Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 10.07.2017

Οι Foo Fighters μας χάρισαν μία πολύ ξεχωριστή βραδιά που περιμέναμε πολλά χρόνια, αλλά και την καλύτερη συναυλία του φετινού καλοκαιριού!
Διαβάστηκε φορες
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και την εκπομπή LANDMARKS Live in Concert.

Η είδηση του ερχομού των Foo Fighters για μία εμφάνιση στο Ηρώδειο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέσα από μία ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.  Οι περισσότεροι από εμάς νομίσαμε ότι είναι φάρσα ή είδηση από το γνωστό χιουμοριστικό site «Το κουλούρι». Οι φήμες όμως φούντωσαν και ξαφνικά ανακοινώθηκε επίσημα η συναυλία, μία περίπου ώρα πριν ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων. Η συναυλία ενός συγκροτήματος του εμπορικού βεληνεκούς των Foo Fighters είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας, που είναι μονίμως εκτός του συναυλιακού προγραμματισμό μεγάλων συγκροτημάτων. Πόσο μάλλον όταν η εμφάνιση προορίζεται για το Ηρώδειο, ένα χώρο ιστορικής σημασίας μεν αλλά πολύ μικρότερο δε από τα στάδια του εξωτερικού όπου παίζει ο Dave Grohl με τη μπάντα του.

Δεδομένου ότι ελάχιστες λεπτομέρειες ήταν γνωστές για τη συναυλία, το κοινό δεν ήξερε τι να περιμένει. Άλλοι έλεγαν για ακουστικό set, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι το συγκρότημα θα παίξει λίγη ώρα λόγω των περιορισμών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όλη αυτή η έλλειψη πληροφόρησης φούσκωσε την ανυπομονησία για τη πρώτη εμφάνιση των Foo Fighters επί ελληνικού εδάφους.

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017 - Η φωτογραφία ανήκει στην εκπομπή LANDMARKS Live in Concert
Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017

Όσοι είχαν ποντάρει σε μια ακουστική, μικρής διάρκειας και ήρεμη συναυλία έχασαν. Οι Foo Fighters έπαιξαν ένα κανονικό set, για δύο ώρες και δέκα λεπτά. Ο Dave Grohl βγήκε πρώτος στη σκηνή κάνοντας την αρχή με μία ημι-ηλεκτρική εκτέλεση του ''Times Like These''. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ανέβηκαν στη σκηνή μέσα από τις καμάρες του θεάτρου στη μέση του τραγουδιού, ολοκληρώνοντας το στην αυθεντική του έκδοση.

Οι θεατές από την αρχή ήταν όρθιοι μπροστά στις θέσεις τους. Κάποιοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να εξωτερικεύσουν τον ενθουσιασμό τους σεβόμενοι παράλληλα το χώρο και άλλοι χοροπηδούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Στον ήχο έγινε μια μικρή έκπτωση από τη μεριά του συγκροτήματος, κρατώντας τα ντεσιμπέλ λίγο πιο χαμηλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό από το κοινό, που ούρλιαζε και τραγουδούσε καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας, με αποκορύφωμα τα ''My Hero'' και ''Best Of You'' που βρέθηκαν στη μέση και στο τελευταίο μέρος της συναυλίας αντίστοιχα.

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017 - Η φωτογραφία ανήκει στην εκπομπή LANDMARKS Live in Concert

Η φόρμα που ακολουθούν οι Foos στις συνθέσεις τους πατάει στη προηγούμενη μπάντα του Dave, τους Nirvana, παίρνοντας στοιχεία από τoυς Led Zeppelin, τους Pixies και τους Stooges. Η προσέγγισή τους αντιπαραβάλει ήρεμα περάσματα που πυροδοτούν φωναχτά ρεφρέν με δυνατές ογκώδεις κιθάρες. Όταν τα τραγούδια πήραν σάρκα και οστά μπροστά στο «ανθρώπινο τείχος» του Hρώδειου, όπως περιέγραψε γλαφυρά ο Dave την εικόνα που είχε από το κέντρο της σκηνής, πολλές φράσεις αντικαταστάθηκαν με καθαρτικά ουρλιαχτά.

Η αρχή έγινε με τις γνωστές μελωδίες των ''All My Life'', ''Learn To Fly'' και με το ''The Pretender'', που κανείς δεν περίμενε ότι θα ακουστεί ποτέ στο Ηρώδειο. Πέντε τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο τους "Concrete and Gold" έκαναν την εμφάνιση τους στο setlist, από τα οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει το ''Run'', γνωστό και απ΄το video clip με τους ηλικιωμένους που ροκάρουν. Από τα καινούρια κομμάτια που παρουσίασαν, το ''Arrows'' παίχτηκε για πρώτη φορά ζωντανά. Με τόσο φρέσκο υλικό, πιθανώς η μπάντα να χρησιμοποιήσει κομμάτια της συναυλίας και για την προώθηση του καινούριο δίσκου.

Μία συναυλία των Foo Fighters έχει απρόοπτα, έχει χιούμορ και απευθείας επικοινωνία με τους οπαδούς. Τίποτα από αυτά δεν έλειψε από το αρχαίο Ωδείο, αν και το ρέψιμο του Dave μαζί με το αστείο ότι ακουγόμαστε σαν βάρβαροι ακούστηκαν περίεργα στα αυτιά του κοινού κι ας έγιναν με καλή πρόθεση απ τη μεριά του Grohl. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην εμφάνιση «ανεμοστρόβιλο» της μπάντας. Ο Dave συνεχίζει να κάνει σαν τον Animal από το Muppet Show όταν παίζει κιθάρα, ενώ βρέθηκε ένα κλικ μακριά από το να ανεβάσει κόσμο πάνω στη σκηνή.

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017

O Taylor Hawkins, ο έτερος drummer και ενίοτε frontman των Foos ανέλαβε τα φωνητικά (χωρίς να σηκωθεί από το drumset του) στο ''Cold Day In The Sun'', στο ''Sunday Rain'' αλλά και στο ''We Will Rock You'' των Queen, όπου guest drummer ήταν η κόρη του Grohl (!). Η μικρή έκανε το κλίμα της συναυλίας ακόμα πιο οικογενειακό, κάτι για το οποίο είχε ήδη φροντίσει η αμεσότητα του θεάτρου.

Ανάμεσα στα riffs που αντάλλαζαν ο Pat Smear με τον Chris Shiflett ξεχώρισε και το αγαπημένο ''Arlandria'' από το "Wasting Light". Ενώ ο Dave μας σύστηνε την μπάντα παίχτηκαν μερικά δευτερόλεπτα από διασκευές σε Ramones, Bon Jovi και Queen, με την απαραίτητη δόση χαβαλέ. Η συναυλία έκλεισε με το ''Everlong'', αποχαιρετώντας τους θεατές με την υπόσχεση φυσικά ότι θα μας ξανάρθουν.

Στα αρνητικά της βραδιάς πρέπει να βάλουμε την εκτέλεση των κανόνων ασφαλείας που δημιούργησαν πολλές καθυστερήσεις κατά την είσοδο της συναυλίας αφού απαγορευόντουσαν αυστηρά τα backpacks. Όποιος άτυχος μουσικόφιλος είχε τσάντα μαζί του έπρεπε να την αφήσει σε χώρο που υποδείκνυε η παραγωγή. Κατανοητό, δεδομένης της στενότητας του χώρου και του φόβου μη φάει ο Dave τίποτα στο κεφάλι, αλλά έτσι υπήρξε πολύς κόσμος που έχασε την αρχή.

Είτε είσαι οπαδός της μπάντας είτε όχι, αυτή τη βραδιά κοίταζες τον κόσμο γύρω σου για πιστέψεις ότι είσαι όντως εκεί: στους Foo Fighters, στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, με pit oρθίων και catwalk στη μέση της σκηνής!

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017 - Η φωτογραφία ανήκει στην εκπομπή LANDMARKS Live in Concert

Η μπάντα συνθετικά δεν έχει μεν το βάθος που ακολουθεί τη φήμη της, αλλά το αναπληρώνει και με το παραπάνω με τις ζωντανές εμφανίσεις της. Αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή. Όσοι βρέθηκαν εκεί θα το θυμόνται για πολύ καιρό, καθώς ο συνδυασμός του Ηρώδειου με το rock ιδίωμα λειτουργεί καλύτερα από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Οι Foos μας κακόμαθαν και αν ποτέ ξαναέρθουν δύσκολα θα ξεπεράσουν τη συναυλία τους κάτω από την Ακρόπολη.

Στον απόηχο της συναυλίας πέφτουν στο τραπέζι πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά - το οποίο αφορά τους ροκάδες της Ελλάδας - είναι το  κατά πόσο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αντίστοιχες παραγωγές στο Ηρώδειο. Η απάντηση είναι ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας. Οι Foos βέβαια επισκέφτηκαν τη χώρα μας στα πλαίσια του 'Landmarks Live in Concert', σε συνεργασία με το Αμερικανικό κανάλι PBS. Από τις πληροφορίες που έχουμε το συγκρότημα δεν πήρε αμοιβή  και τα κέρδη της συναυλίας (μετά τους φόρους) θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Συνεπώς θα πρέπει να συναινέσει και το εκάστοτε συγκρότημα σε παρόμοια συμφωνία που να δεχτεί μειωμένες απολαβές, αλλά και αντίστοιχες τιμές εισιτηρίων καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει πια ακριβά εισιτήρια.

Foo Fighters @ Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού 10.07.2017

Στο ερώτημα αν το Ηρώδειο είναι κατάλληλος χώρος για rock συναυλίες απάντηση είναι μάλλον υποκειμενική. Οι Foo Fighters, όμως, άνοιξαν την πόρτα για τη ροκ μουσική στο χώρο αυτό, μια πόρτα που είχαν ξεκλειδώσει οι συναυλίες των Jethro Tull και της Patti Smith μερικά χρόνια πριν.

Όποιο και αν είναι το μέλλον, οι Foo Fighters μας χάρισαν μία πολύ ξεχωριστή βραδιά που περιμέναμε πολλά χρόνια αλλά και την καλύτερη συναυλία του φετινού καλοκαιριού. Ο Dave μας εξομολογήθηκε ότι ήταν απ τα πιο τρελά πράγματα που έχουν κάνει και ομολογούμε πως έχει δίκιο!

Setlist

Times Like These (Ήμι-ηλεκτρικό)
All My Life
Learn to Fly
The Pretender
Wanted Dead or Alive / Another One Bites the Dust / Blietzkrieg Bop / Keyboard Solo [αποσπάσματα από Bon Jovi / Queen / Ramones ενώ ο Dave συστήνει τη μπάντα]
Cold Day in the Sun
La Dee Da
Walk
These Days
My Hero
We Will Rock You (διασκευή Queen ) (Harper Grohl στα drums)
Dirty Water
This Is a Call
Arlandria
Rope
Arrows
Monkey Wrench
Sunday Rain
Best Of You
Run
Everlong

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
9,6 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα