Killing Joke @ Gagarin 205: Welcome to the Gathering (8/10/2010)

Λίγο μετά τις 11 ο γελωτοποιός με τη μαύρη στολή ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει να στριφογυρίζει.
Διαβάστηκε φορες

Λίγο μετά τις 11 ο γελωτοποιός με τη μαύρη στολή ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει να στριφογυρίζει και να δονείται ολόκληρος. Το “Tomorrow’s World” από το ομώνυμο, πρώτο post-punk μανιφέστο των Killing Joke δονεί την ατμόσφαιρα και η παρθενική σύναξη επί αθηναϊκού εδάφους των Gatherers, των πιστών δηλαδή φαν της Λονδρέζικης μπάντας, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Πάνω στη σκηνή του Gagarin 205 ήταν παρόντες και οι τέσσερεις τρομεροί τύποι που ξεκίνησαν την ιστορία του Αστείου που Σκοτώνει στο Notting Hill, πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 - ο Jeremy "Jaz" Coleman με τη στεντόρεια φωνή είναι το κέντρο της προσοχής στο ρόλο του παλιάτσου - ιεροκύρηκα - τελετάρχη, ο Kevin "Geordie" Walker, στα δεξιά του, είναι η επιτομή του cool με την εκπληκτική ικανότητα να εξαπολύει τα πιο φονικά κιθαριστικά ριφ με το μίνιμουμ της προσπάθειας, ο Martin "Youth" Glover με λευκό ατσαλάκωτο σακάκι πότε κόβει βόλτες μπροστά από τα ντραμς και πότε ανεβαίνει στο αριστερό μικρόφωνο για να προσθέσει δεύτερα φωνητικά ενώ οι μπασογραμμές του δονούν τα θεμέλια, και ο “Big" Paul Ferguson δίνει τα ρέστα του πίσω από τα ντραμς κρατώντας με μηχανική ακρίβεια τους αδυσώπητους μιλιταριστικούς ρυθμούς και προσθέτοντας και αυτός φωνητικά. Η τετράδα, για τις ανάγκες του live, συμπληρώνεται από έναν πιτσιρικά που αναλαμβάνει με επιτυχία τα keyboards και που φατσικά μου θυμίζει τον Lloyd από το Entourage με new wave κόμμωση.


Killing Joke

H τελετή των Killing Joke συνεχίστηκε με την πιο εμπορική τους στιγμή για τα ‘80s, το ασυνήθιστα μελωδικό και χορευτικό για τα δεδομένα τους “Love like Blood”, για να ακολουθήσει το “In Excelsis”, το πρώτο δείγμα για τη βραδιά από τη νέα τους δουλειά, το “Absolute Dissent”. Ο λόγος που εξακολουθούν και υπάρχουν το 2010 οι Killing Joke δεν είναι ούτε η νοσταλγία ούτε οι παλαβές οικονομικές αποδοχές που λαμβάνουν άλλοι για να επανασυνδεθούν. Το συγκρότημα διαθέτει και σήμερα την ίδια φωτιά και πάθος που το χαρακτήριζε από την αρχή, ενώ έχει ακόμα πολλά πράγματα να πει. Και τα λέει μια χαρά στο 13ο άλμπουμ του που απαρτίζει ένα μεγάλο μέρος του ζωντανού του σετ, όπου ακούσαμε 8 από τα 12 κομμάτια του, με κορυφαία τα “The Great Cull” και “Fresh Fever From The Skies”. Το “This World Hell” έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι το επόμενο κομμάτι τους που θα ζηλέψουν οι Metallica, ενώ στο νέο single “European Super State” το ρίχνουν και πάλι στο χορό ενώ παροτρύνουν τους «περήφανους απογόνους του Πλάτωνα» να ξεσηκωθούν και να πάρουν τη χώρα τους από τα χέρια των μεγαλοτραπεζιτών και πολυεθνικών ("όταν η τιμή του φαγητού ανεβαίνει και οι μισθοί κατεβαίνουν, τι θα κάνεις;" μας ρωτάει ρητορικά πριν το "Bloodsport").



Από το παρελθόν, τη μερίδα του λέοντος είχε το πρώτο άλμπουμ που παίχτηκε σχεδόν ολόκληρο (παρά δύο κομμάτια) και πρόσφερε μοναδικές συγκινήσεις, με προσωπική προτίμηση στα “The Wait”, “Change” και “Complications”.  Από την ίδια περίοδο παίξανε ακόμα το "Pssyche" (b-side του “Wardance”), ενώ ακούσαμε επίσης “The Fall Of Because” και “Madness” από το “What’s This For?”, “Eighties” από το “Night Time” με την εισαγωγή που αποτέλεσε την έμπνευση για το “Come As You Are” των Nirvana, το “Asteroid” από το άλλο ομώνυμο άλμπουμ τους του 2003, ενώ τα ‘90s (ομολογουμένως όχι η κάλυτερη περίοδος τους) εκπροσωπήθηκαν μόνο από το “Pandemonium” με το οποίο έκλεισε μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά η θριαμβευτική πρώτη εμφάνιση των Killing Joke στην Αθήνα.

Στα θετικά της συναυλίας και ο άψογος ήχος του Gagarin (αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε τελευταία σε διάφορα υπόγεια και "αρένες"), ενώ στα μείον η σχτικά μικρή προσέλευση του κόσμου που είχε σαν αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί και η πιο ζεστή συναυλιακή ατμόσφαιρα (για να το θέσω κομψά), πράγμα που ευτυχώς δεν έδειξε να πτοεί το γκρουπ. Από ό,τι φαίνεται οι παλιοί ακροατές των Killing Joke έχουν πετάξει λευκή πετσέτα και δεν πάνε πια συναυλίες, ενώ οι πιο νέοι δεν τους έχουν μάθει ακόμα. Εμεις πάντως κάνουμε ό,τι μπορούμε...


Killing Joke - Change (live@Gagarin 205)

Setlist: 1. Tomorrow's World 2. Love Like Blood 3. In Excelsis 4. Wardance 5. Absolute Dissent 6. Bloodsport 7. Change 8. European Super State 9. This World Hell (Die, Long Pig!) 10. The Fall Of Because 11. Ghost of Ladbroke Grove 12. Madness 13. Requiem 14. Eighties 15. The Great Cull 16. Fresh Fever From The Skies 17. Asteroid 18. Depthcharge 19. The Wait 20. Pssyche

Encore: 21. Complications 22. Pandemonium
Διαβάστε ακόμα