φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 | Πρόγραμμα Ιούλιος 2017

Επιλέξτε την παράσταση που σας ταιριάζει και αφεθείτε στην «αγκαλιά» του θεάτρου.
Διαβάστηκε φορες
Ο μεγάλος θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει τα πρωτεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης για ακόμη μια φορά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, έχει να προσφέρει μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων που αναμειγνύουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο και παντρεύουν την κλασσικότητα με τον πειραματισμό.

Ηχηρά ονόματα σκηνοθετών, μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, νέοι ηθοποιοί αλλά και «θαλασσόλυκοι» του θεάτρου, ενώνουν τις δυνάμεις, το ταλέντο, τις ιδέες και, κυρίως, την ψυχή τους για να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό και τέχνη, στα πλαίσια ενός θεσμού που έχει αποδείξει την μεγάλη του αξία. Επιλέξτε την παράσταση που σας ταιριάζει και αφεθείτε στην «αγκαλιά» του θεάτρου.


Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Επτά επί Θήβας / Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
1 Ιουλίου 2017
21:00

Από τις μεγάλες επιτυχίες του περσινού προγράμματος της Επιδαύρου, οι Επτά επί Θήβας επαναλαμβάνονται και φέτος, ανοίγοντας το πρόγραμμα των Επιδαυρίων 2017. Μια παράσταση που ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.

Περισσότερα εδώ


Δημήτρης Καραντζάς
Μήδεια / Ευριπίδη
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
1 Ιουλίου 2017
21:00

Η παράσταση επιχειρεί να ανασύρει και να τοποθετήσει το ζήτημα «Μήδεια» στο επίκεντρο. Τρεις άντρες βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά. Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας; 

Περισσότερα εδώ
Καραντζάς

blitz
Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς / Εμπνευσμένο από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν
Πειραιώς 260, Η
1 Ιουλίου 2017
21:00

Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς είναι μια παράδοξη κωμωδία που μιλά για τη μοναξιά του ανθρώπου μέσα στην πόλη και κάτω από τον άδειο ουρανό, για τη μοναξιά της Ευρώπης και την απομόνωση της Δύσης, αλλά και για τη μοναχικότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μυστήριο του χρόνου και της ζωής. 

Περισσότερα εδώ


Ρομέο Καστελλούτσι – SocÌetas Raffaello Sanzio
Democracy in America 
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή
1 - 2 Ιουλίου 2017
21:00

Ελεύθερα εμπνευσμένος από το έργο και την εποχή του ντε Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελούτσι μας μεταφέρει στον κοινοτικό βίο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής, για να πραγματευθεί, μέσα από μία στρατηγική των λέξεων και των εικόνων, ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας. Στον αναδυόμενο Νέο Κόσμο, ο βιβλικός εξισωτισμός έχει πλέον υποκαταστήσει την εμπειρία της Τραγωδίας, της υπέρτατης, κατά Καστελούτσι, μορφής αυτοσυνείδησης και πολιτικής ταυτότητας του ατόμου.

Περισσότερα εδώ

φεστιβάλ Αθηνών


Γεωργία Μαυραγάνη – Εταιρεία Θεάτρου Χάπι Εντ
Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι / Τέννεσση Γουίλλιαμς 
Πειραιώς 260, Δ
4-5 Ιουλίου 2017
21:00

Ένας ομοφυλόφιλος ποιητής κατασπαράσσεται από ένα αγριεμένο πλήθος παιδιών. Αυτό είναι και το τελευταίο του –άγραφο– ποίημα. Πίσω του αφήνει μια γυναίκα-μάρτυρα του έργου και της μοίρας του, που δεν θα διστάσει να αρθρώσει αυτό το ποίημα, παρά τον αδυσώπητο πόλεμο που υφίσταται από τους συγγενείς προκειμένου να σωπάσει. Όχι σαν επιθανάτια κραυγή μιας ενοχικής συνείδησης που αυτοτιμωρείται, αλλά σαν σπαραχτικό ύμνο στην αγάπη που, παρ' όλα αυτά, επιβιώνει. Το έργο και η αυτοβιογραφική του διάσταση είναι γνωστά.

Περισσότερα εδώ


Λίλο Μπάουρ
Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει / Εμπνευσμένο από διηγήματα του Ντίνο Μπουτζάτι
Εθνικό θέατρο - Rex / σκηνή Κοτοπούλη
4-6 Ιουλίου 2017
21:00

Η Λίλο Μπάουρ σκηνοθετεί αυτό το παραμύθι για τη νιότη και τη δύναμη της φαντασίας, που αντλεί την έμπνευσή του από κείμενα του Ιταλού συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι. Ρηξικέλευθη Ευρωπαία δημιουργός, παλιά συνεργάτης των Complicité, αλλά και του Πήτερ Μπρουκ, η Μπάουρ εμπνέεται από τον αστείο και ποιητικό κόσμο του συγγραφέα και συνεργάζεται με μια λαμπρή ομάδα Ελλήνων ηθοποιών.

Περισσότερα εδώ.


Γιάννης Παρασκευόπουλος – ΚΘΒΕ
Festen - Οικογενειακή γιορτή / Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ - Θεατρική διασκευή: David Eldridge 
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων
6-9 Ιουλίου 2017
21:00

Μέσα από τη σκηνοθεσία αυτής της παράστασης, που ανέβηκε με εγκωμιαστικές κριτικές στο ΚΒΘΕ (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) τον περασμένο χειμώνα σημειώνοντας συνεχή sold out, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δημιουργεί με τους συνεργάτες του το δικό του Δόγμα, επιστρέφοντας στον πυρήνα του θεάτρου: τον άνθρωπο.

H παράσταση «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) είναι ακατάλληλη.

Περισσότερα εδώ
Παρασκευόπουλος

Σταύρος Τσακίρης
Οιδίπους επί Κολωνώ / Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
7-8 Ιουλίου 2017
21:00

Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία-«παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Η μουσική, σε σύνθεση Μίνωα Μάτσα, εκτελείται ως παράλληλο κείμενο από τις φωνές των ηθοποιών και δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος. Στον ομώνυμο ρόλο ο σπουδαίος Κώστας Καζάκος.

Περισσότερα εδώ.


Ιώ Βουλγαράκη – ΠΥΡ
Άφιξις / Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την Οδύσσεια
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
7-8 Ιουλίου 2017
21:30

Επιστρέφοντας στην Ιθάκη, έπειτα από είκοσι χρόνια, ο Οδυσσέας θα σκοτώσει 108 άνδρες που διεκδικούν τη γυναίκα και τον θρόνο του, ξεκληρίζοντας το νησί. Αυτό το μακελειό εγείρει τα ερωτήματα: Σε τι επιστρέφει ο Οδυσσέας; Ποιος θυμάται τον απόντα βασιλιά και ποιος είναι σήμερα αυτός ο άντρας; Και γιατί χρειάζεται να χυθεί τόσο αίμα; Η παράσταση επικεντρώνεται στη στιγμή της επιστροφής, για να μιλήσει ακριβώς για το ανέφικτο της επιστροφής. Ποτέ δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε καμιά πατρίδα, αφού ο χρόνος κινείται αμείλικτα μόνο προς τα μπρος και τίποτα δεν παραμένει όπως το έχει διαφυλάξει η μνήμη.

Περισσότερα εδώ


Ζωή Χατζηαντωνίου
Οι προεδρίνες / Βέρνερ Σβαμπ
Πειραιώς 260, Ε
10-12 Ιουλίου 2017
21:00

Ο Αυστριακός συγγραφέας Βέρνερ Σβαμπ, που ελάχιστα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, θεωρείται ότι ανανέωσε την παράδοση του γερμανικού εξπρεσιονισμού με μια γραφή που εξερευνά το αποκρουστικό, ποτισμένη από την αυστριακή παράδοση της μαύρης κωμωδίας. Το πρώτο του έργο,«Οι προεδρίνες»  (Die Präsidentinnen), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Theater im Künstlerhaus της Βιέννης το 1990. 

Περισσότερα εδώ

φεστιβάλ Αθηνών

Ρόμπερτ Γουίλσον – Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Γράμμα σ’ έναν άντρα / Βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή
10-13 Ιουλίου 2017
21:00

Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι. Η σόλο παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή, ένα πραγματικό έργο τέχνης που καταγράφει την κάθοδό του στην τρέλα και σκιαγραφεί τη βασανισμένη σεξουαλικότητα και πνευματικότητά του, όπως επίσης και την τρικυμιώδη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου. 

Περισσότερα εδώ


Ένκε Φεζολλάρι
Ορκισμένη Παρθένα / Ελβίρα Ντόνες
Πειραιώς 260, Η
13-14 Ιουλίου 2017
21:00

Η ορκισμένη παρθένα Χάνα/Μαρκ, μια ιδιόμορφη βαλκάνια Αντιγόνη, διαμαρτυρόμενη ενάντια στον ανορθολογισμό της εξουσίας αιώνες μετά από εκείνη την κόρη-σύμβολο, αποφασίζει να θάψει όχι το σώμα ενός νεκρού αδελφού, αλλά το δικό της σώμα, στα πέτρινα τοπία της Σκόδρας, στη Βόρεια Αλβανία. Το γυναικείο σώμα διωκόμενο, θαμμένο ζωντανό στον «πέτρινο τάφο» του, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σύγχρονου μύθου.

Περισσότερα εδώ


Έκτορας Λυγίζος - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
Βάκχες / Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

14-15 Ιουλίου 2017
21:00

Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες.

Περισσότερα εδώ
Λυγίζος

Δημήτρης Κουρτάκης
Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου / Μια παράσταση εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν
Πειραιώς 260, Δ
18-20 Ιουλίου 2017
21:00

Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια multimedia παράσταση με ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών και τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Περισσότερα εδώ


Εθνικό Θέατρο - Ειρήνη / Αριστοφάνη
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
21-22 Ιουλίου 2017
21:00

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε τη μουσική αυτή παράσταση στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Κυπουργό και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη.

Περισσότερα εδώ

φεστιβάλ Αθηνών

Παντελής Δεντάκης
Κύκλωπας / Ευριπίδη
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

21-22 Ιουλίου 2017
21:30

Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία.

Περισσότερα εδώ


Εθνικό Θέατρο - Άλκηστη / Ευριπίδη
Σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
28-29 Ιουλίου 2017
21:00

Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Περισσότερα εδώ
Άλκηστη

Διαβάστε ακόμα