Green Day - 21st Century Breakdown

Green Day - 21st Century Breakdown : Rock οπερα σε 3 πράξεις

Green Day - 21st Century Breakdown
Green Day - 21st Century BreakdownΤο συγκρότημα : Green Day
Το album : "21st Century Breakdown" - 15/05/2009
Το single : "Know your enemy"
Ξεχωρίζουν ακόμη : "21 Guns", "21st Century Breakdown", "Last Night On Earth", "Peacemaker", "Viva La Gloria!"

Αν μου ζητούσε κάποιος να του περιγράψω με μια λέξη το νέο δίσκο των Green Day, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, θα του έλεγα μάλλον τη λέξη : "Ώριμος". Το συγκρότημα από την California μετράει ήδη 22 χρόνια ύπαρξης (πότε πέρασαν, ε...) και 8 δίσκους με τον πιο πρόσφατο. Από τα άγρια - punk χρόνια του "39/Smooth" (1990), του "Kerplunk" (1992) και του "Dookie" (1994), οι Green Day έχουν αλλάξει με τον καιρό, χωρίς όμως να απαρνηθούν πλήρως την αρχική τους ταυτότητα.

Ακόμη κι αν μας προειδοποιούσαν για την επερχόμενη αλλαγή στα "Nimrod" (1997) και "Warning" (2000), η μεγάλη διαφοροποίηση στον ήχο τους έγινε στο "American Idiot" 5 χρόνια πριν, στο οποίο εισήγαγαν για πρώτη φορά τη rock "όπερα" στο δίσκο τους. Η ιστορία του "Jesus of Suburbia", του "St. Jimmy" και της "Whatsername" στο "American Idiot" και οι πολιτικοί στίχοι των τραγουδιών δημιούργησαν έναν εξαιρετικό δίσκο, ο οποίος πήρε πολύ καλές κριτικές από τα μουσικά περιοδικά. Η συνέχεια ήρθε την περασμένη Παρασκευή 15 Μαϊου, πέντε χρόνια μετά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε 2 δίσκους του συγκροτήματος, δείγμα του γεγονότος ότι οι Green Day έκαναν προσεχτικά βήματα για να συνεχίσουν τη δικιά τους "ιστορία" στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόταν το 2004. Η επιλογή του Butch Vig (Nirvana, Garbage) στην παραγωγή του album αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχοντας στη φαρέτρα τους ένα δυνατό παραγωγό και βέβαια αρκετά θέματα από την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων χρόνων, οι Green Day βλέπουν το μέλλον του αιώνα μας μετά τα όσα άφησε ο G. Bush στον πλανήτη, μέσα από τα μάτια ενός ερωτευμένου ζευγαριού, του Christian και της Gloria στο "21st Century Breakdown".

Green DayΌλα τα τραγούδια του δίσκου σχετίζονται μεταξύ τους, μιας και συνθέτουν μια μεγάλη ιστορία, ένα γεγονός που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρακολούθηση των στίχων των κομματιών. Οι τελευταίοι είναι για άλλη μια φορά σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένοι και ανεξάρτητα με το αν συμφωνείς ή όχι με αυτούς, εκτιμώ ιδιαίτερα τους μουσικούς που έχουν συνειδητοποιημένους - "ψαγμένους" στίχους με διάφορα μηνύματα στη μουσική τους. Το album - θεατρικό έργο χωρίζεται σε 3 πράξεις : "Heroes and Cons," "Charlatans and Saints" και "Horseshoes and Handgrenades" και ξεκινάει με το "τραγούδι του αιώνα", ένα εισαγωγικό κομμάτι ενός λεπτού, ότι πρέπει για το άνοιγμα των συναυλιών τους.

Ας δούμε παρακάτω τα 18 τραγούδια του δίσκου και τα σχόλια μου σε κάποια από αυτά :

1. Song of the Century (intro)

I Heroes and Cons

2. 21st Century Breakdown (****,*) : Το "πρώτο" ουσιαστικά, ομώνυμο κομμάτι του "21st Century Breakdown" μας έρχεται από τις παλιές καλές στιγμές των Queen και πρόκειται για ένα επικό κομμάτι, που ξεχωρίζει στο δίσκο.

3. Know Your Enemy (*****) : Super δυναμικό single! Πρόκειται για κομμάτι που θα χορευτεί αρκετά στα rock clubs κι όχι μόνο. Όσο το ακούω περισσότερο, τόσο ενισχύει την παραπάνω άποψη μου!

4. ΅Viva La Gloria! (****) : Η αρχή του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τραγούδια των Beatles, κάτι που ξαφνιάζει αρχικά. Στη συνέχεια τα πλήκτρα και το βιολί δίνουν τη θέση τους στο γνώριμο punk ήχο των Green Day. Ιδιαίτερα δυνατό, χαρούμενο τραγούδι με πιασάρικο ρεφρέν, αφιερωμένο στη Gloria, όπως είναι εμφανές. Τα τύμπανα δίνουν ρέστα σε όλο το κομμάτι!

5. Before The Lobotomy (****) : Μελαγχολική, ήρεμη κιθαριστική αρχή και πάλι δυνατή, οργισμένη συνέχεια. Η ερμηνεία του Billie J. Armstrong, οι έντονοι στίχοι και οι δυνατές κιθάρες δίνουν και σε αυτό το κομμάτι επικά στοιχεία. "Well it's enough to make you sick. To cast a stone and throw a brick. When the sky is falling down It burned your dreams into the ground".

6. Christians Inferno (***,*) : Εξαιρετική ερμηνεία από τον Armstrong, καλό κιθαριστικό solo σε ένα κομμάτι που θυμίζει έντονα το "American Idiot".

7. Last Night On Earth (****) : Ποιοι το λένε αυτό το τραγούδι άραγε ; Οι Beatles ; Οι Oasis στα ήρεμα τους ; Μπορεί να Beatl-ίζει το κομμάτι, αλλά ξεχωρίζει μέσα στο δίσκο.

Billie Joe ArmstrongII Charlatans and Saints

8. East Jesus Nowhere (***,*) : Το ραδιόφωνο συντονίζεται στο σωστό σταθμό και οι κιθάρες ξαναπαίρνουν φωτιά. Μέτριο τραγούδι με καλό ρεφρέν για άλλη μια φορά.

9. Peacemaker (****,*): Πρόκειται για κομμάτι που πραγματικά ξεχωρίζει στο "21st Century Breakdown". Μου θυμίζει έντονα το φετινό "When I last spoke to Carol" του Morrissey, το οποίο δίνει μια διαφορετική νότα στο "Years of Refusal" του Moz. Γρήγορος ρυθμός και σίγουρα πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

10. Last Of The American Girls (****,*): Άλλο ένα από τα επόμενα singles του album, το οποίο βρίσκεται στο concept του "American Idiot".

11. Murder City (***,*)
12. ΏViva La Gloria? (Little Girl) (***,*) : Τα φωνητικά και η μουσική στην αρχή θυμίζει pop κομμάτι για να δώσει τη θέση της στο έντονο ξέσπασμα στη συνέχεια, κάτι που κάνουν οι Green Day σε αρκετά τραγούδια του "21st Century Breakdown".

13. Restless Heart Syndrome (****) : Η αρκετά καλή μπαλάντα του δίσκου, η οποία έχει τα δικά της ξεσπάσματα. Θα ξαναπώ ότι η ερμηνεία του Billie Joe Armstrong σκίζει!

III Horseshoes And Handgrenades

14. Horseshoes And Handgrenades (***)
15. The Static Age (****,*) : Από τα καλύτερα τραγούδια του album με πολύ καλό ρυθμό, δυνατό riff και βέβαια για άλλη μια φορά πολύ καλούς στίχους. "All i want to know is a god-damned thing, not what's in the medicine. All i want to do is : I want to Breathe."

16. 21 Guns (*****) : Μακράν το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Θυμίζει στην αρχή το "Wake me up when September ends" και η συνέχεια του είναι καταπληκτική. Θα κάνει σίγουρα μεγάλη επιτυχία - όχι ότι με νοίαζει αυτό  βέβαια... Έντονα πολιτικοποιημένο σίγουρα! "Do you know what's worth fighting for, When it's not worth dying for? Does it take your breath away. And you feel yourself suffocating? Does the pain weigh out the pride? And you look for a place to hide?"

17. American Eulogy (Mass Hysteria/Modern World) (***,*)
18. See The Light (****) : Κλείνει το album με τη μελωδία που ξεκίνησε με το "τραγούδι του αιώνα" και βέβαια δυναμώνει στη συνέχεια.

Το νουμεράκι μας : 8,1

Ακούστε 3 από τα κομμάτια του δίσκου εδώ και πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα ακούσετε ολόκληρο το δίσκο σε αυτή τη διεύθυνση.

Κριτικές από άλλα μουσικά περιοδικά - σελίδες:

Rolling Stone (4,5/5), NME (8/10), Spin (3/5), The Guardian (3/5)

Official Site
MySpace

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια