Μαριάννα Πολυχρονίδη

Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Είναι ένα όνειρο όσα ζω εδώ και λίγο καιρό»

Διαβάστηκε
Μαριάννα Πολυχρονίδη
Είναι η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η οποία μας εξομολογείται πράγματα για εκείνη, το δίσκο αλλά και τις εμφανίσεις της «Στη χώρα των θαυμάτων» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με το Χρήστο Θηβαίο και το Θάνο Μικρούτσικο.Καλώς ήρθες στο mixgrill.gr Μαριάννα.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου από την πρώτη συνάντηση σου με το Θάνο Μικρούτσικο;

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο καμαρίνι στην παράσταση «Ο Βιολιστής στη στέγη» την οποία είχε έρθει να παρακολουθήσει ο Θάνος Μικρούτσικος. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν, πώς ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος και με την πορεία που έχει διαγράψει, να είναι τόσο δοτικός και ζεστός. Σχεδόν δυο χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση νιώθω τρομερά τυχερή, γεμάτη, χαρούμενη, ευτυχισμένη και ευλογημένη που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στη ζωή μου. Όλη του η στάση και η σκέψη για μένα, αποτελεί μάθημα ζωής. 

Πρώτος δίσκος στον οποίο είσαι η βασική ερμηνεύτρια, ενώ έχεις κάνει κάνει πολλές συμμετοχές σε άλλους. Πως προέκυψε αυτό;

Μετά το «Βιολιστή» ήρθε η παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», που ανέβηκε στο Θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016. Η συμμετοχή μου τότε, μέσα από το ρόλο που είχα, ήταν να τραγουδήσω και ένα τραγούδι, το «Σταυρό του Νότου». 

Ωστόσο, όταν τελείωσε και το «Ταξίδι», ο Θάνος είπε ότι βλέπει κάποια πράγματα σε μένα και μου πρότεινε να βρισκόμαστε για να κάνουμε πρόβες εβδομαδιαία, χωρίς όμως να έχουμε ως αυτοσκοπό να κάνουμε δίσκο. Εμένα αυτό μου φάνηκε τρομερά προκλητικό. Έτσι άρχισα να δουλεύω σε ότι μου ανέθετε κάθε φορά, ώσπου σε λιγότερο από ένα χρόνο ήρθε ο δίσκος αυτός αβίαστα.

Αφήνοντας λίγο το δίσκο, θέλω να εστιάσω στο πρόσωπο τη Μαριάννα και να μάθω περισσότερα για σένα. Ως άνθρωπος των τεχνών έχεις σκεφτεί ν’ αφήσεις το θέατρο για το τραγούδι;

Πιστεύω ότι το ένα εμπεριέχεται στο άλλο και δεν τα διαχωρίζω μέσα στο μυαλό μου. Δε μπορώ ν’ αποφασίσω τι από τα δύο θέλω, δουλεύοντας πλέον 15 χρόνια τόσο στη μουσική όσο και πολύ περισσότερο στο θέατρο. Όταν βρίσκομαι στο ένα κουβαλάω και το άλλο. Στο live φαίνεται η άλλη μου πλευρά, ότι δηλαδή είμαι ηθοποιός.
Μαριάννα Πολυχρονίδη
Οι αναμνήσεις σου από την παιδική ηλικία τι μουσικές περιείχαν;

Καθοριστικό ρόλο στις μουσικές μου αναμνήσεις διαδραμάτισε ο μπαμπάς μου. Λόγω της καταγωγής μου από την Κρήτη, άκουσα πολλή κρητική μουσική. Ξυλούρη, Μουντάκη, Σκορδαλό και πολύ Μάνο Χατζιδάκι. Επιπλέον, κάθε Κυριακή πρωί ο πατέρας μου έβαζε ν’ ακούσουμε μαζί με την αδερφή μου το «Μεγάλο Ερωτικό». Αλλά δεν ακούσαμε μόνο αυτά αλλά και Μίκη Θεοδωράκη μέχρι και μουσική του Θάνου, το «Σταυρό του Νότου». Θέλω να τονίσω πως είμαι ευγνώμων στον πατέρα μου για όσο ζω, γιατί άκουσα καλή μουσική από μικρή ηλικία.

Τύχη ή δουλειά; Ποιο από τα δύο θεωρείς πως χρειάζεσαι περισσότερο για μια πορεία όπως την έχεις ονειρευτεί;

Σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι η δουλειά από ότι η τύχη. Αυτή την χρειάζεσαι για να τύχει να βρεθείς με τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, αν δεν έχεις δουλέψει αρκετά για να φανείς αντάξιος της ευκαιρίας που θα σου δοθεί, τότε τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Έπειτα, είμαι τυχερή για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι γνώρισα το Θάνο Μικρούτσικο ο οποίος μετά από 50 χρόνια πορείας, ξυπνάει κάθε πρωί στις 8 και μελετάει στο πιάνο. Ασχολείται καθημερινά με πράγματα πάνω στη δουλειά του που την αγαπάει, με πάθος πεντάχρονου παιδιού!! 

Έχεις κάνει αξιόλογες συνεργασίες και προσέχεις πολύ ποια συνεργασία θα επιλέξεις. Είναι σημαντικό για σένα να παίρνεις πράγματα από τους ανθρώπους που δουλεύεις μαζί τους;

Ξέρεις κάτι; Όταν με ρωτούν ποιους ρόλους θα ήθελες να παίξεις, αναφέρω χαρακτηριστικά πως δεν ονειρεύομαι ρόλους αλλά ανθρώπους. Το σημαντικότερο για μένα είναι η συνεργασία και όχι το τι θα κάνω μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Οι άνθρωποι γύρω μας μάς διαμορφώνουν είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, όχι οι ρόλοι, αυτό να μην το ξεχνάμε καμία στιγμή της ζωής μας.

Κλείνουν τα φώτα και γυρνάς σπίτι. Ποιες στιγμές έχεις ως Μαριάννα για ν’ αποφορτιστείς από την -πολλές φορές- μεγάλη προβολή των ΜΜΕ;

Οι στιγμές με τους πολύ καλούς μου φίλους και με την οικογένεια μου λειτουργούν ως αποφόρτιση για μένα. Έχω φίλες από τα χρόνια του σχολείου και είναι τόσο πολύτιμες στη ζωή μου. Επιπλέον, θα σου αποκαλύψω κάτι που δεν το λέω συχνά. Ασχολούμαι με τη χειροτεχνία αλλά πρόσφατα έχω κολλήσει με το ράψιμο. Δε μπορώ χωρίς αυτά! (γέλια) Ακόμα και μέσα από τη δημιουργικότητα που προσφέρει η χειροτεχνία και το ράψιμο, χαλαρώνω από όλους. 

Και μετά τη Μαριάννα πάμε στο δίσκο, την «Ομίχλη των καιρών». Υπάρχει κάποιο τραγούδι του δίσκου που θα ήθελες να το έχεις γράψει;

ΟΛΑ!!! Δυστυχώς δε γράφω, δεν έχω αυτό το θείο χάρισμα. Για κάποιον που δε γράφει, είναι ακόμα πιο δύσκολο να τραγουδήσει ένα δίσκο και να τον εκφράσει απόλυτα. Όμως, ο δίσκος που έχει δημιουργηθεί με εκφράζει χίλια τοις εκατό, δε θα άλλαζα ούτε ένα κόμμα. Νιώθω ότι αυτή η δουλειά είναι κομμάτι μου και είμαι κομμάτι της στον απόλυτο βαθμό. Ωστόσο, ένα τραγούδι χτυπάει μέσα μου κατάκαρδα, και αυτό είναι οι «Πίνακες» γιατί περιγράφει ακριβώς αυτό που ζούμε τώρα με ένα συγκλονιστικό τρόπο.
Στην ομίχλη των καιρών
Η συμμετοχή στο «Ρώτα να σου πουν τα χιόνια» με το Γιώργο Νταλάρα πως ήταν;

Νιώθω τεράστια τιμή που τραγουδήσαμε μαζί με το σπουδαίο Γιώργο Νταλάρα. Ήρθε τρομερά μελετημένος και τραγούδησε με έναν τρόπο άψογο! Απίστευτο! Τον ευχαριστώ γι’ ακόμα μια φορά τόσο για τη συμμετοχή όσο και για τη στάση του απέναντι μου.


Για ποιον λόγο ν’ αγοράσει κάποιος το δίσκο «Στην ομίχλη των καιρών»;

Δεν υπάρχει μόνο ένας! Σε μια εποχή μεγάλης κρίσης όπου θεωρούμε ότι όλα έχουν πεθάνει, οι ποιητές και οι δημιουργοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Γιατί αναλαμβάνουν τα ηνία και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει ν’ ακούμε, να ξυπνάμε, να εμπνεόμαστε και να προχωράμε. 

Έτσι λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο των δημιουργών έχουν ο Θάνος Μικρούτσικος και η Λίνα Νικολακοπούλου. Μέσα από την επανένωση τους, 25 χρόνια μετά, ένιωσαν ξανά ζωντανοί, δίνοντας κίνητρο ο ένας στον άλλον για δημιουργία και αφύπνιση. Αυτός νομίζω πως είναι ο κυριότερος λόγος για ν’ αποκτήσει κάποιος το δίσκο αυτό. Θεωρώ ότι η «Ομίχλη των καιρών» είναι μια δουλειά που μπορεί να μας ενώσει, να μας κάνει ν’ αντέξουμε κάποια πράγματα και ν’ αλλάξουμε κάποια άλλα.

Πως είναι η εμπειρία των εμφανίσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο; Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος;
Όσο περνάει ο καιρός και οι παραστάσεις προχωρούν, νιώθω ακόμα πιο γεμάτη από αυτό που συμβαίνει. Είναι λίγο διαφορετικά από το να είσαι σε μια σκηνή θεάτρου γιατί δεν κρύβεσαι σε μια μουσική σκηνή, είσαι εσύ και ο κόσμος. Κάτι που δεν ισχύει στο θέατρο γιατί μεταξύ του κόσμου και εσένα υπάρχει ο ρόλος. Είμαι η Μαριάννα και ο κόσμος που ήρθε να ακούσει. Για μένα είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, μια πρόκληση του να είσαι όσο πιο κοντά στον εαυτό σου και να σε αποδέχονται γι’ αυτό.  Ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ ζεστά και συγκινητικά και όσο κυλάνε οι βδομάδες μου αρέσει όλο και περισσότερο. 

Ωστόσο για ν’ απαντήσω και στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, βρίσκομαι σε μια μουσική σκηνή που δίπλα μου είναι ο Θάνος Μικρούτσικος από τη μια και από την άλλη ο Χρήστος Θηβαίος. Είμαι ανάμεσα σε δύο τεράστιους καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο «καινούριο» σε κάτι τέτοιο. Νιώθω πολύ μεγάλη ασφάλεια, ζεστασιά, πως ότι και αν συμβεί οι δυο τους είναι εκεί και θα το καλύψουν και δε φοβάμαι. Είναι σαν να είμαι σε μια μεγάλη ωραία και ζεστή αγκαλιά με τον κόσμο να το συμπληρώνει αυτό ιδανικά κάθε Σάββατο. 

Μαριάννα Πολυχρονίδη
Με ποιες τρεις λέξεις μπορείς να περιγράψεις όσα έχεις ζήσει από πέρυσι μέχρι φέτος;

Όνειρο, δουλειά, συνειδητοποίηση. 

Επόμενα σχέδια για το καλοκαίρι υπάρχουν;

Ναι! Και πριν το καλοκαίρι μπορώ να σου πω. Γιατί έχω την πολύ μεγάλη χαρά να συμμετέχω στην πρώτη παράσταση της εναλλακτικής σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθετική επιμέλεια της σπουδαίας Κατερίνας Ευαγγελάτου. Με το πολύ ενδιαφέρον μουσικό σχήμα "Latinitas Nostra" του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, που παντρεύουν τη μπαρόκ με την παραδοσιακή μουσική. Εκεί λοιπόν, μαζί με τον υπέροχο ηθοποιό Νικόλα Παπαγιάννη θα διαβάσουμε αποσπάσματα από το Άσμα Ασμάτων σε ελεύθερη απόδοση του Μιχάλη Γκανά. Σε μια παράσταση με σαφείς αναφορές στον Μυστικό Δείπνο. 23 και 24 Μαρτίου λοιπόν, στην εναλλακτική σκηνή της Λυρικής στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Επιπλέον, το καλοκαίρι ανεβαίνει ξανά η παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»για να πάει περιοδεία. Σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, είναι ένα θεατρικό έργο που συνδυάζει την ποίηση του Νίκου Καββαδία και τα τραγούδια του Θανου Μικρούτσικου. Η πρεμιέρα της παράστασης είναι την Τετάρτη 5 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας.

Τέλος, αν μείνει χρόνος θέλουμε πολύ να γίνει περιοδεία και η παράσταση που κάνουμε τώρα στο Γυάλινο, η οποία λέγεται «Στη χώρα των θαυμάτων» σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια