Θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 19.02-25.02

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας βρίσκονται εδώ!
Διαβάστηκε φορες
Ελπίζω το παρόν άρθρο να σας βρίσκει ευτυχείς καθώς ο χαρταετός σας θα βρίσκεται αρκετά ψηλά στον ουρανό.
Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος σήμερα και έχουμε και μια λαγάνα να μας περιμένει στο τραπέζι, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα έργα που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και σε εκείνα που ρίχνουν αυλαία.

Xenos @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Θέατρο

Έχοντας επιλέξει την ελληνική λέξη «ξένος» για το νέο του σόλο, ο Άκραμ Καν και η παγκοσμίου κλάσης ομάδα συνεργατών του αντλούν υλικό από τα γεγονότα του 20ου αιώνα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις εμπειρίες των αποικιακών στρατευμάτων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως γράφει ο ίδιος ο Άκραμ Καν: «Θα διερευνήσω συγκεκριμένα ερωτήματα με τα οποία έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος ολοένα και περισσότερο, σαν μια σκιά που με ακολουθεί διαρκώς, που με στοιχειώνει, που μου ψιθυρίζει … Χρειάζεται να αφηγούμαστε τις ιστορίες άλλων ανθρώπων, όταν αυτοί έχουν χαθεί; Ποιοι είναι οι «άλλοι» άνθρωποι; Μήπως τελικά τις ιστορίες για τα ανθρώπινα ταξίδια τις αφηγούμαστε, τις επαναφηγούμαστε και τις αφηγούμαστε ξανά και ξανά, ώστε να μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας; Ποιοι είμαστε «εμείς», ένα σύνολο ή πολλά επιμέρους άτομα; Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι;»

Με τον Άκραμ Καν.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 21/2.

*****


Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας @ Θέατρο Επί Κολωνώ

Θέατρο

Η Ομάδα Νάμα ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν άνδρα κοντά στα πενήντα, τον Τόμμυ, που έχει αποχωριστεί την οικογένειά του και ζει μόνος πια σε ένα τμήμα του σπιτιού τού θείου του Μώρις, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Οι δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ. Το έργο αρχίζει με τον Τόμμυ να φέρνει στον εργένικο και εντελώς ακατάστατο χώρο του μια νεαρή πόρνη, την Έιμυ, που μόλις την έσωσε από άγρια επίθεση του φίλου της Κένεθ, του ανθρώπου που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια σχέση αρχίζει, που θα διαταράξει την όποια ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων και που ενδεχομένως θα εξελιχθεί σε ερωτική αλλά με εμπόδια, αναστολές και επιφυλάξεις από όλους. Μια μαύρη κωμωδία ιρλανδέζικου ρεαλισμού, που χειρίζεται με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, που φτάνουν ως την ακραία βία.

Διανομή:
Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου, Αργύρης Σαζακλής.
Πρεμιέρα:
Πέμπτη 22/2.

*****


Μια ξεχωριστή μέρα @ Θέατρο Άλμα

Θέατρο

Η πολυβραβευμένη ταινία ορόσημο «Μία Ξεχωριστή Μέρα» ("Una Giornata Particolare") του Έττορε Σκόλα, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη.  
                               
Ο Γκαμπριέλε διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι την δύση του ηλίου για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς αλλά και με την μέχρι τώρα ζωή της. Την σχέση της με τον άντρα της, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία, τον κόσμο, και κυρίως την σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. Δύο πλάσματα μεγαλωμένα τελείως διαφορετικά, που όμως θα ανακαλύψουν μέσα από δυνατές συγκρούσεις ότι τους ενώνει το σημαντικότερο πράγμα απ’ όλα. Και ίσως, μέχρι την δύση του ήλιου οι ζωές τους να αλλάξουν για πάντα

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα, Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Νικολαίδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/2.

*****


Το Ευχαριστημένο @ Θέατρο Πορεία

Θέατρο

«Το Ευχαριστημένο», το μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση που απέσπασε το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Η διασκευή, που μετατρέπει τους απολογητικούς, απολογιστικούς και συγχωρητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η Έρι Κύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας – ή απλώς μία οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος.

Διανομή:
Καίτη Μανωλιδάκη, Σίσσυ Τουμάση, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ειρήνη Δράκου, Χρήστος Μαλάκης.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/2.

*****


Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες @ Θέατρο 104
 
Θέατρο

Μετά την κατάκτηση του 1ου Βραβείου στο Bob Theatre Festival 2017 (Scratch Night), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Κοιμάμαι», η Αναστασία Γιαννάκη και η Κατερίνα Πατσιάνη συναντιούνται ξανά στο θέατρο 104.

Εμπνευσμένη από το έργο του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέιν, "Matchbox", μια σειρά σύγχρονων μικρών θεατρικών έργων για την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων για επικοινωνία, η παράσταση «Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες» είναι ένα έργο καθημερινού λόγου που μετατρέπεται συνεχώς σε ποιητική στιγμή. Μια παράσταση για την επικοινωνία των ανθρώπων με τις βαθύτερες κρυμμένες επιθυμίες τους, την ανάγκη τους για συντροφικότητα και την αποδέσμευσή τους από τις δομές εξουσίας. Την ουσιαστική αδέσμευτη επικοινωνία με τον Άλλον αλλά και τον ίδιο τους τον Εαυτό.

Παίζουν: Αναστασία Γιαννάκη και Κατερίνα Πατσιάνη.
Πρεμιέρα:
Σάββατο 24/2.

*****

Παραστάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα:

Βιοτεχνία υαλικών @ Θέατρο Φούρνος από 21/2
Samotnosc @ Aγγέλων Βήμα από 21/2

Επείγοντα περιστατικά: Εχθροί εξ αίματος-Βιολογικός μετανάστης @ Αθηναΐς-Μουσική Θεατρική Σκηνή από 22/2

Τango noir @ Αθηναΐς-Μουσική Θεατρική Σκηνή από 25/2

*****

Παραστάσεις που τελειώνουν αυτή την εβδομάδα:

Η γυναίκα και ο λάθος @ Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εώς 19/2

Asesinos milongueros @ Αγγέλων Βήμα εώς 21/2
Πενθεσίλεια @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εώς 21/2
Υμπύ Τύραννος @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή εώς 21/2

Σώμα σε 64 κινήσεις @ Σύγχρονο Θέατρο ως 22/2

Freekey 2 Booze Cooperativa εώς 24/2

Από σταθμό σε σταθμό @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εώς 25/2
Fool for Love @ Θέατρο Άλμα εώς 25/2
Grease @ Passport Κεραμεϊκός εώς 25/2
Κόσμοι από γάλα @ Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εώς 25/2
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλούμ @ Studio Μαυρομιχάλης εώς 25/2
Ο πλανήτης @ Studio Μαυρομιχάλης εώς 25/2
Νεκρή Ζώνη @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες εώς 25/2
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα