ποίος: Νένα Μεντή
πότε: 09/02/18 21:00
που: Θέατρο Χώρα
μέρος: Ελλάδα » Αττική » Αθήνα
τιμές: 10
άλλα:

Η Νένα Μεντή, η Ελένη Ουζουνίδου και η Έρση Μαλικένζου σε μια παράσταση του Πέτρου Ζούλια, αφιερωμένη στις Γυναίκες του Παπαδιαμάντη.

Γυναίκες του Παπαδιαμάντη @Θέατρο Χώρα

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 23:34
Διαβάστηκε

Η Νένα Μεντή ξανασυναντά (μετά την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) τον Πέτρο Ζούλια στη σκηνή του θεάτρου Χώρα τον Δεκέμβριο 2017 σε μια παράσταση αφιερωμένη στις Γυναίκες του Παπαδιαμάντη. Εκεί, μαζί με την Ελένη Ουζουνίδου, την Έρση Μαλικένζου και νέες ηθοποιούς, θα ζωντανέψουν τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές, αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.
Με προεξάρχουσα γυναίκα- ηρωίδα  τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης, αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας. Οι μελωδίες  και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία με τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα «δίνει» ζωή σε  μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.  «Σα να ΄χαν ποτέ  τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

Σύνθεση Κειμένων – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ελένη Ουζουνίδου, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου

Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20
Ελλάδα, Αττική, Αθήνα
Ελλάδα » Αθήνα
Θέατρο Χώρα
Λέξεις Κλειδιά
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη Νένα Μεντή
4
Θέατρο Χώρα
9
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια