Sivert Høyem

Sivert Høyem: Πιο σκοτεινό & ατμοσφαιρικό το νέο album το 2011

Νέος δίσκος, εμφανίσεις στην Ελλάδα, πολιτική και μη συνεργασία με Frode...
Διαβάστηκε φορες

Sivert Hoyem

Λίγες ημέρες πριν, μιλήσαμε στο τηλέφωνο με το Sivert Høyem, τον τραγουδιστή των Madrugada με την τόσο ιδιαίτερη, ζεστή και γεμάτη φωνή. Η ζεστασιά και η απλότητα που δείχνει στις εμφανίσεις του ο Sivert ήταν εμφανείς και στην κουβέντα μας. Ένας πολύ οικείος και προσγειωμένος άνθρωπος...

Η αφορμή της επικοινωνίας μας ήταν βέβαια οι επερχόμενες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 22/10), Αθήνα (23/10) και Πάτρα (24/10). Τι μάθαμε συνοπτικά από αυτή:

- Στις συναυλίες του θα ακούσουμε κάποια νέα τραγούδια. Το καινούργιο album αναμένεται το 2011.
- Οι νέες μουσικές του δε θα είναι pop, αλλά σχετικά κοντά στον ήχο των Madrugada.
- Θα παίξει 3-4 τραγούδια των Madrugada στις συναυλίες του στην Ελλάδα.
- Δεν αναμένεται να συνεργαστεί με τον Frode (Madrugada) στο άμεσο μέλλον.

Πάμε να δούμε όμως με λεπτομέρειες όλα όσα είπαμε. Παρακάτω, μπορείτε να ακούσετε και το ηχητικό clip της κουβέντας μας.

Mix Grill: Sivert, είσαι στην Ολλανδία τώρα για τη συναυλία σου αύριο. Σωστά?
Sivert Høyem: Ναι έχω ελεύθερη μέρα σήμερα.

MG: Έχω διαβάσει ότι δε σου αρέσουν οι συνεντεύξεις και έχεις δίκιο! Δε μου αρέσουν ούτε εμένα (γέλια). Ας αρχίσουμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση με ένα διαφορετικό τρόπο.  Είμαι fan των Madrugada και μου αρέσουν επίσης και οι solo μουσικές σου. Ρώτα με εσύ οτιδήποτε θέλεις.
SH: Θέλω να σε ρωτήσω μια ερώτηση. Πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα τώρα; Ακούμε ότι έχετε πολλά προβλήματα.

MG: Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με την οικονομία μας. Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας. Κάθε μήνα όλα αλλάζουν προς το χειρότερο. Ξέρεις, εδώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι συνήθως, πιθανότατα λόγω του καιρού και του ήλιου. Αλλά, όλους αυτούς τους μήνες, χάνουμε το χαμόγελό μας.

Sivert Hoyem - Moon LandingMoon Landing

MG: Τώρα είναι η σειρά μου! Γράφεις στο site σου για το τελευταίο άλμπουμ σου: «Ήθελα ο τίτλος του άλμπουμ να μιλάει στους ανθρώπους για τη φιλοδοξία που έχω για αυτό το άλμπουμ, όντας το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις διαλύθηκε η μπάντα». Επομένως αυτή είναι μια νέα αρχή για σένα. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το τελευταίο σου δίσκο, το «Moon Landing».
SH: Ηχογραφήθηκε σε ένα εξοχικό σπίτι στα βουνά, στη Νορβηγία. Ήταν 2 ώρες περίπου βόρεια του Oslo. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω πολύ καιρό. Να πάω κάπου και να απομονωθώ τελείως, να βυθιστώ στη μουσική. Απλά να μπω μέσα σε αυτό.

MG: Τι σε εμπνέει περισσότερο; Το μέρος που ηχογραφείς το νέο σου υλικό ή η καθημερινή ζωή σου; Ίσως τα γεγονότα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή σου;
SH: Είναι διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη έμπνευση για τη μουσική έρχεται από τη μουσική. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις κάτι που να σε ενδιαφέρει. Χθες το βράδυ καθόμασταν μετά το show και βλέπαμε στο youtube videos από συναυλία στο ίδιο μέρος που είχαμε μόλις παίξει. Ήταν φανταστικό. Ένα απίστευτο show. Αυτά τα πράγματα μπορεί να με εμπνέουν. Δεν ακούω πολύ μουσική. Όταν μπω σε μια δουλειά, αυτή είναι το μόνο που ακούω για μεγάλο διάστημα. Δεν ακούω πολλά άλμπουμ άλλων. Όταν κάνω κάτι δικό μου, είμαι εντελώς χαμένος σε αυτό.

MG: Το «Moon Landing» ήταν ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια το 2009 και το ακούω ακόμα πολύ. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ αισιόδοξο τραγούδι. Προσπαθείς με αυτό το τραγούδι να ξορκίσεις τα τελευταία δυο χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα;
SH: Αυτό είναι μάλλον σωστό. Αυτό ήθελα να κάνω με αυτό τραγούδι. Είναι αισιόδοξο, αλλά την ίδια στιγμή είναι αισιόδοξο ενάντια στην περίοδο που το έγραψα. Όλη αυτή η μουσική προέρχεται από μια πολύ σκοτεινή περίοδο και με κάποια από αυτά τραγούδια, απλά προσπαθούσα να ανεβάσω τον εαυτό μου.

Νέο album το 2011

Sivert HoyemMG: Πώς φαντάζεσαι τον ήχο σου στο μέλλον; Κοντά στο «Moon Landing» ή στο «Shadows High Meseta», που μου θυμίζει τους Madrugada;
SH: Νομίζω ότι μάλλον έχω μια νέα κατεύθυνση. Θα παίξω και μερικά νέα τραγούδια όταν έρθω στην Ελλάδα. Ίσως να είναι πιο κοντά στο «Shadows High Meseta». Εκτός του ότι δε θα είναι pop, θα είναι
πιο σκοτεινές και ατμοσφαιρικές οι νέες μουσικές μου.  Ίσως οι άνθρωποι να νομίζουν ότι μοιάζει λίγο με τους Madrugada.

MG: Άρα ετοιμάζεις μερικά νέα τραγούδια αυτή την περίοδο. Ετοιμάζεις ένα νέο άλμπουμ;
SH: Ναι έχω ηχογραφήσει μερικά τραγούδια. Και θα παίξω μερικά από αυτά στην Ελλάδα.

MG: Θα έχουμε το νέο άλμπουμ αυτή τη χρονιά;
SH: Νομίζω ότι το άλμπουμ θα βγει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.

MG: Με το internet στη μουσική, νομίζω ότι οι περισσότεροι μουσικοί κάνουν περισσότερες συναυλίες από παλαιότερα. Πως σου φαίνεται αυτή η αλλαγή;
SH: Νομίζω ότι είναι καλό. Μου αρέσει να πηγαίνω σε συναυλίες και μου αρέσει επίσης να κάνω εγώ συναυλίες. Οι rock συναυλίες για μένα είναι πολύ εμπνευσμένες. Μου δίνουν πολλές νέες ιδέες. Μου αρέσει να βλέπω τι κάνουν οι άλλοι μουσικοί. Μελετώ τι κάνουν και έχει πολύ πλάκα.

Πολιτική

MG: Έχω διαβάσει σε μια από τις συνεντεύξεις σου ότι «Στη Νορβηγία, δε μπορείς να πεις τίποτα για την πολιτική αν δεν έχεις πτυχίο ή αν δεν είσαι πολιτικός». Στην Ελλάδα τώρα η πλειοψηφία των ανθρώπων μιλάνε για πολιτική, επειδή η καθημερινή τους ζωή αλλάζει κάθε μήνα. Πιστεύεις ότι οι μουσικοί θα έπρεπε να προσπαθούν να εκφράσουν τα συναισθήματα του κοινού για το θέμα αυτό;
SH: Νομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει το κοινό. Και φυσικά ενδιαφέρει και η πολιτική. Αυτό που περνάτε τώρα είναι πολύ αληθινό και πιστεύω ότι οι μουσικοί θα έπρεπε να το σχολιάσουν. Εγώ πάντως δεν είμαι πολιτικός συγγραφέας, είμαι όμως ρομαντικός.

MG: Το ξέρω. Έχω παρατηρήσει τους στίχους σου και ξέρω ότι δίνεις πολύ σημασία σε αυτούς. Αν δεν κάνω λάθος, στις πρόσφατες συναυλίες σου, παίζεις το «Majesty» και το «The Kids Are on High Street» από τα παλιά τραγούδια των Madrugada. Έχω δει και το «Honey Bee».
SH: Παίζω και μερικά ακόμα. Προσπαθώ να παίξω τα τραγούδια των Madrugada που έχω γράψει εγώ εξολοκλήρου από την αρχή. Αυτά νιώθω σα δικά μου. Και υπάρχουν αρκετά από αυτά. Παίζω επίσης και το «What’s on my mind», το «Honey Bee» και μερικά ακόμα. Θα παίξουμε και μερικά από τα τραγούδια των Madrugada όταν έρθουμε στην Ελλάδα. Έχουμε 3 ή 4 τραγούδια, αλλά δεν πρόκειται να σου πω ποια είναι αυτά.

Συναυλίες στην Ελλάδα

Sivert HoyemMG: Θυμάσαι κάποια συγκεκριμένη συναυλία σου στην Ελλάδα; Ξέρεις ότι έχεις πολλούς fans εδώ.
SH: Θυμάμαι την κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, από την πρώτη φορά το 2000. Δε μπορώ να πω ότι έχω κάποια ιδιαίτερη. Το 2005 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στο Gagarin. Μου αρέσει πολύ να έρχομαι στην Ελλάδα.

MG: Όταν αγαπάνε ένα μουσικό στην Ελλάδα το δείχνουν πολύ έντονα.
SH: Ναι πράγματι.

MG: Τέλος, ας πάμε σε μια πολύ κλασική ερώτηση. Μπορείς να πεις στους fans σου στην Ελλάδα τι να περιμένουν από τις συναυλίες σου εδώ;
SH: Νομίζω ότι κάποιοι fans που έχουν έρθει σε συναυλίες μου σαν solo καλλιτέχνης και με τους Madrugada, θα έχουν δει αλλαγές κατά καιρούς. Νομίζω ότι είμαστε πιο rock fans. Μου αρέσει πολύ το set που παίζουμε τώρα και τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει. Μου αρέσει ο τρόπος που ακούγεται η μπάντα. Παίζουμε τραγούδια από το solo άλμπουμ, από τα κλασικά τραγούδια των Madrugada και παίζουμε και μερικά νέα τραγούδια. Νομίζω θα αρέσουν πολύ στους Έλληνες τα νέα τραγούδια.

MG: Θα συνεργαστείς ξανά με το Frode;
SH: Δε νομίζω. Δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό.

MG: Sivert, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου. Ήταν πολύ ευχάριστο να μιλάω μαζί σου. Ανυπομονούμε να σε δούμε στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα.


Διαβάστε ακόμα