Τίνα Αλεξοπούλου

Τίνα Αλεξοπούλου: «Οι ηθοποιοί είμαστε λίγο σαν τους καμικάζι»

Διαβάστηκε
Τίνα Αλεξοπούλου
Η Τίνα Αλεξοπούλου είναι μία πολυπράγμων καλλιτέχνις! Παίζει, χορεύει, τραγουδά και θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια γνήσια performer! Έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές αλλά και μουσικές παραστάσεις, ενώ η παρουσία της έγινε αισθητή και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2013 ίδρυσε τους Tina and the Jazzymates, ένα μουσικό σχήμα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Με αφορμή την παράστασή τους το Σάββατο 13 Μαΐου στο GiocondArt, κάναμε μια ωραία κουβέντα.Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό σου θα δει μια πλειάδα σπουδών και ενασχολήσεων, από το θέατρο μέχρι τη μουσική, από τον χορό μέχρι τις performing arts και από τη φωτογραφία μέχρι το video art. Εσύ σε ποια από όλες τις τέχνες νιώθεις πιο κοντά και πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;

Πλέον εκεί που νιώθω πιο κοντά είναι η τέχνη της μουσικής. Ξεκίνησα ως ηθοποιός με σπουδές στο Εθνικό θέατρο αλλά διαπίστωσα ότι ο λόγος δεν ήταν το μέσο με το οποίο μπορούσα να εκφραστώ καλύτερα. Για αυτό και συνέχισα τις σπουδές μου στην Αγγλία, με την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (σ.σ. Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και παρακολούθησα  Master in Performing Arts. Εκεί διαπίστωσα ότι ο/η "performer" δεν έχει στεγανά σε αυτό που πρέπει να παρουσιάσει. Είναι ταυτόχρονα ηθοποιός, τραγουδιστής, χορευτής, μπορεί να συμμετέχει σε εικαστικές εκθέσεις και installations, γενικότερα αποτελεί το μέσο για να παρασταθεί/ παρουσιαστεί μια οποιαδήποτε Τέχνη. Κι ενώ λατρεύω την ελληνική γλώσσα και όσο ήμουν στο εξωτερικό συνέχεια υπογράμμιζα στους άλλους "that’s a Greek word" (σε σημείο εκνευριστικό), δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σαν όρος στα ελληνικά που να μπορεί να περικλείσει όλες αυτές τις έννοιες σε μια λέξη. Οπότε συστήνομαι ως performer χάριν συντομίας περισσότερο κι όχι επειδή το προτιμώ. Όσον αφορά τη φωτογραφία και το Video Art υπήρξαν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Παρουσίασα τρεις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας που η μια η «Καρδιά Περιβόλι» είχε ανέλπιστη επιτυχία! Δάσκαλος μου υπήρξε ο γνωστός φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής με τον οποίο συνεργάζομαι  σαν βοηθός του και σαν μοντέλο εδώ και δέκα χρόνια. Πάντα έχω το εικαστικό κομμάτι στην καρδιά μου –η μητέρα μου είναι ζωγράφος- πάντα βγάζω φωτογραφίες, αλλά λόγω χρόνου δεν μπορώ να αφοσιωθώ σε αυτό. Προς το παρόν μαζεύω υλικό και κάποια στιγμή θα γίνει μια έκθεση.

Έχοντας εμπειρία στον χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου, πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας το επάγγελμα του ηθοποιού;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το ξέρουν όλοι. Όταν έχουν κλονιστεί "στιβαρά" επαγγέλματα (γιατροί δικηγόροι κ.τ.λ) πόσο μάλλον το επάγγελμα του ηθοποιού και του μουσικού, που από πάντα ερχόταν αντιμέτωπο με την ανεργία λόγω της ίδιας της  φύσης του. Πλέον είμαστε λίγο σαν τους καμικάζι. Ζώνεσαι με το εκρηκτικό χάρισμα σου και βουτάς στο κενό! Για να συνεχίζεις αυτή τη δουλειά και να μην εγκαταλείπεις, να μην απογοητεύεσαι από τους πολύμηνο διάστημα αναμονής της πληρωμής, από την έλλειψη αξιοπιστίας από τους εργοδότες κτλ. πρέπει να έχεις τόσο πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις που να σε αυτοτροφοδοτεί… Και φυσικά μια δεύτερη δουλειά έστω part time. Εγώ είχα την τύχη να δουλέψω ως αναπληρώτρια θεατρολόγος, λόγω του πτυχίου μου από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών, σαν ηθοποιός σε παραστάσεις και σήριαλ, διαφημίσεις κ.ά.
 
Το 2013 ίδρυσες το σχήμα «Tina and the Jazzymates». Υπήρχε κάποια ανάγκη, εσωτερική ή εξωτερική, που σε οδήγησε στο να ιδρύσεις ένα δικό σου σχήμα;

Αυτό συνδέεται και με την προηγούμενη ερώτηση. Η εξωτερική ανάγκη ήταν ότι ήθελα να δουλέψω άμεσα χωρίς να εξαρτώμαι κάθε φορά από τον εκάστοτε σκηνοθέτη και παραγωγό. Να κάνω τα live και να πληρώνομαι την ίδια βραδιά. Εσωτερική ανάγκη ήταν η επιθυμία μου να  τραγουδήσω αγαπημένα κομμάτια από μιούζικαλ που θα ήταν πολύ  δύσκολο να μου δοθεί η ευκαιρία να τα πω σε μια μεγάλη παραγωγή ή να τύχει να γίνει η αντίστοιχη παράσταση. Άσε που οι ακροάσεις ήταν ελάχιστες ή κεκλεισμένων των θυρών… Οπότε σκέφτηκα να πάρω τα ηνία στα χέρια μου και να δημιουργήσω ένα μουσικό σχήμα. Έτσι συγκέντρωσα τα αγαπημένα μου κομμάτια και μαζί με τους μουσικούς μου ξεκινήσαμε τα live. Σιγά σιγά και κυρίως από στόμα σε στόμα δημιουργήθηκε ένας πυρήνας από πολύ θερμούς ακροατές που μας στηρίζουν και μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε και να μεγαλώσουμε. 
 

Μίλησέ μας για τους «Tina and the Jazzymates»! Ποιοι είστε και με ποια μουσικά είδη καταπιάνεστε;

Το σχήμα ξεκίνησε ως τρίο με πιάνο και σαξόφωνο λόγω budget για να είναι πιο μικρό και ευέλικτο. Αργότερα προσθέσαμε μπάσο και ντραμς. Και τώρα πλέον το σχήμα απαρτίζεται από τους εξαιρετικούς μουσικούς Brian Voll στο πιάνο, Αδάμ Δόγκα στο σαξόφωνο και το κλαρινέτο, Κώστα Καλογήρου στα ντραμς και Μάριο Σκούφο στο μπάσο. Ξεκινήσαμε σαν βάση με την jazz μουσική εξ 'ου και το όνομα "Jazzymates" - οι φίλοι της τζαζ δηλαδή- αλλά μετά προσθέταμε ολοένα και πιο γρήγορα και κεφάτα κομμάτια με αποτέλεσμα να παίζουμε πλέον περισσότερο swing και rock’n’roll παρά τζαζ. Φυσικά υπάρχουν πάντα επιλεγμένα κομμάτια από μιούζικαλ αλλά και ελληνικά τραγούδια από Χιώτη, Μουζάκη, Πλέσσα διασκευασμένα βέβαια με το δικό μας στυλ.

Πάντως, δεν μοιάζει να είστε ένα αμιγώς μουσικό σχήμα. Τα κοστούμια, η σκηνοθεσία και το όλο κλίμα παραπέμπουν σε κάτι ξεχωριστό. Ποιες ιδιαιτερότητες, πιστεύεις, ότι έχει το σχήμα αυτό;

Πρόκειται πλέον για μια μουσική παράσταση. Ένα mini μιούζικαλ που πάντα ονειρευόμουν! Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Ιωάννης Τρουλλινός που ανέλαβε την παραγωγή τα τελευταία 2 χρόνια. Έτσι προστέθηκε στο σχήμα ο υπέροχος τενόρος Κώστας Μπουγιώτης και μαζί ερμηνεύουμε ντουέτα από το Grease μέχρι το Φάντασμα της Όπερας! Επίσης, συμμετέχουν 4 χορεύτριες σε χορογραφίες ειδικά διαμορφωμένες για το show μας από τη Φρόσια Τσιριμιάγγου. Τα υπέροχα κοστούμια επιμελείται η ενδυματολόγος Ευδοκία Βεροπούλου, το μακιγιάζ η Όλγα Σαρσαρίδη και τις κομμώσεις η Νόνη Mamageishvili. Κατά καιρούς έχουμε και συμμετοχή από γνωστούς stand up comedians.  Οι συντελεστές πλέον στα μεγάλα show ξεπερνούν τα 14 άτομα! Και για μένα κάθε φορά είναι μια μεγάλη γιορτή!

Έχεις λάβει μέρος στο επιτυχημένο μουσικό αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη με τίτλο «20 χρόνια χωρίς Μελίνα…», το οποίο ταξίδεψε και αποθεώθηκε σε Ελλάδα και Γαλλία. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή και πώς ήταν η εμπειρία;

Η συνεργασία προέκυψε εντελώς τυχαία και θυμίζει λίγο από παραμύθι. Βέβαια είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς. Το 2012 τραγουδούσα σε μια εκδήλωση που έτυχε να παρακολουθεί ο μουσικός και παραγωγός Pierre Maraval μαζί με τη σύζυγό του στις διακοπές τους. Το πρόγραμμα ήταν σε επτά γλώσσες και ανάμεσα στα τραγούδια είχα αρκετά στα γαλλικά. Η προφορά μου του θύμισε λίγο την προφορά της Μελίνας Μερκούρη και έτσι συνέλαβε την ιδέα να παρουσιάσουμε ένα μουσικό αφιέρωμα στο Παρίσι για την αξέχαστη Μελίνα. Όταν μου το πρότεινε δεν μπορούσα να το πιστέψω! Βέβαια στην αρχή φοβήθηκα μήπως υπήρχαν αντιδράσεις να αναμετρηθώ με το όνομα της, αλλά μετά σκέφτηκα ότι εγώ δεν θα προσπαθούσα να τη μιμηθώ, ούτε να την ενσαρκώσω απλώς θα γινόμουν το μέσο να ακουστούν τα τραγούδια της και να φωτιστούν με κείμενα και βίντεο πτυχές της προσωπικότητας της. Γι αυτό πιστεύω ότι αγαπήθηκε η παράσταση τελικά και το αποδέχτηκε ο κόσμος με τέτοιο ενθουσιασμό, γιατί πλησίασε το φαινόμενο Μελίνα με μεγάλο σεβασμό χωρίς καμία διάθεση μίμησης. 

Έτσι, ακριβώς τη μέρα που συμπληρώνονταν τα 20 χρόνια που «έφυγε» η Μελίνα, στις 6 Μαρτίου του 2014 στο κατάμεστο θέατρο La Reine Blanche παρουσιάστηκε το αφιέρωμα παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία κ. Θεόδωρου Πασσά και τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Το κοινό χειροκροτούσε όρθιο και φώναζε encore encore! Ακολούθησαν άλλες τέσσερις παραστάσεις τον Μάρτιο και μετά περιοδεία στη Νάντη, Μασσαλία, Νίκαια, Saint Germain En- Laye, Evry αλλά και στην Αθήνα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη όπου έζησα την πιο συγκινητική στιγμή όταν με συνεχάρη θερμά ο ίδιος ο αδερφός της Μελίνας ο κ. Σπύρος Μερκούρης.

Στις 13 Μαΐου θα εμφανιστείτε για μία και μόνο βραδιά στο GiocondArt στου Ζωγράφου. Τι πρόκειται να δούμε και να ακούσουμε εκεί;

Ένα πολύ δροσερό κοκτέιλ από τραγούδια jazz, swing, rock n roll, μέχρι disco και λάτιν! Βέβαια δεν θα λείψουν και τα ελληνικά τραγούδια για το δεύτερο μέρος που με αυτά δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να συμμετέχει, να τραγουδάει μαζί μας και να διασκεδάζει πραγματικά. Γενικά το κέφι είναι μεταδοτικό. Μας αρέσει κάθε  φορά να γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και ανυπομονούμε να παίξουμε στο ατμοσφαιρικό GiocondArt!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου, τόσο για το καλοκαίρι όσο και μετέπειτα;

Τα σχέδια είναι  αρκετά και μακάρι να πάνε όλα καλά. Μέσα Ιουνίου θα ηχογραφήσουμε το πρώτο μου single με τίτλο "J'ai rêvé d'une nuit" σε στίχους και μουσική Pierre Maraval στο Παρίσι. Κι ύστερα επιστροφή Ελλάδα στις όμορφες παραλίες μας για το γύρισμα του βίντεο κλιπ! Παράλληλα, με τον Ιωάννη Tρουλλινό ετοιμάζουμε μια μεγάλη παραγωγή για μια μουσική παράσταση με τον Κώστα Μπουγιώτη και  μ’ ένα ακόμα εξαιρετικό guest που θα σας πούμε σύντομα. Και από μέσα  Ιουλίου θα ξεκινήσει η περιοδεία της παράστασης ανά την Ελλάδα!

Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία σε όλα!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


Πληροφορίες για το live μπορείτε να βρείτε
εδώ.
Από
Λέξεις Κλειδιά
Τίνα Αλεξοπούλου Tina and the Jazzymates Συνεντεύξεις 2017
35
GiocondArt Cafe
7
performance
5
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια