Το Θέατρο της Εβδομάδας | 15.01 - 21.01

Παραστάσεις αρχίζουν, παραστάσεις τελειώνουν κι εμείς σας τα παρουσιάζουμε όλα σε ένα άρθρο.
Διαβάστηκε φορες
Η τρίτη εβδομάδα του νέου χρόνου αποτελεί σημείο λήξης πλήθους ποιοτικών και απολαυστικών παραστάσεων που μας συνεπήραν, μας δάκρυσαν, μας έκαναν να γελάσουμε ηχηρά και να σκεφτούμε κριτικά. Η αυλαία, λοιπόν, πέφτει για το κοινωνικό, σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομερά και του θεάτρου Τέχνης «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», τη μεγαλοπρεπή νέα παραγωγή του Γιάννη Χουβαρδά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «Γλάρος», αλλά και διάφορες άλλες παραστάσεις της χειμερινής περιόδου που σιγά σιγά κλείνει.

Ταυτόχρονα, πολλά υποσχόμενες παραγωγές, σε διάφορα θέατρα της Αθήνας, σηκώνουν αυλαία αυτές τις μέρες, παίρνοντας τη σκυτάλη της ψυχαγωγίας στην πόλη μας. Βέβαια, οι δύο επόμενες εβδομάδες αποτελούν τη χρονική περίοδο στην οποία τα θέατρα αλλάζουν παραγωγές. Επομένως, στο μεταβατικό στάδιο της εβδομάδας 15/1-21/1, καταγράφουμε μερικές απ’ τις παραστάσεις που αρχίζουν το ταξίδι τους.

Συνοπτικά:

Ο Αδαής και ο Παράφρων @ Θέατρο Πορεία



Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, που ξεκίνησε την πορεία της στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, επανέρχεται για έναν τρίτο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Πορεία.

Η τέχνη, η επιστήμη, ακόμη και η σχέση γονιού και παιδιού, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και καταστροφικές για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών. Ο Μπέρνχαρντ μετατρέπει την ιατρική σε επιστήμη της αποσύνθεσης και τη μουσική σε τέχνη της αποπροσωποποίησης και της καταστροφής. Ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει το γκροτέσκο και «χολερικό»  χιούμορ του για να υπογραμμίσει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης.

Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2017), Ιωάννης Καπελέρης, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννος Περλέγκας

Πρεμιέρα: 16/01

******************************

Προδοσία @ Θέατρο Μικρό Παλλάς



H «Προδοσία», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του νομπελίστα συγγραφέα Χ. Πίντερ, ανεβαίνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Μικρό Παλλάς, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«ΠΡΟΔΟΣΙΑ» Με τον όρο προδοσία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων δεσμεύσεων ή υποσχέσεων μέσα σε μια σχέση. Είναι επίσης η εξαπάτηση ερωτικού συντρόφου, φίλου ή συγγενή, καθώς και η διάψευση προσδοκιών και ελπίδων των άλλων ή και του ίδιου του εαυτού.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης και η Κατερίνα Παπαδάκη έρχονται αντιμέτωποι με μια πολλαπλή προδοσία σε ένα ταξίδι στον Χρόνο προς το Παρελθόν, με μοναδικό οδηγό τη Μνήμη.

Παίζουν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Κατερίνα Παπαδάκη

Πρεμιέρα: 15/01

**********************************

Η Βοσκοπούλα @ Θέατρο Νέου Κόσμου



Με το συγγραφέα να παραμένει ανώνυμος, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζεται απ’ την ομάδα Elephas tiliensis η παράσταση «Η Βοσκοπούλα», στο Δώμα, από 19.01.2018 μέχρι 01.04.2018 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.

Ένα έργο για μια εποχή που οι βοσκοπούλες είναι ασπροντυμένες, οι Έρωτες κρατούν τόξα, οι ερωτευμένοι αναστενάζουν, οι σπηλιές είναι ειδυλλιακές, η αγάπη εύκολη και ο θάνατος εύκολος. Ένα γκόθικ παραμύθι, σκοτεινό και φωτεινό, βασισμένο «σε ρομαντικόν επεισόδιον συνταράξαν την νήσον Κρήτην», «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός».

Παίζουν: Γιώργος Παπανδρέου, Πηνελόπη Τσιλίκα

Πρεμιέρα: 19/01

***************************************

Μήδεια ∙ μηδέν στο κόκκινο @ Θέατρο Φούρνος



H  «Μήδεια ∙ μηδέν στο κόκκινο» (εκδόσεις Sestina 2016), είναι το καινούργιο έργο της Σοφίας Διονυσοπούλου, ένα κείμενο  γραμμένο σε στίχο και εμπνευσμένο από το μύθο που προϋπήρχε του Ευριπίδη, όπου η Μήδεια θυσιάζει τα παιδιά της στην Ήρα για να τα σώσει από την οργή του όχλου, προσφέροντάς τους έτσι την αθανασία.

Έργο βαθιά πολιτικό και αντιρατσιστικό, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο κόσμους, τον κόσμο της Φύσης και τον κόσμο των αστών. Γραμμένο σαν διάλογος (με μία Μήδεια μάγισσα, που μαντεύει το μέλλον και μια άλλη που βιώνει το ζοφερό παρόν), στο θέατρο ανεβαίνει ως μονόλογος με το χαρακτήρα να συγκρούεται ανάμεσα στις δύο προσωπικότητές του, με την ακρίβεια αλλά και την ελευθερία στη μουσικότητα που δίνει η παρτιτούρα.

Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου

Πρεμιέρα: 17/01

*********************************

ROB / Ρομπ @ Στέγη

Rob

Για πρώτη φορά συναντιούνται δημιουργικά ο συγγραφέας και βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Δημήτρης Καραντζάς.
 
 Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα τους γύρω από ένα έργο-σοκ, το «Ρομπέρτο Τσούκο» (1990) του Bernard-Marie Koltès. Όπως στο έργο του Κολτές, έτσι και στην πρωτότυπη δημιουργία του Φιλίππου, με τίτλο «Ρομπ/Rob», γίνεται λόγος για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μόνο που στην παράσταση που ετοιμάζουν οι δύο Έλληνες δημιουργοί στη Στέγη, οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.

Είστε έτοιμοι για μια παράσταση-ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο;

Παίζουν:
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά

Πρεμιέρα: 17/01


********************************

Τελευταίες παραστάσεις για τα έργα:

Η ωραία του Περάν @ Θέατρο Νέου Κόσμου έως 16/1
Μια τεράστια έκρηξη @ Skrow έως 16/1
Κοριολανός @ Σημείο έως 16/1
Κόλχαας @ Studio Μαυρομιχάλη έως 16/1

Ακυβέρνητες Πολιτείες-Αριάγνη @ Κάρολος Κουν έως 18/1
Αίας @ Από μηχανής Θέατρο έως 18/1

Μαντάμ Σουσού @ Παλλάς έως 20/1

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα @ Κάρολος Κουν έως 21/1
Γλάρος @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως 21/1
Lascatemi morire @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή έως 21/1
Fool for love @ Άλμα έως 21/1

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα