life

Life: ένα διαστημικό θρίλερ

Διαβάστηκε
Eίναι το Life το νέο Alien;
life


 Κάθε μορφή ζωής χρειάζεται την καταστροφή για να επιβιώσει!

Η Οδύσσεια του διαστήματος για την εύρεση ζωής σ' άλλους πλανήτες συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς το επιστημονικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τους Jake Gyllenhaal, Ηiroyuki Sanada, Ryan Reynolds και Rebecca Ferguson, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του «αν οι Αρειανοί είναι φίλοι μας».

Η πολυαναμενόμενη απάντηση θα δοθεί τελικώς μέσα από την μελέτη του Κάλβιν, ενός μονοκύτταρου οργανισμού από τον κόκκινο πλανήτη. Φίλος ή εχθρός; Ζωή ή θάνατος; Η ταυτότητα του Κάλβιν παραμένει άγνωστη, το ίδιο και οι προθέσεις του, όμως δεν υπάρχει χρόνος για μελέτη, αφού κάθε λεπτό που περνάει βαίνει εις βάρος της ύπαρξης του πληρώματος και ίσως και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

life

Το διάστημα και οι αχαρτογράφητοι κόσμοι του έχουν εξάψει ουκ ολίγες φορές την φαντασία του Hollywood. Κατά τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μια στροφή σε μια κάπως πιο «επιστημονική» προσέγγιση του θέματος με την ενσωμάτωση και κάποιας στοιχειώδους συμπαντικής θεωρίας  για αρχάριους μέσα στην δράση ("Interstellar", "Arrival"). To "Life" του Εspinosa, όμως, δεν ακολουθεί τη διαστημική τάση των τελευταίων ετών, αλλά βαδίζει στα κινηματογραφικά χνάρια του Ridley Scott και του "Alien". Ο Εspinosa σκηνοθετεί ένα διαστημικό θρίλερ από τα παλιά, όπου το άγνωστο, στην προκειμένη περίπτωση ένας εξωγήινος οργανισμός, απειλεί να καταστρέψει την ανθρώπινη ζωή είτε γιατί είναι εχθρικός προς αυτή, είτε διότι θέλει να επιβιώσει σκοτώνοντας το άγνωστο.

life

Η ταινία ούσα γυρισμένη εξ ολοκλήρου μέσα σ' ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη καταφέρνει να καλλιεργήσει το αίσθημα της περιπέτειας και της αγωνίας. Παράλληλα, η κάμερα του Εspinosa κινούμενη απελευθερωμένη από την βαρύτητα εντός των ασφυκτικά μικρών χώρων του διαστημικού σταθμού μας μεταφέρει στο κλειστοφοβικό περιβάλλον της ταινίας, όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάποια σκοτεινή, συνήθως, γωνία.
 
Αναμφισβήτητα, η σκηνοθεσία και τα ειδικά εφέ είναι εξαιρετικά, ωστόσο δεν μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο και για το σενάριο. Δεν με απογοήτευσε  τόσο η επιλογή του να απέχει από τις «επιστημονικές» υποθέσεις των  "Interstellar" και "Arrival", εξάλλου όπως προείπα απέχει κάποια έτη φωτός απ' αυτά ως προς την σύλληψη του διαστήματος, όσο ότι δεν κατόρθωσε να φέρει τους θεατές κοντά στους ήρωες. Τα λίγα στοιχεία που δόθηκαν για το παρελθόν των χαρακτήρων και οι ακόμα πιο ελάχιστες πληροφορίες που λάβαμε για τις μεταξύ τους σχέσεις δεν μας επέτρεψαν ως κοινό να δεθούμε με τους κοσμοναύτες, ούτε όμως έδωσε την δυνατότητα και στο εξαιρετικό καστ με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο να ξεδιπλωθεί υποκριτικά και να χτίσει τους χαρακτήρες του. Στα θετικά, ωστόσο, του σεναρίου θα βάλω τον Reynolds που ταξίδεψε έστω και για κάποια λεπτά το χιούμορ του Deadpool στο διάστημα, καθώς επίσης και το φινάλε της ταινίας που το βρήκα ευχάριστο, υπό την έννοια πως ταίριαζε με την ατμόσφαιρα της υπόθεσης.

Το  "Life" δεν κατόρθωσε να γίνει ταινία που θα την μνημονεύουμε σε σινεφίλ συζητήσεις περί εξωγήινων θρίλερ, απέτυχε να κερδίσει τον τίτλο του νέου "Alien", παρ' όλα αυτά είναι ένα έργο που βλέπεται ευχάριστα.Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Daniel Espinosa
Σενάριο: Rhett Reese, Paul Wernick
Μουσική: Jon Ekstrand
Πρωταγωνιστούν: Ηiroyuki Sanada, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Olga Dihovichnaya, Ariyon Bakare

Από
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμολογήστε την ταινία
Βαθμός ταινίας/10 ()
Πες μας τη γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια