Sid and Nancy

"Sid & Nancy" - Ένα punk δράμα

Διαβάστηκε
Η ταινία του Alex Cox από το 1986 επιστρέφει στις ελληνικές οθόνες.
Sid and Nancy


«Ο Sid είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός μπασίστας. Είναι μια θαυμάσια καταστροφή. Είναι ένα σύμβολο, εκφράζει την άνοια μιας μηδενιστικής γενιάς. Είναι ένας σταρ!» Έτσι περιγράφει ο Malcolm McLaren (David Hayman) τον Sid Vicious, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Gary Oldman. Όμως, το "Sid And Nancy" δεν έρχεται στις ελληνικές αίθουσες τριάντα ένα χρόνια μετά την πρώτη προβολή του στις Κάννες για να θυμίσει την αξία των Sex Pistols μέσα από την τραγικότητα του Sid Vicious, αλλά ως ένα κλασικό cult δράμα με φόντο τα ναρκωτικά και την punk στις δύο κεντρικές πόλεις όπου εκφράστηκε.

Το πρώτο μισό εκτυλίσσεται στο Λονδίνο και ακολουθεί το φρενήρη ρυθμό που επιτάσσει η μουσική των Sex Pistols. Μπορεί η ταινία να επικεντρώνεται στη σχέση του Sid με την επίσης αυτοκαταστροφική Nancy Spungen (Chloe Webb), αλλά, αναπόφευκτα ίσως, υπάρχουν πολλές σκηνές από συναυλίες και αρκετές αναφορές σε γεγονότα της εποχής. Ωστόσο, μην περιμένετε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το συγκρότημα ή τα μέλη του. Βρισκόμαστε στα τέλη του 1977 και οι Sex Pistols ετοιμάζονται να πάνε στις Η.Π.Α. για περιοδεία, και κάπως έτσι, σταδιακά και μετά από μερικές εβδομάδες χωριστά το ζευγάρι –μαζί με την ταινία- περνάει στο δεύτερο στάδιό του, στο Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης. Οι καταχρήσεις του ζευγαριού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια επανόρθωσης εξελίσσονται αργά και με έντονη συναισθηματική φόρτιση από πλευράς του θεατή καθώς γίνεται φανερή η μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Μετά από τόσα χρόνια τα ακριβή αίτια του θανάτου της Nancy δεν έχουν εξακριβωθεί, καθώς ο Sid Vicious πέθανε -αυτοκτόνησε;- λίγους μήνες αργότερα όσο βρισκόταν σε αναστολή. Η ταινία, ως όφειλε, δεν παίρνει θέση σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτό ωστόσο δεν την κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα ως μια απεικόνιση σκληρών, αδιέξοδων σχέσεων, με ρομαντικό τρόπο σε ορισμένα σημεία, όπως εκείνο το φιλί στον κάδο που έγινε και η αφίσα της ταινίας. Η ταινία κυκλοφόρησε τη χρονιά που ένας άλλος εμβληματικός χαρακτήρας της punk σκηνής, ο Joe Strummer, ήταν στην αρχή μιας «καθοδικής» πορείας που διήρκεσε μερικά χρόνια. Το τραγούδι που έγραψε, όμως, για τους τίτλους τέλους είναι από τα καλύτερά του στην άμεση μετά-Clash εποχή και είναι ένας ιδανικός υπότιτλος για την ταινία: "Love Kills".Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 15 Ιουνίου, σε νέα διανομή από τη Βibliotheque.Σκηνοθεσία: Alex Cox
Σενάριο: Alex Cox, Abbe Wool
Φωτογραφία: Roger Deakins
Μουσική: Dan Wool
Μοντάζ: David Martin
Παίζουν: Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman

Ην. Βασίλειο | 1986 | Έγχρωμο | DCP | 112' | Αγγλικά
Από
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμολογήστε την ταινία
Βαθμός ταινίας/10 ()
Πες μας τη γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Sid Vicious Sid and Nancy Nancy Spungen Gary Oldman
4
επανέκδοση ταινίας
14
Sex Pistols
14
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια