Συνομιλώντας με τους Moka Band

Διαβάστηκε
Mε αφορμή την 4 YEARS ANNIVERSARY εμφάνισή τους στο Passport την Κυριακή 9 Απριλίου, οι Moka Band μας χάρισαν τις σκέψεις τους γύρω από τη μουσική, τα εγχειρήματα και τις πεποιθήσεις τους. Είναι μία μπάντα πολύ ενδιαφέρουσα που αξίζει να παρακολουθεί κανείς, καθώς οι μουσικές της επιλογές ποικίλουν και σε ταξιδεύουν σε διαφορετικό κάθε φορά τόπο και χρόνο.

Πάρτε μία μικρή γεύση από την ιδιαιτερότητα των Moka Band!

Πώς θα περιγράφατε σε έναν τρίτο τους Moka Band; Και πώς θα περιέγραφε, πιστεύετε, ένας τρίτος εσάς;

Ως μια μουσική πρόταση, ένα μουσικό project που ως στόχο έχει να δημιουργήσει βιώματα στον κόσμο και όχι μόνο μουσικό performance.

Πιστεύουμε όμως πως ο καλύτερος τρόπος να μας γνωρίσει κανείς, είναι να έρθει σε μια παράστασή μας! Κάποιος τρίτος, που μας ξέρει, θα μας περιέγραφε μάλλον ως τρελούς και αυτό γιατί έχουμε τολμήσει και τολμούμε πράγματα πέρα από τα νερά μας. Δε μπορούμε διαφορετικά.

Διακρίνουμε πολλές επιρροές στη μουσική σας. Ποιες είναι αυτές;

Υπάρχει μια πολυμουσικότητα στο σχήμα , όπως Soul, TripHop, funk, metal, πολλές ατμόσφαιρες, πολύ groove μα πάνω απ'όλα κέφι και αγάπη.
Moka Band
H μπάντα σας έχει ως βάση μια γυναικεία και μια αντρική φωνή. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τη φωνή που ταιριάζει στο κάθε τραγούδι;

Αυτό έχει να κάνει με το πώς θα το αισθανθούμε κυρίως εκείνη τη στιγμή. Η κύρια φωνή του σχήματος είναι η Γιώτα, ενώ ο Νίκος έρχεται περισσότερο ως βοηθητική προσθήκη. Υπάρχουν όμως κομμάτια που θεωρούμε πως έρχονται από μόνα τους και κουμπώνουν στον καθένα.

Εσείς χρησιμοποιείτε τον αγγλόφωνο στίχο. Ποια είναι, πιστεύετε, η τύχη του ελληνικού στίχου στην Ελλάδα;

Θεωρούμε πως στη χώρα μας, ο ελληνικός στίχος έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι, μιλάει άμεσα και θα συνεχίσει να το κάνει.

Παρότι είμαστε αγγλόφωνη μπάντα, δεν έχουμε αποκλείσει και τον ελληνικό στίχο και το πιο πιθανό είναι πως στο δεύτερο δίσκο θα τον συμπεριλάβουμε.

Ωστόσο, έχετε φτιάξει μια πολύ ωραία διασκευή της «Όμορφης πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη με νοσταλγική διάθεση. Πώς  επιλέξατε το συγκεκριμένο τραγούδι και πώς προέκυψε το εγχείρημα αυτό;

Αυτό είναι κάτι που μας ζητήθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών για ένα αφιέρωμα προς τον Μίκυ Θεοδωράκη. Επιλέξαμε την όμορφη πόλη και θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το κομμάτι με όλο τον σεβασμό που διαχέει ο κος Θεοδωράκης, αλλά και να προσδώσουμε το δικό μας στοιχείο, να το κάνουμε με κάποιο τρόπο δικό μας.Το πάντρεμα του παλιού με το σύγχρονο στοιχείο, έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; Είναι μια τάση αναπόλησης του παρελθόντος;

Ναι, υπάρχει μια αναπόληση για πολλούς λόγους, ίσως και λόγω των δύσκολων ημερών, αν και υπάρχει μια ρετρολαγνεία όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου. Πιστεύουμε πως οφείλεις να μαθαίνεις από το παλιό, να το κατανοήσεις και έπειτα να προχωρήσεις σε κάτι καινούριο. Η προσθήκη παλαιών στοιχείων δημιουργεί αυθόρμητες εκρήξεις χαράς και νοσταλγίας στο κοινό, και αυτό από μόνο του καθιστά την επιτυχία ευκολότερη.

Στις 9 Απριλίου θα εμφανιστείτε στο PassPort για μια «4 YEARS ANNIVERSARY» συναυλία! Αρχικά, πώς αισθάνεστε για τα «γενέθλιά» σας; 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, μα και περήφανοι για την μέχρι τώρα πορεία μας. Πάντα όμως πατάμε στη γη. Όλο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, τα έχουμε κάνει με πολλή αγάπη, μεράκι, κόπο και προσοχή. Δεν θέλουμε να κάνουμε άλλο ένα πυροτέχνημα ούτε και να διαβούμε τον εύκολο δρόμο. Ο κόσμος σε ανεβάζει, ο κόσμος σε κατεβάζει, πάντα! Εμείς τον ευχαριστούμε πολύ, διότι ήταν πάντοτε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή.
Moka Band
Θα υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα συμμετοχών! Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στην εμφάνισή σας την Κυριακή των Βαΐων; 

Την Κυριακή έχουμε καλέσει ανθρώπους που αγαπάμε, όπως κάνουμε όλοι όταν έχουμε γενέθλια. Ο Νίκος Ξύδης πέρα από παραγωγός μας είναι και οικογένεια!Θα χαρούμε που θα είναι μαζί με την Βαλερία Κουρούπη στο πλευρό μας! Ο MCD, είναι επίσης αγαπημένος φίλος και συνεργάτης και έχουμε την χαρά να έχουμε έναν από τους καλύτερους DJ στην χώρα μας, μαζί στη σκηνή.

Εκείνη τη βραδιά θα είναι επίσης μαζί μας δύο φοβερές μπάντες , οι πολυφωνικοί Dreamy Whispers και οι πιο blues Altribe! Δύο σημαντικά και ανερχόμενα συγκροτήματα που πραγματικά θα τους απολαύσετε!
Δε θα μπορούσε να λείπει βέβαια και ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης, παλιός μας φίλος, που ευελπιστούμε να μας χαλάσει τη βραδιά, όπως μόνο εκείνος ξέρει.

Θα έχουμε όμως και τις εκπλήξεις μας, από κοντά...

Το ακυκλοφόρητο υλικό από τον δεύτερο δίσκο σας, που θα παιχτεί για πρώτη φορά στην εν λόγω συναυλία, σε ποια μήκη κύματος κινείται;
Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας;

Ο πρώτος δίσκος κινήθηκε σε ένα πολυμουσικό μείγμα, ενώ ο δεύτερος θα είναι μάλλον πιο συγκεκριμένος. Δεν αγαπούμε τις ταμπέλες, θέλουμε να δημιουργήσουμε και να γράψουμε αυτό που θα μας βγει φυσικά. Αν θα έπρεπε να το περιγράψουμε κάπως, σε σχέση με τον πρώτο , θα λέγαμε πως θα κινηθεί σε περισσότερο Nέο-soul, Nέο-prog, DownTempo δρόμους.

Πότε να αναμένουμε τον δίσκο και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν έχουμε βάλει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό μας γιατί δε θέλουμε να μας περιορίσει και να μας αγχώσει. Η απάντηση είναι, όταν θα είμαστε έτοιμοι. Παράλληλα σχεδιάζουμε τις επόμενες εμφανίσεις μας  σε Ελλάδα και ίσως εξωτερικό, και κάποιες ενδεχόμενες συνεργασίες.

Bρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνισή τους
εδώ.

Moka Band
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (1)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια