Φοίβος Δεληβοριάς (by Δημήτρης Μακρής)

Μιλήσαμε με τον Φοίβο Δεληβοριά και τρεις νέους δημιουργούς για το «Μια τάξη στο χάος»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσιάζει 30 νέους δημιουργούς τραγουδιών την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στο Passport - Κεραμεικός, βάζοντας "μια τάξη στο χάος".
Διαβάστηκε φορες
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς πραγματοποίησε την χρονιά που μας πέρασε ένα άκρως ενδιαφέρον εργαστήριο τραγουδοποιΐας στο Χαλκηδόνιο Ωδείο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχοντας εμπειρία ως τραγουδοποιός ο ίδιος, με τα ξεχωριστά τραγούδια που μας χαρίζει απλόχερα, ανέλαβε για λίγο τον ρόλο του δασκάλου και παρέδωσε 12 δίωρα μαθήματα στο θέμα αυτό, που η αλήθεια είναι πως το γνωρίζει πολύ καλά και το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές.

Με το πέρας του σεμιναρίου, το οποίο απευθυνόταν σε τραγουδοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες, αρχάριους και προχωρημένους, αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο αυτό με μια συναυλία, όπου οι συμμετέχοντες ή αλλιώς οι σπουδαστές του, θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους. Έτσι, ο Φοίβος Δεληβοριάς μας παρουσιάζει την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο Passport - Κεραμεικός 30 νέους δημιουργούς, ρίχνοντας τα παιδιά της τάξης του στο χάος της ζωντανής εμφάνισης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται!

Λίγο πριν από την επερχόμενη συναυλία, συνομιλήσαμε και με τις δύο πλευρές, με τον Φοίβο Δεληβοριά αλλά και με τρεις από τους νέους αυτούς δημιουργούς, αποκτώντας μια συνολική εικόνα για την όμορφη διαδικασία του σεμιναρίου, καθώς και για την εμπειρία της μουσικής παράστασης που πλησιάζει.

Πόσο σημαντική είναι για σένα η αλληλεπίδραση με τα νέα παιδιά και συγκεκριμένα με τους νέους δημιουργούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της τραγουδοποιΐας; Πρόκειται για μια σχέση δούναι και λαβείν;

Φοίβος Δεληβοριάς: Δεν ξεχνώ ποτέ την εμβρυακή κατάσταση των τραγουδιών μου, της ύπαρξής μου και της ευαισθησίας μου. Θυμάμαι άγουρα χρόνια που μια φωνή, ένας φίλος του μπαμπά μου, κάποιος θείος, κάποιος μουσικός, ο Περίδης, ο Χατζιδάκις, ο Κατσιμίχας, ο Κυπουργός, ο Σαββόπουλος μου είπαν κάτι που το περίμενε η ψυχή μου. Για να ξεκολλήσει, να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Συγκινούμαι πολύ να βλέπω ένα τραγούδι σε μωρουδιακή ηλικία και έναν τραγουδοποιό να με ρωτάει συμβουλές περί πατρότητας. Πιστεύω είμαι πάντα ανιδιοτελής και αντικειμενικός. Και όπου έχω μπορέσει να βοηθήσω, το’κανα.

Τι ερεθίσματα παρατηρείς να έχει η νέα γενιά δημιουργών; Είναι διαφορετικές οι πηγές έμπνευσης αυτής της γενιάς σε σχέση με τη δική σου;

Φοίβος Δεληβοριάς: Όχι. Πάντα υπάρχει η πολιτική, η μεταφυσική, η χιουμοριστική, η ερωτική ιδιοσυγκρασία που είναι κυρίαρχη σε κάθε διαφορετικό παιδί που γράφει. Τα ακούσματα αλλάζουν. Τα νέα παιδιά ακούνε πράγματα που δεν υπήρχαν όταν εγώ ήμουν 15. Και αυτό επηρεάζει τις μουσικές και τη γλώσσα τους.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των 30 νέων δημιουργών του σεμιναρίου στο Passport – Upstairs στον Κεραμεικό, με τίτλο «Μια τάξη στο χάος». Πώς προέκυψε ο τίτλος αυτός;

Φοίβος Δεληβοριάς: Σκεφτόμουν ότι θα δώσει συναυλία η τάξη των μαθητών μου. Και σκεφτόμουν και τι χάος είναι μια συναυλία πολλών ανθρώπων, πόσο μάλλον συναυλία που πολλοί δίνουν για πρώτη φορά. Οπότε, παιχνιδιάρικα, μου ήρθε «μια τάξη στο χάος». Αυτό άλλωστε κάνεις και όταν γράφεις απ’το πουθενά ένα τραγούδι. Καλό είναι βέβαια να σέβεσαι το χάος, να μην το τακτοποιήσεις εντελώς.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου για αυτή την επερχόμενη συναυλία;

Φοίβος Δεληβοριάς: Έχω τρακ για άλλους. Είναι λυτρωτικό να συμβαίνει αυτό. Θέλω να διακριθούν, να φύγουν καλύτερα όλοι, ένα βήμα πιο πέρα.

Φοίβος Δεληβοριάς (by Δημήτρης Μακρής)

Οι 30 νέοι δημιουργοί, άτομα διαφόρων ηλικιών,  που θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στη συναυλία «Μια τάξη στο χάος» είναι οι εξής:

ΝΤΟΡΙΤΑ ΧΩΡΑΦΑ, ΠΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΙΣΜΗΝΗ ΠΕΠΕ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΑΛΛΑ, IRINI QUENO, MARI FLOR, ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΗΩ ΔΑΔΑ, ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΘΑΝΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΛΕΛΟΥΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΡΙΒΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΞΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ, ΝΑΝΤΙΑ ΔΟΥΛΑΒΕΡΑ, ΦΑΝΗΛΙΑ ΚΟΥΚΗ, ΑΡΙΑΔΝΗ ΛΑΔΑ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΑΛΚΗΣ ΖΟΥΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΚΟΛΑΚΗΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΙΔΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ.

Εμείς μιλήσαμε με τη Ντορίτα Χωραφά, τον Πάνο Τσίρο και τον Μίλτο Κουτρούμπα, στους οποίους ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέθεσε εξ ολοκλήρου το κομμάτι των ενορχηστρώσεων, της μουσικής, δηλαδή, επιμέλειας και της διαχείρισης όλου του υλικού. Μετά από τον "δάσκαλο", ο λόγος πέρασε στους "μαθητές"...

Τι κρατάτε από τη διδασκαλία του Φοίβου Δεληβοριά και από ολόκληρη την εμπειρία του σεμιναρίου τραγουδοποιΐας στο Χαλκηδόνιο Ωδείο;

Ντορίτα Χωραφά: Ο άνθρωπος εγκυκλοπαίδεια! Δεν υπάρχει είδος που να μην έχει εντρυφήσει, τραγουδοποιός που να μην έχει ξεκοκαλίσει. Είναι φοβερό το πόσες γνώσεις  μπορεί να πάρει κανείς από αυτόν τον άνθρωπο και πόσες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια να ακούσει. Συμβουλές για τα τραγούδια μας και πάνω απ’ όλα συμβουλές αγαθές, μέσα από την εμπειρία και τη δική του σκοπιά. Πρέπει να πειραματιστείς και να προσπαθείς αδιάκοπα μέχρι να βρεις αυτό που σε ολοκληρώνει σαν δημιουργό. Να μη φοβάσαι και να τολμάς. Αυτά κρατάω από τη διδασκαλία του Φοίβου και φυσικά απ όλη την εμπειρία κρατώ ότι είμαστε τελικά πολλοί που εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο κι όχι μόνο αυτό, άκουσα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα ώσπου φεύγοντας σκαφτόμουν πως ναι υπάρχει ακόμη δημιουργία, υπάρχουν ακόμη ταλέντα και πολλής πλούτος.

Πάνος Τσίρος: Ο Φοίβος άνοιξε την πόρτα του μουσικού του σπιτιού, μας έβαλε να ακούσουμε τους δίσκους της έμπνευσης του, μας κάθισε στο πιάνο του και μας έδειξε πώς μια ιδέα-όταν αυτή προέρχεται πραγματικά από μέσα μας- μπορεί να μετουσιωθεί σε τραγούδι. Κρατάω την μεταδοτική αγάπη του Φοίβου για το τραγούδι, και την ευκαιρία που δημιουργήθηκε για πολλούς από εμάς να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε μεταξύ μας.

Μίλτος Κουτρούμπας: Ο Φοίβος μπορεί να είναι γνωστός για την τραγουδοποιητική του ικανότητα και την συνεχή του καλλιτεχνική εξέλιξη, αλλά αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι είναι φτιαγμένος και για την διδασκαλία. Έκανε στην αρχή μια λεπτομερή εισήγηση πάνω στους μεγάλους τραγουδοποιούς τους προηγούμενου αιώνα και μετά για αρκετό καιρό άκουγε τα δικά μας τραγούδια, βάζοντάς τα στο μικροσκόπιο. Γίναμε έτσι πιο ευαίσθητοι και πεπειραμένοι μετά από αυτή μας  τη μύηση στο τραγούδι. Το πιο όμορφο που συνέβη είναι ότι ακούγοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και τον Φοίβο να κάνει εύστοχες παρατηρήσεις, δεθήκαμε μεταξύ μας και καταλήγαμε μετά το μάθημα να πίνουμε τσίπουρα και να μιλάμε για τραγούδια και ταξίδια.

Πάνος Τσίρος, Ντορίτα Χωραφά, Μίλτος Κουτρούμπας (by Δημήτρης Μακρής)

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο δημιουργό να ξεκινήσει από κάπου την πορεία του; Υπάρχει βοήθεια από τους παλιότερους;

Ντορίτα Χωραφά: Μιλώντας για την κυκλοφορία των κομματιών του θα έλεγα ότι λόγω του διαδικτύου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ εύκολη και συνάμα όμως χαοτική. Μπορεί ο καθένας να ανεβάσει το κομμάτι του σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα κι έπειτα να το κοινοποιήσει κλπ. Ως προς αυτό τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν. Αν μιλούμε για δισκογραφία εκεί πιστεύω δυσκολεύει το πράγμα. Εκεί θα ήταν καλό να συμβάλουν οι παλαιοί, σε κάτι που αξίζει , σε κάτι φρέσκο. Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν μεράκι να βοηθήσουν και να σπρώξουν τα νέα παιδιά , άλλα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Η εποχή μας δεν προβάλλει πια τόσο το μοντέλο του τραγουδοποιού, γι αυτό υπάρχει ανάγκη για στήριξη.

Πάνος Τσίρος: Ενώ υπάρχει δημιουργία και είναι ζωντανή, παραμένει στο σκοτάδι. Αυτό είναι εμφανές και από τις πολλές επανεκτελέσεις  παλιών τραγουδιών. Είναι πολύ δύσκολο, όμως πιστεύω πως ένα ειλικρινές τραγούδι θα βρει το δρόμο προς το κοινό του. Υπάρχει βοήθεια από κάποιους παλιότερους που αγαπούν πραγματικά τη μουσική και χαίρονται να βλέπουν καινούρια πράγματα.

Μίλτος Κουτρούμπας: Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα καθοδήγησης από κάποιον που το κάνει χρόνια αυτό, αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει κόσμος του χώρου που θέλει πολύ να ανακαλύπτει το «νέο αίμα», αλλά δεν είναι πολλές οι φορές που κάποιος παλιός παρουσίασε δουλειά νέου τραγουδοποιού. Νομίζω πως αν η πρώτη ύλη είναι καλή και έχεις μεράκι σε ακούνε αυτοί που πρέπει να σε ακούσουν, φτιάχνεις το κοινό σου δηλαδή.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η συναυλία της Τετάρτης, ζείτε ολόκληρη τη διαδικασία της προετοιμασίας των ζωντανών εμφανίσεων με ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Πώς βιώνετε την εμπειρία αυτή;

Ντορίτα Χωραφά: Με ψυχραμία!!! Η αλήθεια είναι πως τρέχουμε πολύ καθώς ο χρόνος είναι υπερβολικά περιορισμένος άλλα προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι μια πρόκληση για μας. Το έχουμε αναλάβει εμείς , φυσικά με τη βοήθεια του Φοίβου και του εξαιρετικού συνεργάτη του Δημήτρη Μακρή ο οποίος μας συντόνισε με πολύ ορθό τρόπο. Υπάρχουν πάντα διαφωνίες αλλά κυριαρχεί η ομαδικότητα και παρόλο που είμαστε πολλά άτομα καταφέρνουμε και βρίσκουμε κοινό τόπο. Είναι πολύ όμορφη εμπειρία και πιστεύω είμαι τυχερή που το μοιράζομαι με τόσο άξιους μουσικούς κι ακόμη πιο άξιους ανθρώπους. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτή τη συναυλία χωρίς τον Μίλτο και τον Πάνο. Kαι φυσικά να ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία το Γιάννη Πετρογιάννη στο Matrix Recording Studio.

Πάνος Τσίρος: Γελώντας, νευριάζοντας, παίζοντας και γεννώντας ιδέες. Η συνεργασία με τόσους ανθρώπους ταυτόχρονα,από μόνη της,είναι πολύτιμη εμπειρία.

Μίλτος Κουτρούμπας: Είναι πολύ γοητευτική εμπειρία να δουλεύεις με τόσους νέους δημιουργούς, που’χουν οι περισσότεροι και μια παραπάνω ευαισθησία, λίγο παραπάνω αλάτι , από αυτό που συναντάς σε άλλους ανθρώπους και είναι και πολύ κολακευτικό για όλους να συνυπάρξουμε σε σκηνή και να παρουσιαστούμε από τον Φοίβο. Η ίδια η διαδικασία δε έχει πάρα πολύ πλάκα (και αρκετό μόχθο), είμαστε όλη μέρα σε επικοινωνία. Έχουμε συνομιλίες στο facebook, τηλέφωνα, e-mail που λύνουμε διάφορα διαδικαστικά. Είμαστε και τουλάχιστον 30 άτομα σε όλο αυτό. Το αγαπημένο μας κομμάτι πάντως είναι οι πρόβες στο στούντιο ή στα σπίτια, ειδικά στην δεύτερη περίπτωση που δεν έχουμε την πίεση του χρόνου και περνάει η ώρα δημιουργικότερα.  

* Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Δημήτρη Μακρή, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα!

** Πληροφορίες για το live μπορείτε να βρείτε
εδώ

Αφίσα
.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα