Θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 12.02 - 18.02

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας είναι εδώ!
Διαβάστηκε φορες
Μπορεί να εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της καρναβαλικής περιόδου και εσύ να σχεδιάζεις ήδη το τριήμερο σου ή να ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου για κάποιο από τα μεγάλα καρναβάλια της χώρας, εντούτοις δεν πρέπει να λησμονάς και την πληθώρα θεατρικών επιλογών που σου προσφέρουν οι αθηναϊκές σκηνές και αυτή την εβδομάδα.

Εσύ που δεν αποζητάς την διασκέδαση του καρναβαλιού αλλά λίγη ψυχαγωγία, και εσύ που θέλεις να συνδυάσεις και τα δυο, ρίξε μια ματιά στις παραστάσεις που ανεβαίνουν κατά τις επόμενες ημέρες.

Κλάρα Σούμαν. Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κλάρα Σούμαν

Η περίοδος του Ρομαντισμού στην τέχνη άφησε τις γυναίκες στο περιθώριο όπου ήδη βρίσκονταν, παρέχοντάς τους ελλιπή μόρφωση και τη δυνατότητα να γίνουν μόνο γκουβερνάντες, οικιακές βοηθοί και, στις πιο ευτυχείς περιπτώσεις, δασκάλες. Η γυναίκα-δημιουργός είναι ένα είδος σπάνιο, με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η Κλάρα Σούμαν υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης˙ μια λαμπρή εξαίρεση με την τύχη να ζήσει τη φήμη της. Ωστόσο, το πεπρωμένο της, όπως και το όνομά της, συνδέθηκε σαρωτικά με τον αδύναμο ως πιανίστα αλλά μεγαλοφυή ως συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν.

Πώς βιώνει μια εξαιρετική γυναίκα των μέσων του 19ου αιώνα την καθημερινότητά της με έναν ομότεχνο δημιουργό, ο οποίος την φθονεί ενώ παράλληλα τη λατρεύει; Μπορεί η μητρότητα να αφήσει περιθώριο στην καλλιτεχνική δημιουργία όταν μια γυναίκα μεγαλώνει οκτώ παιδιά; Με τι ψυχικό σθένος αντιμετωπίζει κανείς την κατάρρευση του συντρόφου του; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυίας; Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

Παράσταση για μια πιανίστρια, έναν βαρύτονο και δύο ηθοποιούς| Πιανίστρια: Βικτωρία Κιαζίμη, Βαρύτονος: Νικόλας Καραγκιαούρης, Ηθοποιοί: Μαρία Όλγα Αθηναίου και Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 12/2.

*****
Οι διαβολογυναίκες @ Τζένη Καρέζη

Οι Διαβολογυναίκες

«Οι Διαβολογυναίκες»
, το κλασσικό φιλμ-νουάρ του Ανρί-Ζορζ Κλουζό "Les Diaboliques" (βασισμένο στη νουβέλα "Celle qui n'était plus" των Πιερ Μπουαλώ και Τομά Ναρσεζάκ) μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε μια παράσταση γεμάτη ένταση, σασπένς και αναπάντεχες ανατροπές.

Με φόντο ένα ιδιωτικό σχολείο στα περίχωρα του Παρισιού των αρχών του 1950, μια απατημένη σύζυγος και μια προδομένη ερωμένη, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σκοτώσουν τον τυραννικό σύζυγο/εραστή τους σε κάτι που μοιάζει να είναι ένα τέλειο έγκλημα αλλά τελικά πρόκειται για έναν εφιάλτη χωρίς τέλος.

Ερμηνεύουν: Μαρία Καβογιάννη, Καίτη Κωνσταντίνου, Νίκος Αρβανίτης, ο Σωτήρης Τσακομίδης, ο Δημήτρης Λιόλιος και ο Μιχάλης Προσπαθόπουλος.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 14/2.

******
Στα άκρα @ Θέατρο Χώρα

Στα άκρα

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί στο Θέατρο Χώρα μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών σε ένα αριστουργηματικό λογοτεχνικό έργο του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Μπατάιγ. Το έργο, σε μια ιδιαίτερη διασκευή της Στέλλας Ζαφειροπούλου, καταδύεται στο συλλογικό ασυνείδητο μιας Ευρώπης λίγο πριν την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη αυτή μορφή των γαλλικών γραμμάτων βάζει στο κέντρο του έργου του την ανθρώπινη ύπαρξη και τα διαχρονικά μεγάλα θέματά της: το θάνατο, τον έρωτα, την ελευθερία!

Παρακολουθούμε την εποχή της ανόδου του ναζισμού καθώς και την αιματηρή κατάληξη της που στιγμάτισε την ανθρωπότητα. Ο συγγραφέας, γνήσιος εκπρόσωπος μιας περιόδου όπου η ψυχανάλυση και ο σουρεαλισμός πρωταγωνιστούν, αποζητά, όπως ο Σαντ, την έκφραση του βασικού ενστίκτου, τη βίωση κάθε σεξουαλικής φαντασίωσης, την απελευθέρωση του ατόμου από την κοινωνική καταπίεση και τον καθωσπρεπισμό  που του επιβάλλεται.

Μέσα από τον κεντρικό και ιδιόμορφο ήρωα, Ερρίκο, ένα μεγαλοαστό διανοούμενο, ο θεατής εισέρχεται σε ένα κόσμο ακραίων σχέσεων, ο οποίος ακροβατεί μεταξύ του συμβιβασμού και της επανάστασης σε όλα τα επίπεδα, καταδικάζοντας οποιαδήποτε μορφή βίας, από όποια ιδεολογία και αν προέρχεται.

Ηθοποιοί: Αγοραστή Αρβανίτη, Γιώργος Βέττος, Λιάννα Παρούς, Δέσποινα Πέττα, Αντώνης Τρίκκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μαίρη Χάγια, Κυριάκος Ψυχαλής.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 12/2.

*****
Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα @ Πόλη Θέατρο

Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα

Το βραβευμένο θεατρικό έργο του Willy Russell που αποτέλεσε παγκόσμια επιτυχία στο θέατρο αλλά και στη διάσημη και υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφική του μεταφορά, ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Πόλη σε μια σύγχρονη απόδοση της Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

Ένας «αταίριαστος» έρωτας, με χιούμορ και ανατροπές έρχεται να αναστατώσει τη θεατρική Αθήνα και να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν είναι αργά και όλα είναι δυνατά, όταν ακολουθούμε αυτό που προστάζουν η καρδιά και τα όνειρα μας! Ένα έργο βαθιά κοινωνικό και πολιτικό που θίγει περίτεχνα τα κακώς κείμενα και τους προβληματισμούς για την κοινωνία και την εκπαίδευση που χαρακτηρίζουν την εποχή που συνεχίζουμε να διανύουμε ακόμα και σήμερα: ταξική αδικία, ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος που δεν προάγει το κριτικό πνεύμα, αναγκαία εσωτερική διαδικασία αυτοβελτίωσης για το ατομικό και ευρύτερο καλό!

Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 14/2.

******
Φαίδρα @ Θέατρο Σημείο

Φαίδρα

Η Τσβετάγιεβα δημιουργεί μια διαφορετική «Φαίδρα» από εκείνη του Πλάτωνα. Επικεντρώνεται στα πρόσωπα της Φαίδρας και της Τροφού, του Ιππόλυτου και του Θησέα, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά κίνητρα και τις επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από την ακαταμάχητη ισχύ της σαρκικής σαγήνης πέρα από ηθικούς δεσμούς,δημιουργώντας ένα κουαρτέτο επικαλυπτόμενων σχέσεων. Τα δύο πρόσωπα,της γυναίκας και του άντρα, σε έναν αδυσώπητο αγώνα επικράτησης. Η Φαίδρα και η Τροφός αντιμετωπίζουν τον Ιππόλυτο και τον Θησέα.

Η παράσταση είναι ένα άγριο και λεπταίσθητο χαϊκού που συστρέφεται κοιτάζοντας κατάματα τον πυρήνα της αγάπης, του έρωτα και του πόθου, όταν εκείνος στραγγίζεται από την ανάγκη. Παραβαίνοντας και διαπερνώντας τα όρια, ο πόθος μετακινεί την ανθρώπινη συνθήκη. Ένα έργο που διαπραγματεύεται την γυναικεία έξαρση, τους χυμούς και την δύναμη της ζωής, όταν εκείνη, η ζωή, απαιτεί άμεσα την υπέρβαση της απαγόρευσης.

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Μακρή, Βαγγέλης Ρόκκος και  Σταύρος Γιαννακόπουλος.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 15/2.

*****
Παραστάσεις που ξεκινούν επίσης αυτή την εβδομάδα:

Η γυναίκα και ο λάθος @ Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός από 12/2
Η εκκρεμότητα @ Θέατρο Αργώ από 12/2

Ό, τι απομένει @ Μπιπ από 12/2
Ping Pong @ Χώρος Τέχνης Ασωμάτων από 12/2
Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα @ Θέατρο Σταθμός από 12/2

Σώμα σε 64 κινήσεις @ Σύγχρονο Θέατρο από 14/2
Πενθεσίλεια @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 14/2
Το μεγάλο κρεβάτι @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή από 14/2

*****
Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία εντός της εβδομάδας:

Ανάμισης ντενεκές @ Θέατρο Φούρνος ως 15/2

Μήδεια: μηδέν στο κόκκινο @ Θέατρο Φούρνος ως 16/2
Σπίτι στη λίμνη @ Αγγέλων Βήμα ως 16/2

Η Αγριόπαπια @ Θέατρο Πορεία ως 17/2
Λήθη @ Θέατρο Πορεία ως 17/2
Rotterdam @ Beton 7 ως 17/2
Κάλλιο πέντε και στο χέρι @ Θέατρο Από Κοινού ως 17/2

Έξω χιονίζει @ Θέατρο Επί Κολωνώ ως 18/2
Το ελεύθερο ζευγάρι @ Θέατρο Μπέλλος ως 18/2
Λουκούμι @ Bijoux de kant hood ως 18/2

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα