Slowdive_Cover

Slowdive + Afformance @ Fuzz, 09.09.2017

Η dream pop μπάντα επέστρεψε με μία δυναμική εμφάνιση σε ένα Fuzz γεμάτο με ιδιαίτερα ένθερμο κοινό!
Διαβάστηκε φορες
Η shoegaze μπάντα απ' το Readingdream pop για να είμαστε πιο περιγραφικοί) επέστρεψε στην χώρα μας με μία δυναμική εμφάνιση στο Fuzz. Δυναμική και από την πλευρά της μπάντας αλλά και από τη πλευρά του κοινού που ήταν ιδιαίτερα θερμό. Μάλιστα ίσως ήταν πιο θερμό από ότι πολλές φορές επιτρέπει η μουσική των Slowdive και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας. Να θυμίσουμε πως τελευταία φορά το συγκρότημα το είδαμε στα πλαίσια του Release Festival 2016, το απογευματάκι της ημέρας που headliner ηταν η PJ Harvey.

Οι εγχώριοι Afformance με φανερές επιρροές από Explosions in the Sky άνοιξαν τη βραδιά στο Fuzz. Οι συνθέσεις τους ταίριαζαν με την μουσική προσέγγιση των Slowdive και μέχρι το τέλος του Set είχαν τραβήξει το κοινό μπροστά στη σκηνή. Δεν ξάφνιασαν κανέναν, όμως ήταν μια σωστή επιλογή για support group και ετοίμασαν το κοινό για τους Slowdive.

slowdive01

Οι Slowdive βγήκαν στην ώρα τους και έπαιξαν ένα set μιάμισης ώρας περίπου, συμπεριλαμβάνοντας αρκετά τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους (που είχε βγεί και δίσκος του μήνα για τον Ιούνιο από όλους εμάς εδώ στο Μixgrill). Η συναυλία ξεκίνησε ήρεμα με το 'Slomo' αλλά έδεσε με το υπνωτικό 'Crazy For You' και με το 'Star Roving', που το γρήγορο tempo του και το feedback στις κιθάρες ευνόησαν τη ζωντανή του εκτέλεση.

Το rhythm section της μπάντας έδινε δυνατό πάτημα στα φωνητικά της Rachel και του Neil. Οι προσθήκες από την τελευταία κυκλοφορία των Slowdive - που έχει αναζωογονήσει το συγκρότημα - συνεισέφεραν σε ένα set με πιο πολύ ενέργεια από ότι τους έχει συνηθίσει το κοινό τους. Μη φανταστέιτε όμως ακραίες ηχητικές αλλαγές αφού το ψυχεδελικό reverb και πάλι γέμιζε το χώρο.

Το 'Souvlaki Space Station' και το 'When The Sun Hits' αντιπροσώπευσαν την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος, τότε που στη χώρα μας βλέπαμε με απορία τον τίτλο "Souvlaki" από τον ομώνυμο δίσκο του 1993 και μας άνοιγε την όρεξη. Τώρα πια ξέρουμε ότι πρόκειται για τον δίσκο που καθιέρωσε τους Slowdive (με μια μικρή βοήθεια από τον Brian Eno).

slowdive03

Το συγκρότημα χαλαρό και λιγομίλητο απολάμβανε την αποδοχή που είχε από τον κόσμο ανταποδίδοντας με χαμόγελα. Είναι επιτυχία να μπορείς να ξεσηκώσεις το κοινό σου όντας απλά πιστός στη μουσική σου. Ούτε ιδιαίτερη επικοινωνία με το κοινό επεδίωξαν, ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν είναι τυχαίος ο όρος 'shoegaze' που περιγράφει το είδος της μουσική τους, σχολιάζοντας την ακινησία των μουσικών επι σκηνής - ότι κοιτάνε δηλαδή μόνο τα παπούτσια τους και κατ' επέκταση τα πετάλια της κιθάρας τους.

Οι φανατικοί στις πρώτες σειρές έκαναν και mosh pit εκεί που δε το περίμενε κανείς. Η συναυλία λοιπόν είχε και γηπεδική ατμόσφαιρα και ροματζάδα. Είχε και τη διασκευή στο 'Golden Hair' του Syd Barrett (μας το είχαν παίξει και στο Release Festival) ενώ το κλείσιμο με το '40 days' με τις θολές κιθάρες και το delay μας γύρισε πάλι στο "Souvlaki".

Βέβαια θα πρέπει να σχολιάσουμε τη διάρκεια της συναυλίας, κι ας είναι αυστηρή η κριτική. Μιάμιση ώρα είναι λίγο για οποιοδήποτε συγκρότημα, κι ας συνηθίζεται στις μέρες μας. Όσοι παραβρέθηκαν στο κατάμεστο Fuzz όμως μάλλον διαφωνούν μαζί μου σε αυτή τη παρατήρηση, αφού η συναυλία άφησε μια γλυκιά επίγευση σχεδόν σε όλους.

slowdive02

Το Fuzz παραήταν ζεστό το Σαββατόβραδο που μας πέρασε, ίσως είχε κάποιο πρόβλημα το air condition δε ξέρω, αλλά σε κάποια σημεία του χώρου οι θεατές είχαν βγάλει τη μπέμπελη. Ας ελπίσουμε ότι ήταν τυχαίο γεγονός.

Κατά την αποχώρηση από τη συναυλία στο stand με το merchandise του συγκροτήματος έβλεπες ουρά. Μπλούζες και cd έγιναν ανάρπαστα από τους φανατικούς, μία ακόμα ένδειξη της αγάπης του Ελληνικού κοινού για τους Slowdive καθώς επίσης και της πολύ καλής εμφάνισης τους.

Slodive Setlist

Slomo
Slowdive
Catch the Breeze
Crazy for You
Star Roving
Avalyn
Souvlaki Space Station
When the Sun Hits
Alison
Sugar for the Pill
No Longer Making Time
Golden Hair (Syd Barrett cover)
Encore:

Blue Skied an' Clear
Dagger
40 Days

[Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και το Mix Grill]

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
8,7 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα