Radio Propaganda: Με το Βλέμμα στην Ποίηση

Όταν μια άλλη νεολαία, μια άλλη γενιά, σε ανακαλύπτει, δεν χάνεται αυτό που δημιούργησες, όχι, δεν βουλιάζει στη Λίμνη της Λήθης.

Τη σημερινή Radio Propaganda εικονογραφούμε με έργα του Mark Rothko που ταιριάζουν την ποίηση του Νίκου Καρούζου.

«Στον ουρανό οι δυνατότητες/ είναι μόνο συναρπαστικές»

Νίκος Καρούζος

*   *   *
Είναι σημαντικό για το έργο ενός δημιουργού να το ανακαλύπτουν ξανά και ξανά. Όταν μια άλλη νεολαία, μια άλλη γενιά, σε ανακαλύπτει, δεν χάνεται αυτό που δημιούργησες, όχι, δεν βουλιάζει στη Λίμνη της Λήθης. Ο Johnny Cash, ο Άντρας με τα Μαύρα, έγινε ξανά μια από τις φωνές που εκφράζουν την οδύνη και τη χαρά νέων ανθρώπων. Η βελούδινη τραχύτητα της φωνής του, ο τρόπος του να αρθρώνει πεντακάθαρα την κάθε λέξη, την κάθε συλλαβή, τον κάθε φθόγγο, αγγίζει, χρόνια μετά τον θάνατό του, τους ανθρώπους τού σήμερα, τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων που γυρεύουν απεγνωσμένα αυτό ο «οξυγόνο αντιδιαστολής» που είναι η Τέχνη και η Ποίηση.

*   *   *

«Εγώ δεν τα βλέπω τα αντικείμενα όπως είναι~ τα οραματίζομαι»

Νίκος Καρούζος

Ακριβώς «οξυγόνο αντιδιαστολής» έλεγε την Ποίηση ο Νίκος Καρούζος. Κι αυτός, επίσης, δημιουργός που μας αφορά όλο και πιο πολύ. Είκοσι χρόνια κύλησαν από το θάνατό του, και το έργο του –αιχμηρό και λυρικό, ρυθμικό και μελωδικό, βαθιά φιλοσοφικό και, ταυτόχρονα, εξαιρετικά άμεσο– μένει ανοξείδωτο, το σκαλίζουν και το ψάχνουν όλο και περισσότεροι υποψιασμένοι νέοι. Το περιοδικό Δέντρο, τεύχος 177-178, αφιερώνει τις σελίδες του στο έργο του Καρούζου. Κείμενα ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή και δέθηκαν μαζί του, κείμενα μελετητών, κείμενα συγγραφέων και ποιητών προσφέρουν ένα συλλογικό πορτρέτο και μια πολύπτυχη εξέταση του έργου και της προσωπικότητας του Νίκου Καρούζου. Υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Σάββας Μιχαήλ, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Αθηνά Παπαδάκη, Μαίρη Μεϊμαράκη, Εύα Μπέη, Μάνος Στεφανίδης, Μανόλης Πρατικάκης, Πάνος Σταθόγιαννης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

*   *   *

«Επάγγελμά μου: η ψυχή μου»

Νίκος Καρούζος

*   *  *

«Ζω μέσα στην ένταση των νέων ρυθμών της ζωής και στην ανησυχία του καινούργιου», έλεγε ο Νίκος Καρούζος στον Θάνο Σταθόπουλο και σ’ εμένα, την Τετάρτη βράδυ, 25 Ιουνίου 1985, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, και πέντε χρόνια προτού αναχωρήσει για τα λιβάδια του ουρανού. Μου κάνει εντύπωση (θετικότατη, φυσικά) το ότι στο Αφιέρωμα του Δέντρου ακόμα και όσοι δεν γνώρισαν τον Καρούζο μέσα στην καθημερινότητά του,είτε γιατί δεν έτυχε είτε γιατί είναι πολύ νέοι και δεν τον πρόλαβαν,  γράφουν για το έργο του κείμενα υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλης συγκίνησης, όπως και οι φίλοι του. Είναι σαν να τον συνάντησαν, σαν να τον έζησαν από κοντά.

*   *   *

«Εμείς τα μυθόβια όντα οι ποιητές»

Νίκος Καρούζος

*   *   *

Απόψε, Φίλες και Φίλοι, στο φιλόξενο και θαλπερό Rockin’ the Casbah, Χαριλάου Τρικούπη 13, μετά τις 8 το βράδυ, θα συναχθούμε και θα τιμήσουμε και θα θυμηθούμε το Νίκο Καρούζο. Θα ακούσουμε τις μουσικές που του άρεσαν. Ιωάννη Σεβαστιανό Μπαχ, αλλά και Pink Floyd. Και θα προβάλουμε την ταινία «Ανδαλουσιανός Σκύλος» των Νταλί-Μπουνιουέλ.

*   *   *

«Η ζωή δεν έχει πώμα»

Νίκος Καρούζος

Από
Οι Απόψεις μας
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια