Helium The Magic City

Rebellious Jukebox Vol.5: 1997

Επιλογές από τον ηλεκτρικό ήχο του 1997.
Διαβάστηκε φορες
Από τις αρχές τις χρονιάς το Rebellious Jukebox πάει μπρος - πίσω στο χρόνο και παρουσιάζει playlist που πότε βασίζονται στις νέες κυκλοφορίες του 2017 και πότε σε αγαπημένα άλμπουμ από το παρελθόν, από χρονιές που επίσης τελειώνουν σε 7.

Για το πέμπτο μέρος επιστρέφουμε στο παρελθόν και αυτή τη φορά στεκόμαστε στο 1997, μια χρονιά πλούσια σε υλικό τόσο από το χώρο του rock όσο και της ηλεκτρονικής μουσικής, πράγμα που κάνει και πάλι την επιλογή της δεκάδας για το playlist δύσκολη υπόθεση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ανάμεσα στις κυκλοφορίες της χρονιάς υπήρχαν δίσκοι ονομάτων όπως οι Radiohead (να δεις πώς το λέγανε εκείνο το δισκάκι… α, ναι, “OK Computer”), Bjork, Blur, The Verve, Spiritualized, The Dandy Warhols, Cornershop, Wu-Tang Clan, Prodigy, Portishead, Foo Fighters (για να πιάσουμε μόνο τις πιο επιφανείς κυκλοφορίες).

Η δεκάδα δίσκων που τελικά επιλέξαμε από το 1997 είναι αντιπροσωπευτική του Αμερικάνικου ηλεκτρικού ήχου του τέλους των '90s, με μια Βρετανική και μια Αυστραλέζικη προσθήκη στο ίδιο μήκος κύματος (από Prolapse και New Christs αντίστοιχα).  Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεταβατική μετά την κάμψη του grunge όπου πλέον οι πολυεθνικές έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τον underground ήχο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανεξάρτητες εταιρίες παίρνουν πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στον ήχο που μας ενδιαφέρει, ενώ ακόμα το internet δεν έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη μουσική βιομηχανία αφού το mp3 παραμένει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι περισσότεροι από τους δίσκους που βλέπετε παρακάτω μπορεί να μην είχαν ιδιαίτερη εμπορική απήχηση τότε, αλλά έχουν αποκτήσει cult status με το πέρασμα του χρόνου καθώς επηρέασαν πολλούς μουσικούς και συγκροτήματα των αμέσως επόμενων χρόνων. Ανάμεσα τους οι δουλειές που καθιέρωσαν τους Sleater-Kinney και Modest Mouse, κορυφαίες κυκλοφορίες στη σπουδαία δισκογραφία των Yo La Tengo, Built to Spill, Pavement και Swell, και τα κύκνεια άσματα των Geraldine Fibbers της Carla Bozulich και των Helium της Mary Timony. Μάλιστα να σημειώσω ότι με την επέτειο της εικοσαετίας από την κυκλοφορία του «The Magic City», του δίσκου της χρονιάς για τα γούστα αυτής της στήλης, η Matador επανεκδίδει όλους τους δίσκους των Helium καθώς και τη διπλή συλλογή “Ends With End” με μερικά από τα δυσεύρετα singles της μπάντας, ενώ η Mary Timony (οι νεότεροι ίσως τη γνώρισαν χάρις τους Ex Hex ή το indie supergroup των Wild Flag) αυτό τον καιρό δίνει συναυλίες με τα τραγούδια των Helium. Must have & must see!

The Magic City - HELIUM
Dig Me Out - SLEATER-KINNEY
The Lonesome Crowded West - MODEST MOUSE
Perfect From Now On - BUILT TO SPILL
Brighten the corners - PAVEMENT
I can hear the heart beating as one - YO LA TENGO
Butch - THE GERALDINE FIBBERS
Too Many Days Without Thinking - SWELL
The Italian Flag - PROLAPSE
Lower yourself - THE NEW CHRISTS



Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα