Ari Up

Ari Up RIP

Ari Up

Ari Up

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ari Up δεν είναι στη ζωή.
Ήταν μόνο 49 χρονών και στην κορυφή των δημιουργικών δυνάμεών της.
Η τραγουδίστρια των Slits ήταν μια από τις δυνάμεις της φύσης που γέμιζαν ένα δωμάτιο με ένα τυφώνα ενέργειας.
Ήρθε από το punk ασταμάτητη και μας αφήνει έναν απίστευτο κατάλογο υπέροχων δίσκων και ιδεών.

Της είχα πάρει συνέντευξη κάποιες φορές και πάντα έφευγα γεμάτος ενέργεια και έμπνευση. Αυτό συνεχίστηκε και με τη μουσική της. Οι Slits (ακόμα και το όνομά τους δεν δεσμεύτηκε καθόλου από το γεμάτο εμμονές κόσμο της παλιάς σχολής του rock n roll), είναι μια από τις βασικές μπάντες που προήλθαν από το punk. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα αυτής της ανόμοιας κίνησης ήταν ότι δεν περιλάμβανε τα συνήθη clubs στα οποία η μουσική έφτανε σε τέλμα.

Στην punk μουσική, ο τρόπος που οι γυναίκες γράφουν μουσική, με τους δικούς τους όρους, με το δικό τους τρόπο ήταν πηγή έμπνευσης  - όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες. Μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό ήταν, ό,τι πιο επαναστατικό προήλθε από το punk και η Ari Up ήταν ακριβώς στη μέση αυτού με τους Slits.

Η μπάντα σχηματίστηκε το 1976, ακριβώς στην καρδιά του κινήματος. Ήταν περιτριγυρισμένοι από τα μέλη των Clash και των Sex Pistols και αρχικά πήραν τα συνθήματά τους από τους μεγάλους, πριν να επανεφεύρουν το punk με τους πιο αγνούς όρους.
Έκαναν μουσική που ήταν πιο επαναστατική από αυτή των συνομιλίκων τους και όριζαν με πολλούς τρόπους τι πραγματικά ήταν η punk. Μου άρεσαν τα punk reggae party τους,  o τρόπος που πήραν αδέξιο τέλος και ότι έκαναν κάτι εντελώς πρωτότυπο και ειρωνικό. Πήραν κάποιον άντρα drummer που λεγόταν Budgie για να ορίσει τελικά αυτούς τους θηλυκούς ρυθμούς που έλεγαν, κάτι που τελικά δούλεψε πραγματικά.

Ari UpΟι δίσκοι τους δεν είχαν ποτέ ημερομηνία, η αρχική εκδοχή των Peel sessions όπου έπαιζαν με το ζόρι ήταν μια αποκάλυψη. Μπορώ να θυμηθώ πως γαντζώθηκα από αυτό όταν πρωτοπαίχτηκε. Τα τραγούδια ήταν αντιγραφή της punk pop, σπουδαία μουσική που παιζόταν μπροστά σου με ένα νέο τρόπο. Το ντεμπούτο άλμπουμ ήταν στρωτό αλλά όχι λιγότερο εμπνευσμένο – κλασσικό από το «Heard It through the Grapevine» του Marvin Gaye με το απίστευτο ανέβασμα από την Ari, σαρωτικά φωνητικά – ευφυές – τίποτα δεν ακουγόταν σαν εκείνη... Ήταν όλα κλασικά πράγματα, σα να ξαναγράφεις το βιβλίο των κανόνων με αυτό που θα μπορούσε να γίνει στη μουσική.

Οι Slits απέδειξαν ότι δε χρειαζόταν να είσαι σεμνός για να γράψεις μουσική και αυτό ήταν μια αποκάλυψη στα απίστευτα βαρετά 70s. Η Ari Up άλλαξε την εικόνα μιας γυναίκας στον κόσμο. Άλλαξε το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να φοράνε ότι τους αρέσει και να δείχνουν εκτός ελέγχου και παρόλα αυτά να έχουν απίστευτα αλλαγμένες αντιλήψεις. Αυτή ήταν η Ari Up με τα μαλλιά σα φωλιά πουλιών, τη στάση της και την ντουλάπα της από την κόλαση. Έδειχνε απίστευτη και η στάση της έδωσε δύναμη σε πολλούς ανθρώπους.

Θα μπορούσαν να τα έχουν όλα αλλά με τη φανταστική τους στάση πήγαν στο μονοπάτι της δικής τους ιδιοσυγκρασίας. Η Ari έκανε πολλά παράπλευρα projects και κάθε ένα από αυτά ήταν συναρπαστικό και ευφυές. Αυτή είναι και η ουσία του θέματος, όσο και να άλλαξαν τις στάσεις των ανθρώπων στο να κάνουν μουσική η λέξη ευφυής, εξακολουθεί να είναι αποκλειστικότητα των αντρών. Η Ari ήταν ένας αληθινός επαναστάτης και ιδιοφυΐα και πήρα τόση ενέργεια και έμπνευση από αυτή όσο από κανέναν άλλο στο punk.
Μερικά χρόνια πριν οι αναμορφωμένες Slits ήταν μια αποκάλυψη, ανανέωσαν τον ήχο τους χωρίς να αντιγράφουν κανέναν και τα shows ήταν γεμάτα κόσμο και συναρπαστικά, ήταν μουσικά έτη φωτός μπροστά και τελικά έλαβαν την αναγνώριση με ένα δυναμικό Grammy (και πέρα από αυτό, γνωρίζαμε πόσο μεγάλες ήταν!). Η Ari Up ήταν ακαταμάχητη ακόμα, με τη σκηνή να της ανήκει και να δείχνει ήρεμη. Έτσι, γεμάτη ζωή, sex και ενέργεια.

Εμπνευσμένη, όμορφη και δωρεάν.
Ari Up RIP.

Από
Λέξεις Κλειδιά
The Slits
7
Ari Up
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια