evripidis_mpekos

Gimme 10: Οι επιλογές του Ευριπίδη Μπέκου

Ο νεαρός συνθέτης σχολιάζει αγαπημένα του κομμάτια και δίσκους.
Διαβάστηκε φορες
Γεννημένος στη Λάρισα το 1991, ο Ευριπίδης Μπέκος σπούδασε θεωρητικά και πιάνο και είναι απόφοιτος σύνθεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη μουσικής, γράφοντας για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα άλμπουμ Των Αγγέλων Το Κρασί (2006), Περί Μπάζων Και Λοιπών Απορριμάτων (2008) και Quark (2012), ενώ η πιο πρόσφατη εργασία του, με τίτλο O Tempora! O Mores! κυκλοφόρησε πέρυσι από την εταιρεία Αυλός, σε διανομή Minos-EMI.

Ως σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης, ο Ευριπίδης Μπέκος καταγράφει παρακάτω μουσικά θέματα και δίσκους που τον έχουν επηρεάσει:

1. Electric City - Chick Corea
1986, Chic Corea και Elektric Band. Για την αβίαστη ρυθμικότητά του, την προσεγμένη απλότητά του και την συνολική θετική ενέργεια αυτού του κομματιού.

2. BWV 1052 - Harpsichord Concerto In D Minor - J.S. Bach
1738, J.S.Bach. Αριστουργηματικό κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα. Ένα από τα πρώτα μου ακούσματα τα οποία με “παρέσυραν” στον θαυμαστό κόσμο της Μουσικής.  

3. Acres Wild - Jethro Tull
1978, Jethro Tull. Αληθινό folk rock... Ανεμελιά, ελευθερία και αγάπη.

4. Toccata For Piano And Orchestra - Γιάννης Χρήστου
1962, Γιάννης Χρήστου. Εμβληματικός συνθέτης και στοχαστής–φιλόσοφος της μουσικής. Έφυγε νέος (περίπου 40 ετών), ωστόσο το έργο του έχει μείνει στην ιστορία και ο ίδιος εντάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα των συνθετών του ευρύτερου πλαισίου της avant garde.  Το συγκεκριμένο έργο είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, η πιο κατανοητή και συνάμα μεστή αποτύπωση του κινήματος, ένα έργο που έχω μελετήσει εκτενώς και έχω χιλιοακούσει, στο οποίο κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούριο. Άψογη χρήση της ορχήστρας και των χρωμάτων της. (Εκτέλεση από την Ορχήστρα των Χρωμάτων).

5. Gaudete, Christus Est Natus
Περ. 1580, ανώνυμος. Η ομορφιά της τροπικής πολυφωνίας με ρίζες από τον Μεσαίωνα. Απλότητα, καθαρότητα και ψυχική ανάταση. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1582 στη συλλογή θρησκευτικών ασμάτων Piae Cantiones. (Εκτέλεση: Choir of The Queen's College).

6. Always - Aziza Mustafa Zadeh (όλο το άλμπουμ)
1993, Aziza Mustafa Zadeh ή αλλιώς "The Princess Of Jazz". Αγαπημένος δίσκος από την εφηβεία και έπειτα, απίστευτο δέσιμο της μουσικής του Αζερμπαϊτζάν με την jazz και απίστευτα παιξίματα! Προσωπικό σημείο αναφοράς. 

7. Εδώ Στη Ρωγμή Του Χρόνου - Νίκος Παπάζογλου
1986, Νίκος Παπάζογλου και Μανώλης Ρασούλης. Ένα κομμάτι που νομίζω τους περισσότερους από εμάς μας αγγίζει κατευθείαν στην καρδιά. Ορόσημο. Ας είναι και οι δυο τους καλά εκεί που είναι.

8. Vox Balaenae - George Crumb
1971, George Crumb. Απόκοσμο και συνάμα τόσο αναγνωρίσιμο... Για ηλεκτρικό φλάουτο, προετοιμασμένο πιάνο και τσέλο. Εμπνευσμένο από το τραγούδι των φαλαινών, το οποίο ο Crumb είχε την ευκαιρία να ακούσει κάπου στο 1960 από τις ηχογραφήσεις ενός ερευνητή των ωκεανών.

9. Το Μαργούδι Κι Ο Αλεξαντρής (παραδοσιακό) 
Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια της μουσικής μας παράδοσης το οποίο αποτέλεσε και βάση για το έργο μου Μυθοπλασία. (Εκτέλεση Από το CD Κρουστά - Percussion Instruments).

10. Κάτω Στης Μαργαρίτας Τ' Αλωνάκι – Γιάννης Μαρκόπουλος
1968, Γιάννης Μαρκόπουλος, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια... Κατά την άποψή μου, ένα από τα αρτιότερα παραδείγματα μελοποιημένης ελληνικής ποίησης.

Τιμητικές Αναφορές:
Chameleon - Herbie Hancock
1973, Herbie Hancock. Χωρίς συστάσεις!

Knight Rider (Ο Ιππότης της Ασφάλτου) – Stu Phillips
1982. Απόλυτα επιτυχημένο intro και εντελώς ταιριαστό με το περιεχόμενο της κλασσικής αμερικανικής σειράς. Easter egg: παραδόξως το κομμάτι αυτό είναι γραμμένο ουσιαστικά πάνω σε μια κλίμακα που συναντάται πολύ συχνά και στα δικά μας πιο... ανατολίτικα ακούσματα και είναι η κλίμακα χιτζάζ, μεταφερμένη βέβαια σε φα#...

Της Λησμονιάς το Φυλακτό - Ευριπίδης Μπέκος/Δημήτρης Κοντογιάννης
2016, δίσκος O Tempora! O Mores!... Ένα κομμάτι που έχει... μπόλικες μουσικές αναφορές, και ποιος ξέρει, ίσως και σε κάποια από τα παραπάνω!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα