Τρίτη
19 Δεκεμβρίου
Ώρα
08:00
Πού
Θέατρο Αλκυονίς

«Οιδίποδας Τύραννος» – Ω, φως, που στα μάτια μου δεν φτάνεις @ Θέατρο Αλκυονίς

«Οιδίποδας Τύραννος» – Ω, φως, που στα μάτια μου δεν φτάνεις


Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», σε ελεύθερη απόδοση-μετάπλαση και σκηνοθεσία Κώστα Μεσάρη, παρουσιάζεται, από την ομάδα ΚΗΠΟΣ Λ.Α.Θ.Ε. (Λαϊκό Απλό Θέατρο Ενέργειας) από 23 Οκτωβρίου έως 23 Δεκεμβρίου, μόνο για 20 παραστάσεις, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Οι δύο πρώτες παραστάσεις Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Οκτωβρίου έχουν ελεύθερη είσοδο και έναρξη στις 20:00. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το αρχαίο δράμα.

Ύστερα από την επιτυχία των ορισμένων περσινών παραστάσεων, επιτυχία καλλιτεχνική και με καλή προσέλευση κοινού, οι παραστάσεις του δράματος του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος», με υπότιτλο:

«ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙΣ», συνεχίζονται φέτος με μουσική, χορευτικά, ερμηνευτική αναβάθμιση, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

«Το Αρχαίο Δράμα, λέει πολλά με το λόγο υπονοεί, όμως, περισσότερα με τη σιωπή. Ξεπερνά την εποχή του, ακόμη και την εποχή μας, δείχνοντας πως τότε, σε κάποια πράγματα, ήταν πιο μπροστά κι από εμάς. Σήμερα στην Ελλάδα, τα μνημόνια μας απομύζησαν, μας εξαγόρασαν με ψιχία και μας εξαχρείωσαν. Όπως ακριβώς και στη Θήβα του Σοφοκλή. Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα δράματος, μαζί με τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 420 π.Χ. όταν ο εμφύλιος πόλεμος Αθήνας-Σπάρτης μαινόταν και κατέστρεφε. Ο Περικλής, στρατηγός της δημοκρατίας και του πολέμου μαζί, καθαιρέθηκε, ξανακλήθηκε και σύντομα πέθανε από λοιμό. Ο Οιδίποδας βγάζει τα μάτια του, βλέπει φως με τα μάτια των άλλων και το μοιρολόι θανάτου γίνεται ύμνος ζωής, φιλίας, αγάπης.

Αυτό το έργο που παρουσιάζουμε, είναι ένα λαϊκό, βιωματικό, παραδοσιακό μουσικοχορευτικό ορατόριο, ένα συναρπαστικό, ερωτικό, σύγχρονο αστυνομικό θρίλερ. Μια σύγχρονη «παραλογιά», με βυζαντινά, δημοτικά, αλλά και μοντέρνα ακούσματα».

Κώστας Μεσάρης.


ΟΙ∆ΙΠΟ∆ΑΣ: Κώστας Μεσάρης

ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Άλκης Συνετός

ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Νίκος Τουλιάτος

ΙΟΚΑΣΤΗ: Κάτια Σπερελάκη

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλέξης Μαρτζούκος

ΒΟΣΚΟΣ: Βίλλυ Σκούρα

ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Γιώργος Αντωνόπουλος

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΟΡΟΥ: Σεβίλη Λυμπέρη


Ελεύθερη απόδοση μετάπλαση – διδασκαλία: Κώστας Μεσάρης

∆ημιουργική παρέμβαση κρουστών: Νίκος Τουλιάτος

Συνεργάστης σκηνοθεσίας: Σήφης Μάινας

Ούτι: Τάσος Σερεμέτης

Σκηνικά-κοστούμια: Ντέιλ

∆ημιουργική εκτέλεση σκηνικών: Κώστας Νικολάου – Ξυλογλύπτης

Κινησιολογία: Κώστας Γαρίφης Αγγελική Παντερμαλή

Φωτισμοί: Γιώργος Αντωνόπουλος

Διάρκεια: 75΄(χωρίς διάλειμμα)

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:15

Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου 2017 - Λήξη: 23 Δεκεμβρίου 2017

ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Εισιτήριο: €10.00. Άνεργοι και φοιτητές: €5.00

Ώρες ταμείου: 13:00-15:00, 17:00-21:00

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Λίγα Λόγια για την παράσταση

«Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή, μια μουσικοχορευτική, χειροποίητη, βιωματική μοντέρνα παράσταση. Ένα υπαρξιακό, ερωτικό, δράμα, εξουσίας θρίλερ αγωνίας και τρόμου.

Σε ελεύθερη απόδοση – μετάπλαση – διδασκαλία: Κώστας Μεσάρης, στο ρόλο του Τειρισίας και δημιουργική παρέμβαση κρουστών ο Νίκος Τουλιάτος, στο ρόλο της Ιοκάστης η Κάτια Σπερελάκη και δημιουργική βιωματική μουσικη στο ούτι ο Τάσος Σερεμέτης.

Το έργο του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα δράματος.

Περικλήδες πολέμου και δημοκρατίας και Οιδίποδες μοιραίοι και σήμερα. Καθιστούν το έργο πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Το πιο πρόσφορο για να αναπαρασταθεί και να πλαστεί σήμερα, φέρνοντας το μύθο στο σήμερα και όλα να είναι σα να γίνονται και σήμερα και τότε.

Πίσω από την πρώτη ανάγνωση, θεοκρατικού, θεολογικού μύθου, όπου όλα τα κάνουν οι θεοί, υπάρχει η πραγματικότητα. Υπάρχουν άλλες ερμηνείες, μύθοι και αλήθειες. Υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίζουν και οι άνθρωποι για τις μοίρες τους. Στην ελεύθερη έκφραση-μετάπλασή μας υπονοείται συνεχώς πως θεοί δεν υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι, κατεστημένα ιερατεία και κοινωνία ανθρώπων.

Η παράσταση είναι σε ελεύθερη απόδοση και μετάφραση του Κώστα Μεσάρη και σε μεταφορά του μύθου του Οιδίποδα στις μέρες μας. Όλα συμβαίνουν σε μία μόνο μέρα με πύκνωση χρόνου και χώρου από το τέλος Βυζαντίου ως τις μέρες των μνημονίων.

Ένα μουσικοχορευτικό, παραδοσιακό, βιωματικό, λαϊκό ορατόριο, μια θεατρική παράσταση με βιωματικά ακούσματα, ρυθμούς και βυζαντινά χρώματα, δημοτικά και λαϊκά. Ορατόριο που

φανερώνει την άρρηκτη σύνδεση του αρχαίου Δράματος και του Οιδίποδα Τύραννου με τη σημερινή λαϊκή παράδοση, όχι γραφικό μα με ένα τρόπο, αδρό και μοντέρνο.

Παράσταση απλή άμεση, καθημερινή με ακέραιο το μεγαλείο της ποίησης, όμορφη, χειροποίητη, σαν τον πίσω κήπο, σαν το πίσω περιβόλι παλιού σπιτιού, με τη ροδιά, τα φρούτα, τα άνθη, τα αρώματα, τη ρίγανη, τα αγριόχορτα. Γλυκιά σαν την πρώτη κουταλιά γλυκού του κουταλιού, αγριοβύσσινο, δυνατό σαν το πρώτο φιλί που πήρες ή σου αρνήθηκαν…

Θέατρο μέσα στο θέατρο που είναι η ζωή, όνειρο μέσα στο όνειρο που γίνεται εφιάλτης και στο τέλος ημερεύει σε αγάπη. Αρχίζει πατώντας το ένα πόδι στην Πλατεία και το άλλο στο έργο και τελειώνει, πατώντας το ένα πόδι στο έργο και το άλλο στην Πλατεία, όταν ο ηθοποιός που παίζει τον Οιδίποδα, βγαίνει από το έργο και λέει την τελευταία ατάκα σαν ένας από το κοινό.