theater

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 23.10 - 29.10

Πολλά από τα πιο κεντρικά θέατρα της πόλης μας, μας επιφυλάσσουν και αυτήν την εβδομάδα νέες εκπλήξεις!
Διαβάστηκε φορες
Σε μια πόλη που δίκαια κατέχει πλέον τον τίτλο μιας μεγάλης θεατρικής πρωτεύουσας, οι προτάσεις για την τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά και γενικά για τη χειμερινή θεατρική σεζόν που ακολουθεί, είναι δυνατές και ποικίλες σε υλικό.

Πολλά από τα πιο κεντρικά θέατρα της πόλης μας, μας επιφυλάσσουν και αυτήν την εβδομάδα νέες εκπλήξεις: πρεμιέρες, έργα που συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παραστάσεις που έρχονται για να μείνουν, αλλά και παραστάσεις με ημερομηνία λήξης μες στην εβδομάδα και τον μήνα Οκτώβριο, είναι μόνο η αρχή του «τι μέλλει γενέσθαι» για φέτος το χειμώνα!

Έργα από το κλασικό ρεπερτόριο, σύγχρονα κείμενα, νεοελληνική δραματουργία, δραματοποιημένη λογοτεχνία, αλλά και μοντέρνες προτάσεις, επιχειρούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού σε μια κούρσα που αναμένεται πολύ δύσκολη.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται ο θεατρικός χάρτης γι' αυτήν την εβδομάδα:

Αυλαία ρίχνουν οι παραστάσεις:

Άμλετ @ Θέατρο Άνεσις


Ο «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Λεβάν Τσουλατζέ. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Άμλετ πραγματεύεται με λυρισμό και δραματικότητα διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία, την ηθική και την απόσταση ανάμεσα στην ανθρώπινη διάνοια και την πραγμάτωση της. Θίγει ταυτόχρονα μια ερωτική και μια οικογενειακή τραγωδία, αναφέρεται στη φιλοσοφία, τη μεταφυσική, την ψυχολογία και φτάνει να σχολιάσει ακόμη και την ίδια τη θεατρική τέχνη.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Ιορδανίδης, Άρης Λεμπεσόπουλος, Πέμυ Ζούνη, Ιωάννα Παππά, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Πουρσανίδης, Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Διακοσάββας, Θοδωρής Κανδηλιώτης, Θοδωρής Κατσαφάδος.

Τελευταία παράσταση στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άνεσις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

***************

Με δύναμη από την Κηφισιά @ Θέατρο του Νέου Κόσμου



Ένα έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας, που έχει αφήσει το δικό του στίγμα, από το πρώτο του ανέβασμα στη νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή κι από μακρά διαδρομή σε πολλά ανεβάσματα, έρχεται ξανά στο επίκεντρο, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά.

Γραμμένο με σπινθηροβόλο χιούμορ, γρήγορο ρυθμό και ανάλαφρη διάθεση, άλλοτε φάρσα, άλλοτε κομεντί, άλλοτε δράμα, με αριστοτεχνική κατασκευή, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» αναδεικνύει το εσωτερικό κενό των ηρωίδων και την απελπισία τους μπροστά στο πέρασμα του χρόνου, τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα και να σταθούν στα πόδια τους.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Τελευταία παράσταση στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Τελευταίες παραστάσεις έχουν επίσης τα έργα:

Στις 26/10: Ελιγμοί @ Θέατρο 104

Στις 28/10: Πόζα μηδέν @ Άβατον

Στις 29/10: Ένας σκύλος που τον έλεγαν Φρίκη @ Θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης
Έξυπνο πουλί @ Tempus Verum - Εν Αθήναις
Καλιγούλας @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η Παρέλαση @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας


*************



Συνάμα πρεμιέρα έχουν τα εξής έργα:

Μύτη @ Θέατρο Πόρτα



Μετά τις sold out παραστάσεις τους την περσινή σεζόν, οι Patari Project επιστρέφουν για 2η χρονιά με την εμπνευσμένη από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ
«Μύτη» για λίγες μόνο παραστάσεις.

Η μύτη του Κοβαλιώφ αποφασίζει να ξεκολλήσει από το πρόσωπό του κι εκείνος ξεκινά έναν απεγνωσμένο αγώνα για να τη βρει. Μια βουτιά σ' έναν κόσμο παράλογο, όπου όλες οι ισορροπίες ανατρέπονται. Πώς είναι, άραγε, να ξυπνά κανείς έχοντας χάσει κάτι που θεωρεί δεδομένο;

Μια διαφορετική, ανατρεπτική και απολύτως σύγχρονη ανάγνωση του μυθιστορήματος του Γκόγκολ. Ένας αντεστραμμένος κόσμος ζωντανεύει την ώρα που θεατές και ηθοποιοί αλλάζουν θέσεις, με τους πρώτους να κάθονται στη σκηνή του ΠΟΡΤΑ σε ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες και τους δεύτερους να βρίσκονται πάνω στα καθίσματα του θεάτρου. Πώς είναι, αλήθεια, να ισορροπείς στο χείλος του γκρεμού ή στην άκρη της καρέκλας.

Με τους:
Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Από 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πόρτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

****************

"887" του Robert Lepage @ Θέατρο Στη Στέγη



Επτά χρόνια μετά το The Far Side of the Moon, την ημι-αυτοβιογραφική sci-fi ελεγεία του, με την οποία η Στέγη σύστησε στο ελληνικό κοινό τον Ρομπέρ Λεπάζ (γενν. 1957), ο μέγας Καναδός δημιουργός επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή. Αυτή τη φορά, αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό σόλο του, 887, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η μυθιστορηματική ζωή, η παράξενη οικογένεια και η δύσκολη νιότη του Λεπάζ συνιστούν τη βασική δεξαμενή ιδεών για την αυτοβιογραφική δραματουργία-μυθοπλασία του, αυτό που ο ίδιος ονομάζει autofiction.

Λυρικό και στοχαστικό, ενίοτε παιγνιώδες και άλλοτε πάλι μελαγχολικό, το 887 είναι ένα υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι που μοιάζει να αποτίνει φόρο τιμής σε μια διάσημη ρήση του Γάλλου φιλοσόφου Roland Barthes: «Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία».

*Μετά από ανάθεση του Προγράμματος Τεχνών και Πολιτισμού των Παναμερικανικών Αγώνων του 2015 στο Τορόντο.

Από 24-27 Οκτωβρίου στην Κεντρική σκηνή της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

****************

Η Φιλουμένα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο @ Θέατρο Διάνα



Η πολυαναμενόμενη «ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Διάνα. Δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία στο Εθνικό θέατρο , η Ελένη Ράντου συναντιέται και πάλι με την εμβληματική ηρωίδα του Εντουάρντο ντε Φίλιππο και αναμετριέται ξανά με έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της, αναλαμβάνοντας την μεγαλύτερη παραγωγή που έχει πραγματοποιηθεί στο θέατρο Διάνα με έναν 13 μελή θίασο ηθοποιών.

Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης ζωντανεύουν στο Θέατρο Διάνα. Εκεί, όπου ο Ντομένικο Σοριάνο (Γιάννης Βούρος) γνωρίζει τη νεαρή Φιλουμένα σε έναν οίκο ανοχής. Την ερωτεύεται την παίρνει στο σπίτι του και η Φιλουμένα τον υπηρετεί με αφοσίωση. Τα χρόνια πε
ρνούν και 20 χρόνια μετά ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την απάντηση… της Φιλουμένα.

Από 26 Οκτωβρίου στο Θέατρο Διάνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

***************

Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες @ Θέατρο Πόρτα



“...όσον αφορά τον Μπαζίνι, δε θα πω “κρίμα το παιδί” ό,τι και να γίνει. Ακόμα κι αν τον καταγγείλουμε, αν τον πλακώσουμε στο ξύλο ή αν έτσι για το κέφι μας τον βασανίσουμε μέχρι θανάτου, δε θα το πω. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να έχει κάποια σημασία στο θαυμαστό μηχανισμό του κόσμου... Αξίζει όσο κι ένα σκουλήκι στο δρόμο...”

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, οι Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες του Ρόμπερτ Μούζιλ επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στο ΠΟΡΤΑ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες είναι ένα βιβλίο προφητικό, γιατί περιγράφει με ακρίβεια τις δικτατορίες του εικοστού αιώνα. Παράλληλα αποτελεί μια θαυμάσια ανάλυση της εφηβείας, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Tέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την προφητική και σκοτεινή αυτή νουβέλα που παραμένει ακόμη και σήμερα επικίνδυνα επίκαιρη.

Με τους: Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι

Από 27 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πόρτα.


Διαβάστε περισσότερα εδώ.

***************


«Σε γνωρίζω… Διονύσιος  Σολωμός» @ Θέατρο Αλκμήνη



Ένα ταξίδι με αφετηρία τα πρώτα χρόνια της αθωότητας στη γενέτειρα του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και το ιστορικό περιβάλλον όπου έζησε και δημιούργησε. Ξεκινώντας από τη γενέτειρα του Ζάκυνθο, μέχρι την ωριμότητα και το τέλος του στην Κέρκυρα, ύμνησε όπως κανένας άλλος τη μοναδική γυναίκα στην οποία και αφιέρωσε τη ζωή του, την Ελευθερία. Με μόνο όπλο την ‘κόψη του σπαθιού’ του, την πένα του, ο “Δάντης του Ελληνικού Παρνασσού”, περνά μέσα από τις φλόγες της Επανάστασης του ’21 και σφραγίζει τη μοίρα του και τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Με τους: Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, Γιώργος Καπετανάκος, Γιάννης Καραμπέκιος, Δημήτρης Παναρετάκης

Από 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Ξεκινούν επίσης αυτήν την εβδομάδα:

Στις 23/10:

Βούβα @ Σύγχρονο Θέατρο
4 λεπτά & 12 δευτερόλεπτα @ Οlvio
Ο ξένος @ Από Μηχανής Θέατρο

Στις 25/10:
Πρόταση γάμου @ Θέατρο Αλκμήνη

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα