Βιβλιο-soundtrack: «Ο χιονάνθρωπος» του Jo Nesbø

Βιβλιο-soundtrack: «Ο χιονάνθρωπος» του Jo Nesbø

Μουσικές από το πιο γνωστό βιβλίο του Νορβηγού συγγραφέα και άλλες εμπνευσμένες από τις αναφορές του.
Διαβάστηκε φορες
Στη σειρά άρθρων «Βιβλιο-soundtrack» ακούμε τραγούδια εμπνευσμένα από τις μουσικές και όχι μόνο αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Περί της συγγραφικής τέχνης του Jo Nesbø συζητήσαμε ήδη. Σε αυτό το άρθρο ξεφυλλίζουμε το βιβλίο του «Ο χιονάνθρωπος», που κυκλοφόρησε το 2012 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.
Πρωτότυπη έκδοση: “Snømannen”, Εκδόσεις Aschehoug, 2007.

Υπόθεση
1980. Ένα αγόρι περιμένει στο αμάξι, ενώ η μητέρα του συναντά τον εραστή της.
2004. Μια σειρά εξαφανίσεων γυναικών στην περιοχή του Όσλο αναστατώνει την κοινή γνώμη της Νορβηγίας. Με την ειδική εκπαίδευσή του στο FBI δολοφόνων ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αναλαμβάνει επικεφαλής των ερευνών. Οι οποίες αποκαλύπτουν έναν κατά συρροήν δολοφόνο.

Ο «Χιονάνθρωπος» μεταφέρεται στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Νορβηγού Tomas Alfredson ("Let the Right One In", 2008) και παραγωγή του Martin Scorsese. Τον Χάρι Χόλε θα ενσαρκώσει ο Michael Fassbender. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2017.

Τα τραγούδια

01. Johnny Cash - Desperado
02. R.E.M. - Boy in the Well
03. Neil Young - After the Garden
04. Ryan Adams - Shakedown on 9th Street
05. Ryan Adams - Call Me On Your Way Back Home
06. Whitney Houston - I Will Always Love You
07. Johnny Cash - John the Baptist
08. Johnny Cash - Baptism Of Jesus
09. Harry Nilsson - Without You
10. Dwight Yoakam - Man Of Constant Sorrow
11. Slipknot - Vermillion
12. Gil Evans - Bud and Bird
13. Claude Debussy - Voiles
14. Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You
15. The La's - There She Goes
16. Richard Strauss - Also sprach Zarathustra
17. Dave Rawlings & Gillian Welch - Method Acting / Cortez The Killer
18. Bruce Springsteen - Independence Day
19. Dollie - Under snø






Ο Χάρι Χόλε τριγυρίζει στο διαμέρισμά του και σκέφτεται. Και παράλληλα αναζητεί απεγνωσμένα κάποια υποφερτή μουσική στο ραδιόφωνο. Σταματά όταν πετυχαίνει τον «άντρα με τα μαύρα».
Johnny Cash - Desperado
Αλήθεια, μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό που θα «τολμούσε» να εντάξει το συγκεκριμένο τραγούδι στην playlist του; Ρωτάω για να εγγραφώ συνδρομητής πάραυτα.

Ο Χάρι και η συνεργάτης του Κατρίνε Μπρατ βρίσκονται στο αυτοκίνητο και ακούν τον Michael Stipe να διηγείται μια ιστορία για ένα αγόρι στο πηγάδι:
R.E.M. - Boy in the Well

Στο διαμέρισμά του ο Χάρι δοκιμάζει να ακούσει το νέο cd του Neil Young, αλλά δεν το αντέχει. Υποθέτω ότι επρόκειτο για το “Living With War” που κυκλοφόρησε το 2006. Ο δίσκος ξεκινά με το:
Neil Young - After the Garden
Όσο κι αν σίγουρα δεν είναι η καλύτερη δουλειά του Young, το “Living With War” φέρει την ξεχωριστή σφραγίδα του Αμερικάνου γερόλυκου της ροκ (πάντα ήθελα να γράψω αυτή τη φράση!). Ο Young χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά το λόγο του για να καταφερθεί εναντίον του προέδρου George W. Bush και του εν εξελίξει τότε πολέμου στο Ιράκ. Η πολιτικοποιημένη τέχνη δηλώνει παρούσα ήδη από την αυγή του 21ου αιώνα.

Μετά τον Neil Young, ο Χάρι δοκίμασε το “Heartbreaker”, το ντεμπούτο δίσκο του Ryan Adams. Χάθηκε στις σκέψεις του για να επανέλθει από ένα τηλεφώνημα που διέκοψε το:
Ryan Adams - Shakedown on 9th Street
Αμέσως μετά το τηλεφώνημα, επιστρέφει στον Ryan Adams που αναρωτιέται, γιατί του λείπει τόσο πολύ το μωρό του:
Ryan Adams - Call Me On Your Way Back Home

Ένα ραδιόφωνο παίζει κάπου και η Whitney Houston σχεδόν ορκίζεται ότι θα τον αγαπά για πάντα. Ένα ραδιόφωνο που σιώπησε σχεδόν άμεσα.
Whitney Houston - I Will Always Love You

Σε ένα μπαρ το jukebox (υπάρχουν ακόμα jukebox στο Όσλο;) παίζει τις ιστορίες του Johnny Cash για το θεό, τη βάφτιση και νέες υποσχέσεις:
Johnny Cash - John the Baptist
Johnny Cash - Baptism Of Jesus


* Trivia: Τα τραγούδια περιλαμβάνονται στο διπλό δίσκο του Johnny Cash με τίτλο “The Gospel Road” που κυκλοφόρησε το 1973. Ο δίσκος αποτέλεσε soundtrack της ταινίας “Gospel Road: A Story of Jesus” σε παραγωγή και σενάριο του ίδιου του Cash, ο οποίος είχε και το ρόλο του αφηγητή της ζωής του Χριστού.

Ο Χάρι είναι καταδικασμένος να ζει μακριά από την αιώνια, παντοτινή του αγάπη Ράκελ. Μια μέρα, η Ράκελ τού τηλεφωνεί για να του επιστρέψει το dvd της ταινίας “Rules Of Attraction”, την οποία ο Χάρι έχει τοποθετήσει στη λίστα με τις πιο υποτιμημένες σύγχρονες ταινίες. Αντί να τσακωθούμε τώρα για αυτή τη δήλωση, ας ακούσουμε ένα από τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία. Ένα τραγούδι, το οποίο ταιριάζει ιδανικά στη σχέση του Χάρι και της Ράκελ:
Harry Nilsson - Without You

* Trivia:
•    Το “Rules Of Attraction”, που αποδόθηκε στα ελληνικά ως «Ανορθόδοξη Έλξη», είναι δημιουργία του Roger Avary από το 2002. Ο Avary έγινε περισσότερο γνωστός ως συνεργάτης του Quentin Tarantino, καθώς έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στο σενάριο του “Pulp Fiction”. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο James Van Der Beek. Γιατί υπάρχει ζωή και μετά το “Dawson's Creek”!

•    Το “Without You” γράφτηκε από τους Ουαλούς Badfinger για το δίσκο τους “No Dice” του 1970. Ο Harry Nilsson ήταν από τους πρώτους που το διασκεύασαν (μόλις το 1971), σε μια μακρά λίστα που έφτασε μέχρι τη Mariah Carey στα τιμημένα ‘90s. Ακούστε την πρωτότυπη εκτέλεση εδώ.

Ο Μπγιορν Χολμ συνάδελφος και σχεδόν φίλος του Χάρι Χόλε, αν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει τέτοιους, έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ακούσματα. Ένας από τους αγαπημένους του μουσικούς είναι ο Αμερικανός τραγουδοποιός Dwight Yoakam. Δυστυχώς αδυνατώ να μαντέψω το τραγούδι που άκουγε όταν συνομιλούσαν με τον Χάρι, γι’ αυτό επιλέγω κάτι πιο οικείο
Dwight Yoakam - Man Of Constant Sorrow

* Trivia: Ο Χολμ δε θα μπορούσε να ακούει το συγκεκριμένο κομμάτι γιατί κυκλοφόρησε μόλις το 2015 στο δίσκο “Second Hand Heart”. Το “Man Of Constant Sorrow” είναι ένα παραδοσιακό αμερικάνικο φολκ τραγούδι που αποδίδεται στον τυφλό βιολιστή Dick Burnett από το 1913. Έκτοτε γνώρισε δεκάδες εκτελέσεις, με πιο προβεβλημένη του Bob Dylan (1962). Προσωπικά το γνώρισα από την «Οδύσσεια» των αδερφών Coen (“O Brother, Where Art Thou?”, 2000) στην εκτέλεση των «Μουσκεμένων Παιδιών» (Soggy Bottom Boys).

Ο γιος της Ράκελ Όλεγκ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Χόλε, παρότι δεν είναι πατέρας του. Έτσι, ο Χάρι προσπαθεί να έρθει πιο κοντά του, ακούγοντας ορισμένα από τα συγκροτήματα που αρέσουν στον μικρό. Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι βρέθηκε στο αυτοκίνητό του ένα cd των Slipknot απ’ όπου άκουγε το:
Slipknot - Vermilion

* Trivia: Στο «Χιονάνθρωπο» ο Χόλε συνοδεύει τον Όλεγκ σε μια από κοινού συναυλία των Slipknot και των Slayer στο Όσλο. Παρότι δεν υπάρχει σαφής νύξη στο βιβλίο, προφανώς πρόκειται για το The Unholy Alliance Tour του 2004, όπου εκτός από τους προαναφερθέντες συμμετείχαν οι Mastodon και οι Hatebreed. Το 2006 οι Slayer ξαναεπισκέφτηκαν το Όσλο στο πλαίσιο του δεύτερου Unholy Alliance Tour, αν και χωρίς τους Slipknot αυτή τη φορά.

Ο Χόλε δεν άντεξε και πολύ τους Slipknot χωρίς την παρουσία του Όλεγκ. Τους αντικατέστησε με ένα cd του Καναδού τζαζίστα Gil Evans, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Miles Davis. Ακούμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής του Evans, από τον live δίσκο “Bud and Bird” του 1987:
Gil Evans - Bud and Bird

Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, η εισαγωγή του αριστουργηματικού “So What” του Miles Davis αποδίδεται στον Gil Evans και είναι βασισμένη στο πρελούδιο Voiles του Γάλλου συνθέτη Claude Debussy από το μακρινό 1910. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τα κλασικά μας ακούσματα.
Claude Debussy - Voiles

Πώς γιορτάζουν οι αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας; Εν προκειμένω, τους «συλλαμβάνουμε» αγκαλιασμένους και πιωμένους να σιγοντάρουν τον Stevie Wonder
Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You
Εν τω μεταξύ, ο Χόλε παραμένει στο επίπεδό του -όποιο κι αν είναι αυτό- και συνεχίζει να πίνει ατάραχος το ποτό του.

Ο Σκάρε, έτερος συνάδελφος του Χόλε, έχει ως ringtone στο κινητό του έναν από τους ύμνους της προ Brit-pop εποχής:
The La's - There She Goes

Από τότε που το χρησιμοποίησε ο Stanley Kubrick στη δικιά του «Οδύσσεια» (“2001: A Space Odyssey”, 1968) -ενδεχομένως δε και νωρίτερα-, το “Also sprach Zarathustra” του Richard Strauss έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως η κατάλληλη πομπώδης εισαγωγή που θα επιβληθεί και θα τραβήξει την προσοχή. Κάπως έτσι το χρησιμοποιεί και ο Nesbø εδώ.
Richard Strauss - Also sprach Zarathustra

* Trivia: Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκτέλεση του έργου από τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Βενεζουελάνου Gustavo Dudamel το 2014.

Ο Μπγιορν Χολμ δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τη σύγχρονη μουσική. Μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί το ντουέτο των Dave Rawlings και Gillian Welch. Εδώ τους ακούμε σε μια μίξη του “Method Acting” του Conor Oberst και του “Cortez The Killer” του Neil Young.
Dave Rawlings & Gillian Welch - Method Acting / Cortez The Killer

* Trivia: Οι Rawlings και Welch συμμετείχαν στην ηχογράφηση του “Heartbreaker ” του Ryan Adams, που άκουγε ο Χόλε παραπάνω. Μάλιστα ο δίσκος ανοίγει με τη διαφωνία των Adams και Rawlings σε ανοιχτά μικρόφωνα για το “Suedehead” του Morrissey, του πρώτου single της σόλο καριέρας του.

Ο Χόλε ρεμβάζει σκεπτόμενος τα σχολικά του χρόνια, τις κοπάνες και το ραδιοκασετόφωνό του απ’ όπου ο Bruce τραγούδαγε τη Μέρα Ανεξαρτησίας του:
Bruce Springsteen - Independence Day

Ένα παιδί μέσα σ’ ένα αμάξι. Μια μάνα που είπε ότι δεν θα αργήσει. Καθώς γεννιέται ο Χιονάνθρωπος, οι Dollie τραγουδούν για το χιόνι που πέφτει.
Dollie - Under snø

* Trivia: Το ντουέτο των Dollie σχηματίστηκε το 1980 και εκπροσώπησε τη Νορβηγία στο διαγωνισμό τραγουδιού (λέμε τώρα...) της Eurovision το 1984 με το τραγούδι “Lenge leve livet” (μτφρ. “Long live life”)


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα