YIANNEIS @ Koo Koo (16/10/2010)

Η λέξη "διασκευή" χρησιμοποιείται εύκολα και απερίσκεπτα στην Ελλάδα. Οι YIANNEIS όμως ανήκουν στην κατηγορία των σχημάτων που κάνουν πραγματικές διασκευές...

Διαβάστηκε φορες
Ποιός: Οι "YIANNEIS"
Πού: Στο Koo Koo
Πότε: Σάββατο 16/10 (και κάθε Σάββατο έως 27/11)

Η λέξη "διασκευή" χρησιμοποιείται εύκολα και απερίσκεπτα στην Ελλάδα. Οι YIANNEIS όμως ανήκουν στην κατηγορία των σχημάτων που κάνουν πραγματικές διασκευές, παρουσιάζουν δηλαδή γνωστά κομμάτια με τον εντελώς δικό τους τρόπο. Και κάτι παραπάνω από αυτό. Στην ουσία αποδομούν ένα τραγούδι και πάνω σε αυτό φτιάχνουν έναν καινούριο κόσμο.

           

Χτες στο "Koo Koo" διαπίστωσα ότι δεν ήταν υπερβολικά τα καλά λόγια που ακούγονταν τα τελευταία δύο χρόνια για τους YIANNEIS. Έξι νεαροί μουσικοί πολύ καλού επιπέδου και ένας - επίσης νέος - τραγουδιστής με εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη φωνή συνθέτουν ένα γκρουπ που σε κερδίζει αμέσως. Ακούσαμε από Michael Jackson μέχρι ηπειρώτικα και από Rage against the machine μέχρι Bregovic. Οι επιλογές του γκρουπ καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα (electronica, rock, alternative, indie, pop, ethnic κ.ά.) και αυτό είναι ένα από τα μυστικά του καλού αποτελέσματος. Τα περάσματα από το ένα τραγούδι στο άλλο ήταν άψογα. Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες ότι είσαι στη Βρετανία και μέσα σε δευτερόλεπτα το πέρασμα σε ανατολικούς ήχους έμοιαζε απολύτως φυσιολογικό!

         

Στα περισσότερα τραγούδια η απόδοση της μπάντας ήταν εξαιρετική. Δυναμικά και "σκληρά" κομμάτια μετατρέπονταν σε λυρικά και αντίστροφα. Εκεί που περίμενες το σόλο της κιθάρας άκουγες το φλάουτο! Όλο το live έμοιαζε με ένα εξελισσόμενο έργο και όχι απλά με συναυλία. Η θεατρικότητα παρούσα διαρκώς, αν και στον τομέα αυτό χωράει αρκετή βελτίωση ακόμα. Φαντασία, πλουραλισμός και γενικά μια σύγχρονη μουσική ιδέα.

   

Αξίζει να δείτε τους ΥΙΑΝΝΕΙS σε μία από τις επόμενες εμφανίσεις τους για όλους τους παραπάνω λόγους. Προσθέστε και την γλυκύτατη παρουσία της 19χρονης Ειρήνης Αραμπατζή που με τις όμορφες ερμηνείες της βάζει στο παζλ και γαλλικά κομμάτια (Edith Piaf κ.ά.), αλλά και τα τραγούδια του συγκροτήματος σε ελληνικό στίχο (ξεχωρίζει η καθηλωτική "Μέδουσα") που θα κυκλοφορήσουν στον πρώτο τους δίσκο.

Οι YIANNEIS είναι οι: Λάμπρος Φιλίππου (φωνή), Νίκος Ζαδές (φωνή, πλήκτρα, ακορντεόν), Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες, τζουράς), Δημήτρης Πετράκης (φλάουτο, πλήκτρα, κιθάρα, ταραμπούκα), Ilya Algaer (κοντραμπάσο, φωνητικά), Άρης Καλλέργης (τύμπανα, φωνητικά), Διονύσης Κοκόλης (guest τρομπέτα)
Ιστοσελίδα: www.myspace.com/yianneis

Photos της συντάκτριας και φωτογράφου μας Ιωάννας Μπούμη



Tags
Διαβάστε ακόμα