Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 17.01 - 23.01

Οι θεατρικές πρεμιέρες αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστηκε φορες
Στα μέσα του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, οι θεατρικές πρεμιέρες επανέρχονται δυναμικά με μία πληθώρα παραστάσεων, μετά από τη σύντομη παύση τους τη διάρκεια των εορτών.

Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουμε την πρεμιέρα της παράστασης "Πέτρες στις τσέπες του"  που σκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν δύο αγαπημένοι μας ηθοποιοί, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Μάκης Παπαδημητρίου, και το δράμα του Ντάνιελ Ντιμέκο “To χέρι του Γιάννος" και τα δύο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.  Στο θέατρο Πορεία θα δούμε την Λένα Παπαληγουρα, τον Χρήστο Λούλη, τον Αγγελο Παπαδημητρίου στην παράσταση "οι Τρειςευτυχισμένοι" ενώ το Θέατρο Κωφών Ελλάδος παρουσιάζει από τις 20 Ιανουαρίου την παράσταση "Το νησί των σκλάβων" σε μια ιδιαίτερη πλατφόρμα διπλής διανομής που προσφέρει μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες: τη νοηματική και την ομιλουμένη. Το Θέατρο Τέχνης συμπράττοντας με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει από τις 21 Ιανουαρίου στη σκηνή του Υπογείου τη θεατρική μεταφορά του θρυλικού έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Ο φόβος τρώει τα σωθικά" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με την Τάνια Τσανακλίδου στο ρόλο της Έμμι.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

"Πέτρες στις τσέπες του" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Μια “κωμικοτραγωδία” που εκτυλίσσεται στην επαρχιακή πόλη Κέρι της Ιρλανδίας όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί...
...Δηλαδή ο Τσάρλι και ο Τζέικ είναι extras… δηλαδή κομπάρσοι, δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… και συμμετέχουν στην ταινία. Το ίδιο και ο Σων. Που αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Κρίμα.

Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια δυο ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, μέσα… μαζικής ενημέρωσης και μεταφοράς. 
Κρίμα.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου

Πρεμιέρα: 19/01

----------

"Το χέρι του Γιάνος" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


1938. Τρόμος πλανάται πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Τα όργανα της Μυστικής Αστυνομίας φροντίζουν να «καθαρίσει» η χώρα: βασανισμοί, εκτελέσεις και προπαγάνδα μέσω του Τύπου. Τα τρένα για τη Σιβηρία γεμίζουν με κατάδικους.

Στη Μόσχα, πέντε άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα πάθη και τις φιλοδοξίες τους. Όσοι θεωρούνται ύποπτοι θα προσπαθήσουν να σωθούν προδίδοντας τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα, τον ίδιο τους τον εαυτό.
Πόσος φόβος χρειάζεται για να γεννήσει μια προδοσία;
Τι φοβάται η Ευρώπη του σήμερα;
 
Πρεμιέρα: 20/01

----------

"Το νησί των σκλάβων" στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος


«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725. Σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος» προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. Αυτή η μοναδική αντιστροφή των ρόλων του Μαριβώ, ο αφέντης που γίνεται δούλος και ο δούλος που αλλάζει σε αφέντη, επιβεβαιώνει ότι η κοινωνική ταυτότητα του ατόμου είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή του να την υπερβεί και οδηγεί σε σύγχρονους συνειρμούς της πολιτικής πραγματικότητας.

Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττουν επάνω στη σκηνή. Μπλέκονται, μιλούν ταυτόχρονα, μοιράζονται τους ίδιους ρόλους και τους ερμηνεύουν παράλληλα, σεβόμενοι ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Μια ιδιαίτερη πλατφόρμα διπλής διανομής που προσφέρει μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες: τη νοηματική και την ομιλουμένη.

Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Πάνος Κατσής, Κώστας Μητσιόπουλος, Μάρθα Μπάμπη,  Φωτεινή Ταχά.

Ακούοντες ηθοποιοί: Σοφία Καρρά, Ιάσων Bitter Κουρούνης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χριστίνα Ροκαδάκη, Βασιλική Σουρρή.

Πρεμιέρα: 20/01

----------

Οι Τρειςευτυχισμένοι στο Θέατρο Πορεία
του Eugène Labiche



Κάποιος πείραξε τα κέρατα στο κεφάλι μου!

Έξι χρόνια μετά την Υπόθεση της Οδού Λουρσίν, το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ επιστρέφει στον Eugène Labiche (1815-1888), τον πιο επιτυχημένο και πλέον πρωτότυπο Γάλλο κωμωδιογράφο του 19ου αι., τον συγγραφέα που αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης!
«Η τέχνη του να κάνεις τον πατέρα της κοπέλας, που αρχικά έλεγε όχι, να πει ναι»: αυτή είναι η «συνταγή» που ο Labiche δίνει για το vaudeville, το είδος που υπηρέτησε με πάθος και τροφοδότησε με δεκάδες άκρως διασκεδαστικά κι επιτυχημένα έργα. Αυτή τη συνταγή, της διαρκούς και εν τέλει πλήρους μεταστροφής της δραματικής εξέλιξης, χρησιμοποιεί και στο έργο του Οι Τρειςευτυχισμένοι (Le plus heureux de Trois, 1870), που έγραψε (σε συνεργασία με τον Edmond Gondinet) ως αντίδραση –όπως λέγεται– στον ισχυρισμό ενός κριτικού, σύμφωνα με τον οποίο «η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο». Με το έργο του αυτό, ο Labiche αποδεικνύει κατά τρόπο αδυσώπητο ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει!

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Με τους: Δημήτρη Τάρλοου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χρήστο Λούλη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Λαέρτη Μαλκότση, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Κολλιοπούλου

Πρεμιέρα: 21/01

----------

Ο Φόβος τρώει τα σωθικά στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν


«Ο Φόβος τρώει τα σωθικά» (Angst Essen Seele auf) του Rainer Werner Fassbinder 

Η ιστορία της Έμμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του «Angst Essen Seele Auf» (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του Υπογείου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα.
Μια μοναχική γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δε θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος –και ο ρατσισμός- τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους.

Με τους: Τάνια Τσανακλίδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Δήμητρα Κούζα, 
Κωνσταντίνος Μωραϊτης, Ειρήνη Κότσιφα. 

Πρεμιέρα: 26/01 

----------

Ξεκινάνε επίσης αυτή την εβδομάδα: 
  • Ο Συγγραφέας σου πέθανε (από 23/01) στο Θέατρο Αλκμήνη
  • Ντέτεκτιβ (Από 21/01) στο θέατρο S​k​row
  • Homo Galacticus (από 18/01) στον Πολυχώρο Vault
  • At home at the zoo (από 21/01) στο θέατρο Αλκμήνη
  • Η Πόλη (από 23/01) στο θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
  • Το κυνήγι των σούσι (από 20/01) στο θέατρο Άβατον
  • ΦρέσκΩΣ (από 22/01) στο θέατρο Αθηναΐς
  • Περιστατικά (από 23/01) στο Bios
  • Μας πήραν είδηση (από 23/01) στο Θέατρο Eliart
  • «… με τη βούλα!» (από 23/01) στο θέατρο Άβατον

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα