαφή με τη φύση και την "απογύμνωση" από κάθε καλούπι που μας αποτρέπει από την ουσιαστική ευτυχία. Η μουσική του Δημήτρη Χατζηδημητρίου αποτέλεσε μια ιδιαίτερη σύνθεση, σε απόλυτη συνάρτηση με το θέμα που συνδεόταν αλληλένδετα με τον χορό.
Σημείο @ Θέατρο Αλκμήνη
Εκτίμησα το γεγονός πως πρόκειται για μια παράσταση με δομή, με συγκεκριμένη αρχή, μέση και τέλος και με μια καλά μελετημένη ιστορία να μας περιγράψει. Ένιωσα, παρόλα αυτά, ότι η φιλοσοφία που κρυβόνταν στην ιστορία ήταν πιο ξεκάθαρη στο δεύτερο και τρίτο μέρος, όπου οι χορευτές χρησιμοποίησαν περισσότερο και την υποκριτική ικανότητά τους.

Για αυτό που πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Μαρία Μιχαηλίδου είναι αφενός για την αποφυγή του πλουραλισμού στην ομάδα χορευτών - καταφέρνει με εντελώς τρεις διαφορετικούς σε ποιότητες και σωματοδομή χορευτές να γεμίσει τη σκηνή. Αφετέρου, για τη συγκροτημένη ιδέα που παρέχει στους θεατές, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν ακόμα και αν δεν έχουν γνώσεις πάνω στον χορό,αλλά είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τα μάτια και την ψυχή τους στην τέχνη.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Σύγχρονου Χορού DIRECT θα βρείτε στη σχετική Facebook Page.


Ιδέα: Μαρία Μιχαηλίδου

Ερμηνεία: Γιάννα Μελλά ,Έλενα Τοντικίδου,Ervis Toska

Σύνθεση μουσικής: Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Φωτισμοί : Μανώλης Μπράτσης

Ώρα: 20.00 μ.μ

Διάρκεια παράστασης: 50’ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων 7 ευρώ

Θέατρο Αλκμήνη : Αλκμήνης 8 | Πετράλωνα | 2103428650 |www.theatro.gr

Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια