Q+AL_Cover

Queen + Adam Lambert @ Arena Birmingham 16.12.2017

Οι εναπομείναντες Queen γεμίζουν ακόμα συναυλιακούς χώρους, παίζοντας εκ του ασφαλούς
Διαβάστηκε φορες
Τζάκι, ποτό, ξηροί καρποί και η συλλογή “Ultimate Sinatra” του μεγάλου Frank Sinatra στο πικάπ... Το έχεις σε βινύλιο; Το discobole το έχει σε super τιμή!

Q+AL04

Παρόλο που ο Freddie Mercury μας έχει αφήσει από το 1991, οι Queen συνεχίζουν να υπάρχουν σαν μουσική οντότητα, τώρα πια μόνο για ζωντανές εμφανίσεις. Τα τελευταία έξι χρόνια περιοδεύουν με τον πρώην διαγωνιζόμενο του American Idol, Adam Lambert, ο οποίος έχει και δικιά του σχετικά επιτυχημένη solo καριέρα. Το πέρασμα που έκαναν από την Ευρώπη το Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2017 γέμισε άνετα αρένες και το Αγγλικό κομμάτι της περιοδείας έγινε sold out μέσα σε λίγες ώρες. Αναμφισβήτητα, διανύουν την πιο επιτυχημένη τους περίοδο από την εποχή του Freddie.

Ο Brian May και ο Roger Taylor είναι τα αυθεντικά μέλη που κρατάνε ζωντανό το συγκρότημα, παίζοντας ένα φαντασμαγορικό show εκμεταλλευόμενοι τις φωνητικές δυνατότητες του Lambert. Μπορεί να μην έχουν ηχογραφήσει δίσκο μαζί, αλλά αυτό μπορεί να είναι και καλύτερο για τον μέσο οπαδό της μουσικής των Queen αφού έτσι έχει τη δυνατότητα να ακούσει ένα «καθαρό» Best of.

Q+AL02

In a Silent Way: Το πρώτο fusion album του θρύλου της Jazz, Miles Davis. Το έχεις σε βινύλιο; Το discobole το έχει σε super τιμή!

Ξεκινώντας με ένα μικρό κομμάτι του "We Will Rock You" για εισαγωγή, το "Hammer To Fall" που ακολουθεί είναι αρκετά στιβαρό για να ανεβάσει την ένταση από την αρχή. Η red special, η χειροποίητη κιθάρα του Brian May, ακούγεται καλύτερα από ποτέ. Ο ίδιος με τα γκρίζα του μαλλιά και τα χρόνια χαραγμένα στο πρόσωπο του έλεγχε τη σκηνή με άνεση, κι ας ήταν κρυωμένος. Είναι από τους κιθαρίστες που λειτουργεί και σαν front man, παρόλο που δεν τραγουδάει συχνά τα πρώτα φωνητικά. Το άλλο αυθεντικό μέλος των Queen, ο Roger Taylor, φάνηκε πιο κουρασμένος, ίσως επειδή τους είδαμε στο τέλος της περιοδείας. Παρ' ολα αυτά το ντουέτο του με τον Adam Lambert στο "Under Pressure" ήταν εμπνευσμένο.

Σε τραγούδια που χρειάζονται περίτεχνα και θεατρικά φωνητικά όπως το "Don't Stop Me Now", το "I Want To Break Free" και το "Killer Queen" οι εκτελέσεις του Adam Lambert θύμιζαν τις αυθεντικές ηχογραφήσεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν προσεγγίζει πιο rock κομμάτια όπως το "Stone Cold Crazy" , που απαιτούν πηγαίο συναίσθημα, το οποίο δεν διαθέτει. Τεχνικά είναι κορυφαίος, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας δείχνει να μη ταυτίζεται με τα κομμάτια όπως ο Paul Rodgers (ο προηγούμενος front man των Queen για την περίοδο 2005-2008).

Q+AL03

Φυσικά δεν γίνεται να μη τραγουδήσεις και να μη ξεσηκωθείς όταν ακούς το "Tie Your Mother Down" ή το "I Want It All", που περιείχε το εκτενές solo από την έκδοση που βρίσκεται στο 'The Miracle'. Και για να λέμε και τα σωστά, η προσέγγιση του Lambert στο "Who Wants To Live Forever" ήταν συγκινητική. Όμως αυτό δεν αναιρεί πως οι Queen έχουν εν μέρη γίνει tribute band του εαυτού τους. Η συνεργασία τους με τον Paul Rodgers ήταν κάτι καινούριο, αφού ακούγαμε πασίγνωστες συνθέσεις να μπαίνουν σε blues rock φόρμες. Έδειχνε μία εξέλιξη, αντίθετα με την τωρινή προσέγγιση που απλά μιμείται τον Freddie Mercury. Εκ του αποτελέσματος όμως και κυρίως από εμπορικής απόψεως οι Queen καλά κάνουν, αφού η πλειοψηφία του κοινού προτιμά αυτό που έχει συνηθίσει.

Όσον αφορά το οπτικό κομμάτι το show των Queen με τον Adam Lambert είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε παρακολουθήσει σε αρένα. Βγήκε το robot από το εξώφυλλο του 'News of The World'  (ο Frank), ο Adam έκανε ποδήλατο στη σκηνή ενώ ο Brian αναρριχήθηκε από πάνω μας για το solo του στο "Last Horizon". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι φίλοι μας στο Birmingham να γυρίσουν σπίτι έχοντας περάσει μία πολύ όμορφη βραδιά, συντροφιά με την κιθαριστική ορχήστρα του Brian May, τις περίτεχνες μπαγκέτες του Roger Taylor και τα άρτια φωνητικά του Adam Lambert.

Q+AL05

Όσο φανατικοί και αν είμαστε, στη προσπάθεια μας να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να σχολιάσουμε πως η έλλειψη πειραματισμού και η στασιμότητα είναι στην εποχή μας ψιλά γράμματα. Προσωπικά προτιμώ τις πρόσφατες δουλείες του Brian May με την Kerry Ellis που ναι μεν δεν είναι hard rock αλλά ούτε και αριστουργήματα, όμως θεωρώ ότι εκεί ο Brian διαφοροποιείται από την περπατημένη. Και μη το πάρετε στραβά φίλες και φίλοι, εμείς πιθανόν να ξαναεπισκεφτούμε το συγκρότημα αφού βρήκαμε τη συναυλία διασκεδαστική.

Αλλά δεν γίνεται να σας κρύψουμε πως οι δύο βετεράνοι επέλεξαν την εύκολη λύση, αφού ο Adam Lambert είναι πιο άνετα διαχειρίσιμος από τον Paul Rodgers -  κι ας είναι εν μέρη ένας "C-Lebrity" όπως μας είχαν τραγουδήσει στο 'Cosmos Rocks'.

Q+AL01
Q+AL06

Setlist


We Will Rock You (teaser)
Hammer to Fall
Stone Cold Crazy
Tie Your Mother Down
Another One Bites the Dust
Fat Bottomed Girls
Killer Queen
Don't Stop Me Now
Bicycle Race
I'm in Love With My Car
Get Down, Make Love
I Want It All
Love of My Life
Somebody to Love
Crazy Little Thing Called Love
Drum Battle
Under Pressure
A Kind of Magic
I Want to Break Free
You Take My Breath Away
Who Wants to Live Forever
Last Horizon
Guitar Solo
Radio Ga Ga
Bohemian Rhapsody

Encore
Day-Oh
We Will Rock You
We Are the Champions
God Save the Queen

[Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και το Mix Grill]



Μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών, η Billie Holiday στο εξαιρετικό "Lady sings the blues". Το έχεις σε βινύλιο; Το discobole το έχει σε πραγματικά πολύ καλή τιμή!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα