Radio Free Europe - Σάκης Τσιτομενέας

Μπορεί το playlist να είναι αναγκαίο κακό σε πολλές περιπτώσεις και αυτό επιχειρηματικά είναι αποδεκτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως παντού. Πρέπει να έχει ο ακροατής  την δυνατότητα να βρίσκει και συχνότητες που...Ο Σάκης Τσιτομενέας είναι γνωστός από την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο αλλά και από τις εκπομπές του εδώ και πάνω από 20 χρόνια στον Kosmos αλλά και παλιότερα στους Jazz Fm, Nitro, Galaxy κ.ά. Πρόσφατα ανέλαβε την απογευματινή ζώνη στον Εν Λευκώ το δίωρο 6-8. Ίσως η καλύτερη επιλογή στην μπάντα των Fm για εκείνη την ώρα. Παρακάτω οι απαντήσεις του στις εξονυχιστικές ερωτήσεις του Radio Free Europe που επέστρεψε δριμύτερο για την νέα σαιζόν.

- Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με το ραδιόφωνο σαν ακροατής; Τι άκουγες πριν ξεκινήσεις τις δικές σου εκπομπές;
Όπως και για τους περισσότερους, η σχέση μου με το ραδιόφωνο άρχισε από πολύ νωρίς. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, αρχές 80’s με τα ακούσματα εκείνης της εποχής, με “καρεκλάδες” και “ροκάδες”, με Πετρίδη, Πολυχρονίου, Έβενη, με Μουσικόραμα και top 100 του billboard. Πολλές mixtapes, σημειώσεις και ψάξιμο που οδήγησε αναπόφευκτα στην ανακάλυψη της μουσικής των προηγούμενων δεκαετιών.

- Πότε άρχισες τις δικές σου εκπομπές;
Τα πρώτα δειλά ερασιτεχνικά βήματα  έγιναν το 1986 σε “πειρατικές” αλλά ιστορικές συχνότητες (Star Radio) και ακολούθησαν τα πρώτα ”επαγγελματικά” βήματα το 1988, με την έναρξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας, σε δημοτικούς και διαδημοτικούς σταθμούς της Αττικής (Ράδιο 5, 941 Επικοινωνία FM, Ράδιο Κύκλος).

- Με τι κριτήριο επιλέγεις την μουσική που ακούμε σε αυτές; 
Με κριτήριο τελείως προσωπικό από την μια πλευρά, αλλά από την άλλη να έχει και κάτι να πει, κάτι να αφήσει, κάτι που θα ιντριγκάρει τον ακροατή να ρωτήσει να μάθει.


- Διακρίνεις διαφορές στην ανταπόκριση των ακροατών τώρα σε σχέση με την αρχή της ραδιοφωνικής σου πορείας;
Στο είδος των εκπομπών που κάνω, όχι ιδιαίτερες. Το ζητούμενο είναι πάντα η παρέα, η καλή μουσική, η πληροφορία, το σχόλιο πάνω στο σχόλιο. Αλλού μπορεί οι ακροατές να περιμένουν άλλα πράγματα (δώρα, ταξίδια, ψυχοθεραπεία, λεφτά). Αυτά όμως είπαμε...αλλού!

- Ποια η γνώμη σου για το playlist που κυριαρχεί στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM;
Μπορεί να είναι αναγκαίο κακό σε πολλές περιπτώσεις και αυτό επιχειρηματικά είναι αποδεκτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως παντού. Πρέπει να έχει ο ακροατής  την δυνατότητα να βρίσκει και συχνότητες που να στηρίζονται στους ανθρώπους, στην προσωπικότητα των παραγωγών τους.

- Ποιες ραδιοφωνικές εκπομπές και φωνές ξεχωρίζεις και σου αρέσει να ακούς;
Τις εκπομπές του Εν Λευκώ, του Kosmos και του Best που τυχαίνει να είναι και σταθμοί χωρίς playlist. Τυχαίνει...

- Πώς βλέπεις την αλλαγή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ενημέρωσης με την δημιουργία των blogs και των web radios; Τι εξέλιξη μπορεί να υπάρξει; Μπορούν να επιβιώσουν όλα αυτά μελλοντικά;
Όλα έχουν την χρησιμότητα και το ρόλο τους, όπως επίσης είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο μας έχει λύσει τα χέρια και μας έχει κάνει πιο ευέλικτους. Tα blogs νομίζω ότι κάποια στιγμή  θα ξεκαθαρίσουν και θα μείνουν μόνο οι φωνές που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και άποψη. 'Οσο για τα web radios, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει να “απειλούν” το παραδοσιακό ραδιόφωνο. Κάποιες αγάπες δεν τις αντικαθιστάς με τίποτα.

- Ποια είναι τα αγαπημένα σου τραγούδια και albums αυτήν την εποχή;
Αλλάζει τόσο συχνά αυτή η λίστα, εμπλουτίζεται καλύτερα, που νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται κάθε απόγευμα 6-8 στον Εν Λευκώ. Πάντως τελευταία έχω ένα κολληματάκι με το πρώτο album μιας Γαλλίδας πιτσιρίκας που λέγεται ZAZ. Απ' τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια