CineGrill Η Επιστροφή: Εβδομάδα 2-8/12

Ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στον μαέστρο της περιοχής Ούγκο Τσάβεζ ο οποίος έχει εκλεγεί και ματαεκλεγεί 13 φορές στη Βενεζουέλα και...
Διαβάστηκε φορες



Μετά από την αφοσιωμένη παρουσία των συνεργατών του MixGrill στο Θέατρο Άσκηση (εδώ και εδώ), οι υπογράφοντες επιτέλους κοιμήθηκαν μια στάλα και επιστρέφουν ανανεωμένοι.

South of the Border (2009)

http://southoftheborderdoc.com/

Σκηνοθεσία: Oliver Stone
Σενάριο: Mark Weisbrot, Tariq Ali


Ο Όλιβερ Στόουν ταξιδέυει στην Λατινική Αμερική κι ανακαλύπτει ένα σύμπαν για το οποίο οι βορειοαμερικανοί δεν γνωρίζουν τίποτε πέρα από τα δελτία του CNN και του Γουλφ Μπλίτσερ. Επί 80 περίπου λεπτά βλέπουμε τα μαγειρέματα του ΔΝΤ στην περιοχή στο τηλεοπτικό-ντοκουμαντερίστικο μικροσκόπιο ενός σκηνοθέτη ο οποίος, έχει πάρει σβάρνα τις προσωπογραφίες πολιτικών προσώπων της ηπείρου. Ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στον μαέστρο της περιοχής Ούγκο Τσάβεζ ο οποίος έχει εκλεγεί και ματαεκλεγεί 13 φορές στη Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη στήσουν πραξικόπημα μέσα στο σπίτι του (βλ. Γουατεμάλα '54, Χιλή '73).

Να σημειωθεί ότι όταν έγινε απόπειρα, πήγε ο ίδιος ο στρατός και τον έφερε πίσω. Ο Όλιβερ στη συνέχεια επισκέπτεται τον Μοράλες (Βολιβία) και κλείνει το ντουέτο δύο χωρών στο βόρειο κομμάτι της Νοτίου Αμερικής που αιμοδοτεί με αέριο και πετρέλαιο τις ΗΠΑ. Συνοπτικά, ο Όλιβερ επισκέπτεται επίσης την Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βραζιλία και ανεβαίνει στο Εκουαδόρ αγκομαχώντας να φωτίσει, συνολικά, και εντελώς υποκειμενικά, τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις της περιοχής αλλά και μια πιο ανθρώπινη (ή απλώς αθλητική) πλευρά των πολιτικών ηγετών. Φυσικά, οι βορειοαμερικάνοι κριτικοί κινηματογράφου έπεσαν να το κατασπαράξουν. Για πολλούς αυτό το στοιχείο αρκεί για να δουν το ντοκιμαντέρ. Για άλλους, είναι άκρως ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάζουν όλοι οι ηγέτες  αυτών των χωρών  για την καταστροφή που έφερε το ΔΝΤ στη χώρα τους και πώς σώθηκαν απ' αυτό! Με λίγα λόγια: Πολλές χιλιοταλαιπωρημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ένα Κωδικό Όνομα - Μπολιβαρική Επανάσταση.

4.3.2.1 (2010)
Σκηνοθεσία: Noel Clarke, Mark Davis
Σενάριο: Noel Clarke
Παίζουν: Emma Roberts, Noel Clarke, Ophelia Lovibond, Tamsin Egerton
Διάρκεια: 117 λεπτά


Η Τζο είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του σούπερ-μάρκετ όπου δουλεύει, η Κασσάνδρα πετάει για Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγόρι που έχει γνωρίσει μέσω ίντερνετ, η Κέρις συμμετέχει σε μια γυναικεία σταυροφορία για τη διεκδίκηση της ισότητας των γυναικών και η Σάνον ολοκληρώνει το καρέ ψάχνοντας να βάλει τέλος στη ζωή της. Κοριτσάκια-κουκλάκια ζωγραφιστά κοντεύουν να βγάλουν όγκο στον εγκέφαλο από την υπερβολική χρήση κινητού και μπλέκουν σε μια παντελώς ανυπόφορη και πρόχειρη, δήθεν περιπέτεια. Με λίγα λόγια: Πώς οι Άγγλοι μιμούνται (κακώς) το Χόλιγουντ χωρίς τις ανάλογες πλάτες.

Φανταστικές Αγάπες (2010)
Σκηνοθεσία: Xavier Dolan
Σενάριο: Xavier Dolan
Παίζουν: Monia Chokri, Niels Schneider, Xavier Dolan
Διάρκεια: 95 λεπτά


Αφρός. Κλασικό δείγμα εμμονικού στυλιζαρίσματος που ως μοναδικό σκοπό έχει το κουκούλωμα μιας απογοητευτικής νοηματικής ανεπάρκειας. Μεταξύ fashion show (έχει καλώς) και Almodovar (επίσης, έχει καλώς), ο 21χρονος σκηνοθέτης προφανώς είναι καλύτερος art director παρά άνθρωπος που θα σε καθηλώσει επί μιάμιση ώρα με την αφήγησή του. Για πειραματικό φιλμ θα ήταν εξαιρετικό. Το μέλλον του νεαρού ακόμα καλύτερο. Εδώ, όμως, η απουσία κινηματογράφου βραβεύεται δώθε-κείθε και ταξιδεύει στο εξωτερικό, σαν την κακή τηλεόραση. Αν πάλι το κατόρθωμα του νεαρού ήταν το ότι έβαλε έναν ομοφυλόφιλο μέσα σε ανταγωνιστικό ερωτικό τρίγωνο, η έμπνευσή του λήγει ακριβώς εκεί, στη δήθεν θρασύτητά του, στην αυτολογοκριμένη/καυτηριασμένη (από καιρό) αυθάδεια της ηλικίας του. Και κερδίζει το χειροκρότημα.

Μη Σπρώχνεις, Έρχομαι (2010)
http://duedatemovie.warnerbros.com/

Σκηνοθεσία: Todd Phillips
Σενάριο: Alan R. Cohen, Alan Freedland, Adam Sztykiel, Todd Phillips
Παίζουν: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis
Διάρκεια: 100 λεπτά


Ο Ντάουνι ενσαρκώνει τον Πίτερ Χάιμαν, έναν άντρα που πρόκειται να γίνει πατέρας για πρώτη φορά σε λίγες ημέρες. Προσπαθώντας να προλάβει την πτήση της επιστροφής από Ατλάντα για Λος Άντζελες, ώστε να είναι στο πλευρό της γυναίκας του την ώρα του τοκετού, οι καλές προθέσεις του θα εξανεμιστούν λόγω του επίδοξου ηθοποιού και καπετάν-φουρτούνα Ίθαν Τρέμπλεί (Γαλιφιανάκης). Η τυχαία συνάντησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να τους πετάξουν έξω από το αεροπλάνο και να μπουν στη μαύρη λίστα των επιβατών που απαγορεύεται να πετάξουν… τη στιγμή που οι αποσκευές, το πορτοφόλι και η ταυτότητα του Πίτερ πετούν κανονικά για Λος Άντζελες. Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο Πίτερ θα αναγκαστεί να ταξιδέψει οδικώς με τον Ίθαν και τον σκύλο του. Το ταξίδι τους θα αποδειχθεί μια τεράστια περιπέτεια, κατά την οποία θα διασχίσουν όλη τη χώρα, θα καταστρέψουν πολλά αυτοκίνητα, αμέτρητες φιλίες και κυρίως τα νεύρα του Πίτερ. Με λίγα λόγια: Αβίαστο κατά περιπτώσεις γέλιο αλά  Hangover.

Επιμέλεια:
Ίων Παπασπύρου / Ζήσης Κοκκινίδης

Διαβάστε ακόμα