καινούριο κόκκινο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 22.01 - 28.01

Ο πρώτος μήνας του χρόνου κατεβάζει αυλαία και μαζί του αρκέτες παραστάσεις της φετινής χειμερινής σεζόν, ενώ νέες παραγωγές κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα. 
Διαβάστηκε φορες
Ο Γενάρης, ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς, ετοιμάζεται κιόλας να ρίξει αυλαία και μαζί του αρκετές ακόμη από τις παραστάσεις της φετινής χειμερινής σεζόν, που σιγά σιγά πλησιάζει στο τέλος της.
 
 Μέσα στην εβδομάδα, που διανύουμε, αξιόλογες και επιτυχημένες παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, όπως το "Lolita Reversed" του Χρήστου Καρασαββίδη, στο Tempus Verum - Εν Αθήναις και «Η δύναμη του σκότους» σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και Γιώργου Χατζηνικολάου, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά γι' αυτήν την εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε:

Καινούργιο Κόκκινο @ Τζένη Καρέζη

Καινούργιο Κόκκινο

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, κυρίαρχη σύγχρονη εκπρόσωπος του κοινωνικού-πολιτικού τραγουδιού, συναντιέται έξι χρόνια μετά το πολιτικό καμπαρέ «Βερολίνο-Παρίσι» (2012, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο), με τον Θέμη Μουμουλίδη, σε ένα νέο εγχείρημα. Υποδύεται την Τζένη, την θρυλική ηρωίδα της «Όπερας της πεντάρας», και ερμηνεύει με τον μοναδικό της τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα. Ο Ιωάννης Παπαζήσης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, στο ρόλο του Μακήθ, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του παγκόσμιου θεάτρου. Η ορχήστρα, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο, αναδεικνύει μουσικές και τραγούδια που έχουν σφραγίσει μια εποχή, μέσα από ένα διαφορετικό ηχόχρωμα.

 Στο «Καινούργιο κόκκινο» η «Τζένη των Πειρατών» και ο περιβόητος ληστής Μακήθ, αυτονομούνται από το έργο που τους γέννησε, την «Όπερα της Πεντάρας», και ξεδιπλώνουν την δική τους ερωτική ιστορία μέσα από μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, με φόντο την Ευρώπη της εποχής των άκρων. Η Τζένη ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης. Η γνωριμία της με τον Μακήθ, τον διαβόητο αρχηγό του υποκόσμου. Ο μεγάλος έρωτας, που εκφυλίζεται σε αλληλοσπαραγμό. Η προδοσία. Ο Μακήθ οδηγείται στην κρεμάλα. Ξεπεσμένη πια, σ’ ένα ελεεινό καταγώγιο του λιμανιού, η Τζένη, μέσα από ένα ζοφερό προφητικό όνειρο, οραματίζεται τη λύτρωσή της! Ένα καράβι «με πενήντα κανόνια», μπαίνει στο λιμάνι, γκρεμίζει τα πάντα και παίρνει την Τζένη μακριά, σ’ έναν άλλο κόσμο... Η ιστορία της Ευρώπης ζωντανεύει κινηματογραφικά μέσα από την ιστορία των δύο ηρώων. Η άνοδος του φασισμού, η πτώση των ονείρων, οι θανάσιμες πλάνες, οι ματαιωμένες ελπίδες που αναζητούν ένα καινούργιο κόκκινο. Ένα καινούργιο κόκκινο, βγαλμένο από τις προσδοκίες μιας εποχής που ακόμη ελπίζει, υψώνοντας το ποτήρι στο ανέφικτο(;)
Παράλληλα κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, πολλές είναι οι νέες παραγωγές που ανθίζουν, φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης στις θεατρικές σκηνές της πόλης.

Παίζουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ιωάννης Παπαζήσης.

Πρεμιέρα: 22/01

*****

Κάλλας: η ζωή μου, η τέχνη μου @ Αργώ

«Κάλλας: Η Ζωή μου, η Τέχνη μου» στο θέατρο Αργώ

 Τα σημαντικότερα γεγονότα και συναισθήματα της απόλυτης ντίβας της όπερας που έδωσε τα πάντα στη μουσική και στο κοινό της, ζωντανεύουν μέσα από τη μουσική θεατρική παράσταση «Κάλλας: Η Ζωή μου, η Τέχνη μου» στο Θέατρο Αργώ, με τη σκηνοθετική υπογραφή της διακεκριμένης Ελληνίδας υψιφώνου, Τζένης Δριβάλα.

Παίζουν: Ερμίνα Γεράρδη, Ειρήνη Κώνστα, Τζένη Δριβάλα, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Λεβέντη.

Πρεμιέρα: 22/01

*****

Duende -Το Πνεύμα της Γης @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Duende -Το Πνεύμα της Γης

Για να βρούμε το "Duende" δεν υπάρχει τίποτε να μας βοηθήσει. Ούτε χάρτης ούτε «σωστοί τρόποι». Το μόνο που ξέρουμε είναι  πως καίει το αίμα σαν κοπανιστό γυαλί, πως εξαντλεί, πως σβήνει τη γλυκιά γεωμετρία που μάθαμε, πως κλωτσάει όλα τα στυλ. Ο ερχομός του προϋποθέτει πάντοτε μια ριζική αλλαγή όλων των μορφών που στηρίζονται σε παλιές βάσεις. Φέρνει μαζί του ένα συναίσθημα φρεσκάδας εντελώς πρωτόγνωρο. Είναι μια δύναμη κι όχι μια λειτουργία,  μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια.

Το εμβληματικό κείμενο του Λόρκα ανεβαίνει με τα φτερά μιας μουσικής λειτουργίας, παντρεμένο με δέκα μελοποιημένα ποιήματά του από το libro de poemas. Μια μουσική τελετουργία για την Τέχνη, τον Θεό, τον Έρωτα και τον Θάνατο. Για το κρυμμένο πνεύμα μιας πληγωμένης πατρίδας. Για τη μαγική αυτή δύναμη, το πνεύμα της γης, που μοιράζει τα αγκάθια της φωτιάς του σε όποιον τα γυρέψει.

Ερμηνεύουν: Σταμάτης Κραουνακης, Χρήστος Γεροντίδης, Κώστας Μπουγιώτης.

Πρεμιέρα: 24/01

*****

Misery @ Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Misery

Το δυνατό θρίλερ "Misery" που βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κιγκ έρχεται στο Ιλίσια Βολανάκης σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.   Ο διάσημος συγγραφέας Πολ Σέλντον στο δρόμο για το σπίτι του έχει ένα σοβαρό ατύχημα και τραυματίζεται. Θα σωθεί από την νοσοκόμα Άννι Γουίλκς που αποδεικνύεται η νούμερο ένα θαυμάστριά του και τον πηγαίνει στο απομονωμένο σπίτι της. Η Άννι όμως βρίσκεται σε μια ασταθή ψυχολογική κατάσταση ενώ ο Πολ καταλήγει παγιδευμένος, χτυπημένος και στο έλεός της!

Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης.

Πρεμιέρα: 24/01

*****

Φθινοπωρινή Σονάτα @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Φθινοπωρινή Σονάτα

Το Θέατρο οδού Κεφαλληνίας, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» και την παρουσιάζει στο κοινό σε μετάφραση από τα Σουηδικά του Ζάννη Ψάλτη και σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.

Στη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρακολουθούμε τη συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που δεν είχαν δει η μία την άλλη. Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, προσπαθεί να ξαναβρεί τη στοργή και την παρηγοριά που της λείπει στην αγκαλιά της κόρης της αλλά η σχέση τους είναι από χρόνια βαθιά τραυματισμένη. Η κόρη όσο κι αν θέλει δεν μπορεί να κρύψει άλλο κλειδωμένα στα συρτάρια της τα παράπονα, την οργή, το μίσος, το θυμό που της έχει προκαλέσει η μητέρα της. Με χειρονομίες αδέξιες, σχεδόν απεγνωσμένες, σπασμωδικές ζητά ξανά και ξανά στο βλέμμα της μια έστω στιγμιαία επιβεβαίωση.  Η διεκδίκηση γίνεται κι από τις δύο πλευρές όλο και πιο άγρια, πιο βαθιά και πιο ανελέητη.
 
Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Ημελος.

Πρεμιέρα: 26/01

*****

Η Σέξτον και τα Κογιότ @ Vault 

 Η Σέξτον και τα Κογιότ

Η Σοφία Καψούρου, παρουσιάζει στον Πολυχώρο Vault το ολοκαίνουριο θεατρικό της έργο με τίτλο «Η Σέξτον και τα Κογιότ».

Ένα έργο για την κόρη που έγινε μητέρα, για τη νοικοκυρά που έγινε ποιήτρια, για την ποιήτρια που έγινε καπνός. Η Αν Σέξτον τα έκανε όλα ανάποδα. Πρώτα παντρεύτηκε, μετά ερωτεύτηκε. Πρώτα έγραψε, μετά διάβασε. Πρώτα πέθανε, μετά έζησε. Όπως κάθε άνθρωπος που πρώτα ονειρεύεται και μετά κοιμάται. Που πρώτα πέφτει και μετά σηκώνεται. Τα Κογιότ είναι πολλά, η Σέξτον είναι μία. Τα Κογιότ πεινάνε για σάρκα, η Σέξτον διψάει για αίμα. Το μελάνι τρέχει. Η Αν Σέξτον - αυτή η μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια - ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά, δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας, έχασε το μυαλό της, κέρδισε το Pulitzer, ήπιε πολύ, χάρηκε λίγο. Άραγε πόσο όνειρο είναι το αμερικανικό όνειρο και πόσο αμερικανικό είναι το όνειρο της σοφίας;

Παίζουν: Σοφία Καψούρου, Νατάσα Μαρματάκη, Όλγα Τσαρσιταλίδη.

Πρεμιέρα: 27/01

*****

Επίσης αυλαία ανεβάζουν αυτή  την εβδομάδα τα έργα:

Το αμάρτημα της μητρός μου @ Θέατρο Σταθμός από 24/1
Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω @ Αθηναΐς από 24/1
Γυναίκες @ Φούρνος από 24/1

Το πορφυρό νησί @ Θέατρο Άλφα Ιδέα από 25/1

*****

Τελευταίες παραστάσεις για τα έργα:

Οι επιβάτες @ Studio Μαυρομιχάλη εως 22/1

Ανώνυμος αποστολέας @ ΠΚ ως 23/1 (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ)

Η δύναμη του Σκότους @ Σύγχρονο θεατρο εως 24/1 (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ)

Lolita Reversed @ Tempus Verum - Εν Αθήναις εως 25/1 (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ)

Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές @ Θησείον εως 27/1

Ακόμη πιο βρόμικα παραμύθια @ 104 εως 28/1
Νεκρή Ζώνη @ Θησείον εως 28/1
Οι δρόμοι του Χιονιού @ Τόπος Αλλού εως 28/1
Το ελεύθερο ζευγάρι @ Θέατρο Μπέλλος εως 28/1
Ο ζητιάνος @ Από Μηχανής Θέατρο εως 28/1
Καινούργια σελίδα @ Γκλόρια Μικρό εως 28/1
Η κυρία Νταλογουέϊ @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας εως 28/1
Ο παπαγάλος μου @ Σφενδόνη εως 28/1
Rob @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνων εως 28/1

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα